pátek 17. února 2017

THE THING (1982)

Varování: Lepší o tomhle filmu nic moc před zhlédnutím nevědět, takže pokud jste ho neviděli, čtěte na vlastní nebezpečí. A rozhodně se na to podívejte.
Polární stanice na Antarktidě. Přes horu sněhu k ní z obrovské dálky běží pes, za nímž letí vrtulník a muž ve vrtulníku se ho snaží odstřelit. Proč? Lidé ve vrtulníku jsou Norové, pilot zahyne při nehodě, střelec je zastřelen Američany potom, co jednoho z nich postřelí. Byl to šílenec? Proč by chtěl zabít psa? A proč se nejde spojit rádiem s norskou základnou? Samé otázky a ještě se blíží sněhová bouře. To neskončí dobře...
Námět vychází z povídky z třicátých let, která byla zfilmována už v roce 1951. Tuto verzi jsem neviděl, tento remake ovšem je takřka dokonalý. Podařilo se mu totiž vykreslit především vynikající atmosféru. Místo, odkud není úniku, podivný tvor, který se transformuje v cokoli a kohokoli a nikdo neví, kdo je ještě člověk a kdo už je "věc", která se dá navíc jen pekelně těžko zničit. Ani to, že Kurt Russell je cool pilot v kožené bundě, není jistota, že právě on by měl přežít - co když ho to dostalo taky? Nikdo nikomu nevěří, všichni mají strach a venku zuří sněhová bouře... Takovou atmosféru podle ohlasů původní film nemá.
Co si rozhodně zaslouží vypíchnout, jsou triky. Fakt všechno vypadalo dost reálně a přirozeně. Při scénách s pitvou působilo tělo "tvora" jako skutečná tkáň a skutečné maso. Stejně tak scény přeměn působily naprosto perfektně. Snad jen krev byla možná světlejší, než měla být. Ovšem film naštěstí ani scénami s tvorem neplýtvá. Většina filmu je založena na tom, že se neví, kdo je kdo, příšera se objeví jen ve chvíli, kdy není zbytí a odhalit se musí.
K tomu všemu přidejte minimalistickou a silně depresivní Morriconeho hudbu a dobré herecké výkony všech zúčastněných, ať je to Kurt Russell, nebo třeba Wilford Brimley coby silně podezřelý vědec. Když se ještě vrátím k tomu Morriconemu - složil docela bohatý soundtrack, který Carpenter plně nevyužil. Některé skladby, z nichž jen jedna byla i v tomto filmu, pak byly použity v The Hateful Eight. A není to jediná věc, kterou ty dva filmy mají společnou. Inspirace by se dala najít na více místech. Za všechny uvedu větu, kterou v obou filmech pronese Kurt Russell: "Někteří z nás nejsou tím, čím se zdají být." Podobnosti jsou ale spíše v jednotlivostech a celkové atmosféře, oba filmy jsou přece jen dost jiné. A oba jsou vynikající. Na The Thing prakticky nemůžu najít chybu. 10/10
a.k.a. Věc
Režie: John Carpenter
Hrají: Kurt Russell, Wilford Brimley, Keith David, T. K. Carter
Hudba: Ennio Morricone
Scénář: John Carpenter
USA 1982

2 komentáře:

  1. No, tak 10/10 tu už dlouho nebylo. Takže na tvé doporučení se jde stahovat (sice jsem Věc měl v plánu už dlouho, ale tvá recenze mě k tomu konečně dokopala).

    OdpovědětVymazat
  2. Jsem moc rád že tě tahle klasika oslovila:-) Skvělý článek.

    OdpovědětVymazat