neděle 1. ledna 2017

SEDMNÁCT!!!

A vesele do nového roku...
Na začátku května jsem byl na několik dní na hranicích Německa a Polska. Ve Štětíně jsme marně hledali slušnou nedrahou hospodu, kde bychom si dali pivo a najedli se. Nepovedlo se. Jediné, co jsme našli, byl od pohledu podezřelý podnik, kde v pátek večer nikdo nebyl, měli designové vybavení a nějaké ceny na zdech. Inu co, jsme v Polsku, uvidíme. Zkusmo jsme si dali pivo a požádali o jídelní lístek. Na lístku samé nepoživatelné snobské jakostravy, losos a podobné věci (nic proti lososu, ale v cizině hledám místní speciality, a to nevedli), a pivo bylo asi nejhnusnější, co jsem kdy pil. Ne, kdybyste byli v Polsku, kupte si v plechovce Zubra nebo Žywiec, to se dá pít, ale nikdy Atak chmielu. To pivo bylo o to hnusnější, že za něj chtěli sedmnáct zlotých. SEDMNÁCT!!! To je nějakých 120 korun. Ani jsme to nedopili. Odtud tedy název dnešního novoročního článku. Přichází nový rok dva tisíce SEDMNÁCT!!! Snad bude lepší než to pivo...
Na tohle je třeba dobrý
Vlastně ani nevím, co jsem celý rok dělal. Nějak utekl rychleji, než jsem se stačil rozkoukat. Celé první pololetí jsem strávil studiem, od července do září jsem v jednom kuse makal, a pak zase škola. Kdyby nebylo toho Polska, už bych asi neměl ani co vyprávět. On to stejně nikdo nechce slyšet...
Co se týče blogu, došlo k jedné radikální změně, totiž už koncem ledna jsem začal vydávat články s pravidelnou frekvencí. Čtenářské potěšení (nebo taky ne) tak můžete dostávat každý týden dvakrát, v úterý a v pátek. Což mně osobně vyhovuje, když nemám naprosto na blog čas, třeba jako teď v prosinci. Zelo by to tu prázdnotou, takhle tu byl aspoň náznak života v tom, že se tu objevilo i něco staršího. Byly články, které jsem měl ve frontě třeba půl roku nebo déle (třeba recenze Shafta). I teď na leden mám už něco málo připraveno. Ale když zase čas a chuť mám, sleduju hodně filmů a mám hodně článků, tak mi trochu vadí, že se o některé věci nemůžu podělit hned, jak jsem na to byl zvyklý.
Takže to je moje otázka na vás. Vyhovuje vám to? Nebo se mám vrátit ke starému modelu a vydávat články, jak to přijde?
Trochu mě mrzí, že jsem nedodržel svoje předsevzetí, které jsem si dal, když jsem to takhle nastavil. Chtěl jsem to trochu víc střídat a přidávat i víc článcích o hudbě a o knihách. Jenže nějak mi k tomu schází inspirace. Dva roky mám rozepsanou recenzi na Dark Side of the Moon, a pořád tam mám jednu větu. Nicméně to se mi stává běžně u čehokoli - chtěl jsem napsat recenzi na Krotitele duchů, a v článku je jediná věta: Nebaví mě psát. Teď už je to půl roku, co jsem oba filmy viděl (myslím samozřejmě ty původní, ne ten nový nevtipný film), takže mi dokonale splynuly dohromady. Takže v dohledné době to asi nenapíšu.
Víte co, uděláme to jako písničky na přání. Napište mi do komentářů desky nebo knihy, o kterých byste si ode mě chtěli něco přečíst, a třeba se vám to splní. Někdy... U knih je velký nebezpečí, že jsem je nečetl, ale třeba se trefíte.
A vůbec pište víc komentářů. Já mám zpětnou vazbu rád. ;)
První půlrok na blogu byl ve znamení amerických westernů. Nějak jsem se k nim vrátil, zvláště když jsem trochu více studoval osidlování amerického západu. Takže tím spíš jsem docenil třeba film Zátočina řeky, který pojednává o Oregonské stezce. Ve druhé polovině roku jsem z amerických westernů sledoval spíše nové westerny, z nichž jeden jsem viděl v kině. Ano, do kin dorazila předělávka Sedmi statečných, s kterou bych neměl problém, kdyby se jmenovala třeba The Motherfuckers Seven. Pak by to bylo prostě akční westernové béčko vyrobené áčkovou produkcí. Ostatně, vyjádřil jsem se k tomu dost v recenzi. Teď na Vánoce běží v německé a slovenské televizi třídílná předělávka Vinnetoua, v lednu se jí dočkáme i na ČT. Jsem poněkud masochisticky zvědav. Vinnetou vypadá, že má v tee-pee fitko a solárko. Ale zase v tom hrají nezničitelný Mario Adorf, německý Indián č. 1, Srb Gojko Mitić v roli Inču-čuny a prý i Marie Versini. Tak nevím. Kolik remaků, rebootů a sequelů a prequelů budeme muset ještě snést, než někdo přijde s něčím originálním a skutečně dobrým?
V kině jsem byl koneckonců letos čtyřikrát a pokaždé na novém filmu, což je docela prima. Bohužel zatím ve výhledu není nic dalšího, co by mě zajímalo. Nejlepší z viděných filmů byl sice hned ten první v lednu, Osm hrozných (po kterém jsem si dal doma pozpátku celého Tarantina, a taky jsem sem tam něco napsal), ale Eastwoodův Sully byl taky dost fajn, Rogue One nebyl vůbec špatnej a akorát těch Sedm statečných... dost už.
Taky jsem letos poprvé udělal jakýsi blogový maraton hororů, čímž jsem vybočil z pravidelného vydávání článků. Každý den na přelomu října a listopadu přišla recenze jednoho hororu. Je fakt, že dva ze sedmi recenzovaných filmů jsem už viděl předtím. S přáteli jsme letos uspořádali dvakrát "Maraton špatných filmů", kdy jsme si pouštěli různé nepovedené záležitosti s tím, že se budeme smát jejich debilitě. Narazili jsme přitom na poklad jménem Policajt samurai, to je neskutečná záležitost. Ale většina těch filmů byla prostě jenom špatná, i když sem tam se nějaký ten moment našel. V novém roce bychom se rádi zúčastnili Festivalu otrlého diváka. Představa promítání něčeho, jako je Smrtelná kořist, v kině (což před pár lety bylo), mi připadá úžasná.
Vlastní film jsme letos nenatočili. Nějak to nevyšlo, nebyly nápady ani čas. A těžko říct, jestli to ještě vůbec vyjde. Ale nikdy neříkej nikdy.
Aspoň by mohlo nasněžit
Co ještě napsat? Vánoce byly celkem fajn, dostal jsem kůl tričko s Clintem Eastwoodem, takže jsem spokojenej. Co je horší, docela se v poslední době rozjela zubatá. Nejvíc mě samozřejmě zasáhl odchod Radima Hladíka, kterého považuju za největší osobnost českého rocku. Teď to beru samozřejmě za prosinec, třeba Buda Spencera jsem taky "obrečel". Ale zvlášť přes ty Vánoce toho bylo strašně moc. Včetně toho letadla s Alexandrovci. Já k Rusku nemám moc pozitivní vztah. A znám několik rusofilů, kteří mi to ještě víc kazí. Ale cynismus, jaký v případě pádu ruského letadla zaplavil sociální sítě, mě šokoval. Stát se to ve Francii, Facebook by byl plný srdceryvných příspěvků "Je suis Air France" a tak podobně. U Rusů to bylo samé, že Alexandrovci jsou na dně, pilot byl ožralý vodkou a podobně. Sakra, umřela tam spousta lidí. Alexandrovci snad mají menší hodnotu než lidi, kteří letos tragicky zahynuli při jiných neštěstích (a že jich bohužel bylo dost)? Ale jsem rád, že to nebylo arabské letadlo. To by se z internetu vyplavila mnohem větší, horší a smradlavější žumpa.
To jsou vyhlídky...
Nekončeme tak negativně. Vykračujeme do nového roku, ve kterém se třeba přestane válčit, všichni budeme šťastní a spokojení, a všichni blbci se odstěhují na Antarktidu - protože to je jediný pustý ostrov, kam by se mohli všichni vejít. Jo, už to vidím... Ale co. Ještě jednou přeju všechno nejlepší do nového roku.

8 komentářů:

  1. Sice pozdě, ale přece jen... Všechno nejlepší do nového roku!
    Nemůžu mluvit za většinu, ale myslím si, že tenhle systém je lepší, než ten předchozí (chápu však tvoji menší "frustraci" - ale představ si jaké to musí být pro věrného fanouška tvého blogu jako jsem já, když se tu tři měsíce nic nového neobjeví?).
    A co se týká nápadů na recenzi:
    kniha - Proces (Franz Kafka)
    film - Perfect Blue (anime - jo vím, že ho zrovna nemusíš, ale přece jen zkusit něco nového ti neuškodí:). Navíc je to perfektní thriller, kdy nevíš na čem jsi a samotný film ti předkládá spoustu falešných stop.)
    hudba - cokoliv od Dead Kennedys (i když chápu bych se nezlobil, kdybys ji neudělal - přece jen nevím, jestli je to tvůj šálek kávy).
    Já do Polska nevlezu, dokud tam bude stávající vláda (to samé v případě Maďarska a Ruska (a to mě něktěří lidé považují ve třídě za rusofila - jenom proto, že si myslím, že Putin nemá na to cokoliv udělat díky špatné diverzifikaci své ekonomiky (díky tomu se tak snadno dostal do ekonom. problémů)).
    Co se týká té myšlenky s arabským letadlem (a i s ruským) - naprostý souhlas
    Jinak ti přeji spousty zhlédnutých a kvalitních filmů do tohoto roku.

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za reakci a za přání.
    Proces jsem zkoušel k maturitě, ale Kafka mě nějak neoslovil. Jediné, co jsem dočetl, byla Proměna. Proces jsem odložil v půlce, Zámek asi taky tak.
    Dead Kennedys jsem vůbec neznal, pár věcí jsem si poslechl, není to špatné, ale není to můj šálek čaje.
    Stěhovat bych se tam nechtěl, ale při turistické návštěvě je mi politika dané země ukradená.

    OdpovědětVymazat
  3. Vše nejlepší v novém roce i za mě :)
    Tento systém publikace mi též vyhovuje. Jak jsem pochopil, nejde protlačit nějaký aktuální článek frontou přednostně na první místo... to je škoda, tvůj problém by to řešilo. Jinak, mě tu stačí recenze filmů, hudba a knížky mi tu nechybí, ale když budou, vadit mi to nějak zvlášť nebude. Ale obešel bych se tu bez brakových krimi a scifi filmů a hororů. Winnetou není podle mě remake nebo restart atd. Je to jen nová adaptace knižního románu. A tak by se na nové filmy mělo i pohlížet. Mayovky jsem četl dříve, než jsem viděl německý film a i když mě jako kluka nadchnul a líbil se mi, byl jsem z něho zmatený a vykolejený, protože s knižní předlohou tam souhlasilo málo co. Nová adaptace mi nevadí, nic moc nečekám, nechám se překvapit. Co mě trošku děsí z trailerů, tak je lidnatost kmene Apačů, kde mají, jestlisenepletu, zhruba 15 lidí u 3 teepee, přičemž jsme z filmu a knih zvyklí, že to byl početný kmen žijící navíc v pueblech. Ovšem nevyznám se v indiánech. Výhrady k hrdinům, to se asi shodneme, ale uvidíme.

    OdpovědětVymazat
  4. Bohužel to právě nejde. Můžu u článků nastavit datum a hodinu vydání, ale když chci nějaký nastavit dříve, musím pak všechny posunout. Většinou takhle posunu něco, co necítím zrovna aktuálně a blíží se to, abych nemusel posouvat celou frontu.
    Tak kdyby tu nebyly kriminálky, scifi, horory, co by tu zbylo? Jenom westerny bych to nevytrhnul.
    Podle toho, co jsem o tom zatím četl, a co jsem viděl, to s Mayem nemá absolutně nic společného. Jenom pár vykradených jmen a hudbu z filmů.

    OdpovědětVymazat
  5. No píšu, že chápu, že to nejde.

    Dále píši "brakové" filmy zmíněných žánrů, tj. béčka a lepší klidně ano, odpady ne.

    Nabízí se přání na recenzi literatury: Karel May: Vinnetou 1 :D

    OdpovědětVymazat
  6. Tak já mám v těch "špatných" filmech docela zálibu. A kolikrát se z některého "lepšího" filmu vyklube nuda, že bych se s mnohem větší chutí podíval na nějaký odpad, který je ale zase docela zábavný.
    Ne, že by mě to nenapadlo, ale já ty Mayovky naposledy četl před tak dlouhou dobou, že nevím, co bych pořádně psal. Třeba z Old Surehanda mi utkvěla jenom historka o muži, který skopl své dítě ze střechy, a pak smrt Old Deatha. Ale o čem to bylo, netuším. Taky už nevím, co všechno jsem vlastně četl. A zrovna Vinnetoua je tolik různých verzí, že si nejsem jistý, jestli jsem ho vůbec četl komplet. Mám první svazek (vyšly asi čtyři?) z nekompletní edice z Levných knih, který končí sbratřením, pak dvojdílné vydání z albatrosu, ale tam se některé pasáže liší od těch lk, ve dvojce zase od vydání její části z abc ze 60. let (to mám taky nekompletní, zato s nesouvisejícími obrázky z filmů. A zrovna příběh Vinnetoua, Firehanda, Parranoha a poté i Shatterhanda by byl ve filmu skvělej. Ale nikdo to nenatočil...). No a spousta věcí v tom albatrosu není vůbec. Je v tom guláš...

    OdpovědětVymazat
  7. No vida, kdybych měl svůj blog já, děsila by mě každá "uzávěrka", a tobě se kupí články ve frontě. Samozřejmě přeju všechno nejlepší a ať ti to i dál takhle šlape.
    S knihama je to ošemetný, čím míň o nich člověk dopředu ví, tím líp. Aspoň myslím. Ale když už se blíží ten novej Blade Runner, docela by mě zajímala tvoje recenze předlohy původního filmu, čili "Sní androidi o elektrických ovečkách?" od Philipa K. Dicka. A tvůj názor na ten film ostatně taky.
    A muzika? No... Co takhle bítlsácký Let It Be, popřípadě i ten stejnojmennej film?
    Jinak s tím Festivalem otrlýho diváka je to výbornej nápad.

    OdpovědětVymazat
  8. No, nekupí. Momentálně tam mám čtyři - to jsou dva týdny. Ale nám asi 25 konceptů, který nejsem schopnej dopsat. Třeba z nový recenze na Tenkrát na Západě jsem měl asi rok a půl napsanej jenom první odstavec.
    Knihu jsem nečetl, film jsem neviděl, ale díky za tip.
    Let it be... To bych moooh.

    OdpovědětVymazat