úterý 3. ledna 2017

LES SEINS DE GLACE (1974)

Skoro jako od Hitchcocka, akorát bez něj. Když rozšafný spisovatel François potká na pláži záhadnou krásku, pokouší se ji svést. Žena ho však chladně odmítá, což ho čím dál více přitahuje. Jak se jí dostává blíž, je stále zřetelnější, že něco není pořádku. Kdo jsou všichni ti divní muži? Proč žije sama v tak velkém domě?
Zamotaný příběh, napětí od začátku do konce. Zvláště scéna na podzemním parkovišti a pak závěr jsou skutečně mrazivé. Občas jsem se sice ztratil, ale to byl nepochybně záměr. A k vysvětlení naštěstí nebyla použita obligátní scéna: "teď vám všechno vysvětlíme", celé to vyšlo najevo postupně. Celý film pak stojí na trojlístku Brasseur - Darc - Delon. Zatímco Claude Brasseur je ve své živelné roli skvělý, Delon toho na práci moc nemá a výše zmínění ho překonávají. Myslím, že byl poměrně nevhodně obsazený, na tuhle roli byl až moc výrazný. Zpočátku se navíc objevoval poměrně sporadicky, až jsem si říkal, že je v titulcích první snad jen kvůli své slávě, ale postupně se jeho postava dostává víc do popředí a ta Brasseurova zase do pozadí. Celé se to však točí kolem Mireille Darc, která je coby křehká, ale zároveň nebezpečná femme fatale výborná.
Film je poměrně komorní, přesto byl vytvořen v koprodukci s Itálií, takže v těch několika málo rolích se objevují i tamější herci. Takže tu můžeme vidět Nicolettu Machiavelli coby zhrzenou Delonovu manželku či Emilia Messinu v jeho asi největší roli coby Delonova řidiče. A objeví se i Michel Peyleron, čili Kamil z Policajt nebo rošťák, tentokrát z něj však jde hrůza.
Chladná atmosféra, výborné výkony většiny herců, napětí od začátku do konce, kazí to snad jenom ten Delon a zvolená hudba, která je až příliš dramatická. Celkově bych ale i tak dal 7/10.
a.k.a. Ledová ňadra
Režie: Georges Lautner
Hrají: Alain Delon, Mireille Darc, Claude Brasseur, Nicoletta Machiavelli, Michel Peyleron, Emilio Messina
Hudba: Phillippe SSarde
Francie 1974

Žádné komentáře:

Okomentovat