úterý 20. prosince 2016

ROGUE ONE: A STAR WARS STORY (2016)

Přestože sedmý díl Star Wars se mi líbil, bohaté plány na to, jak každý rok bude jeden nový film ze série a kromě té hlavní přibudou i vedlejší díly, mě zrovna nadšením nenaplnily. U těchhle vedlejších filmů se snadno může stát, že dojde k uklouznutí, které celou sérii poškodí, navíc samozřejmě za chvíli bude všude Star Wars moc. Takže těším se na regulérní osmý díl, ale Rogue One mě nechával chladným. A to i po trailerech, které nebyly nic moc. Film o partě, která získá plány Hvězdy smrti a tím může začít čtvrtý díl. Ok, ale moc mě to nebere. Na film jsem však přesto šel, a musím říct, že to bylo lepší, než moje očekávání. Pokusím se samozřejmě vyhnout spoilerům, co to půjde.
Příběh není zase tak originální a ve výsledku dost košatý, takže se nedá říct jednou větou, na tu druhou ale jednoduchý. Základem je budování posádky, která udělá ten hrdinský čin a získá plány Hvězdy smrti, kterou pro Impérium staví geniální vědec Mads Mikkelsen. Ten je prohlašován za věrného sluhu, ve skutečnosti je ale k práci přinucen. Nechal po sobě malou dceru, která je nyní už velká a právě ona je vybrána, aby rebely přivedla svěmu otci na stopu skrze muže, který ji vychovával, a který se skrývá na planetě Jedha. Cestou se přidá pár dalších hrdinů a akce může začít.
Ovšem přestože základem je budování posádky, ze začátku se pořád tak často stříhá sem a tam, že se napřed moc neorientujete, a hlavně není prostor postavy nějak poznat. Jyn je prostě paličatá a statečná, rebelský důstojník Cassian je drsný (ale ne moc uvěřitelný) atp. Ze všech postav nejlepší je tak cynický robot, který je o poznání vtipnější než C-3PO. Robota nutně poznat nepotřebujeme. Šestku hlavních hrdinů pak doplňují pilot dezertér, o kterém jsem si popravdě až do půlky myslel, že je to jen vedlejší postava, a pak slepý Číňan s holí, který nepřátele kolem sebe cítí. Skoro jako Zatoichi. Už jsem čekal, že bude mít v holi světelný meč. Místo toho se za ním táhne jeho kámoš s laserometem (nebo jak to nazvat). Ale tahle dvojka mi tam přišla už trochu navíc. Snesu klišé Síly a Jediů a snesu klišé slepých nepřemožitelných bojovníků, ale nesedí mi to dohromady.
Na záporné straně nám tvůrci nejvíce servírují imperiálního generála, který řídí stavbu Hvězdy smrti, jenže jeho představitel není moc výrazný a vůbec mi tento generál přišel jako slabý padouch. Ono se na něj soustředit tolik ani nejde, když jsou tu dva z nejlepších padouchů, které kdy tato sága přinesla. Tarkin a především sám Darth Vader. Ten se tu sice nevyskytuje zase tolik, ale rozhodně potěší a některé scény s ním jsou skvělé (jedna možná předčí všechno, co jsme s ním dosud viděli). A Tarkin - toho hrál v prvním filmu Peter Cushing. Původně jsem si myslel, že roli převezme jiný herec, ovšem tvůrci se rozhodli zapojit digitálně vytvořenou postavu Petera Cushinga. Nepovedlo se to úplně, s mimikou si úplně záležet nedali, jak mohli, ale aspoň to působilo přirozeně, že je tam. Neměl jsem pocit jako z Jar Jara či Yody, že je tam přimalovaná postava (byť ti samozřejmě nevypadají jako lidé). Ještě jedna taková postava se na chvilku objeví, ale to se povedlo mnohem mnohem lépe. Ale samozřejmě je skvělé, že postava Tarkina dostala znovu pořádný prostor. Škoda, že to tu není úplně on. Ale iluze pěkná, i když nedotažená. Těším se na nové westerny s Johnem Waynem. ;)
Z dalších postav docela stojí za zmínku Forest Whitaker jako trochu bláznivý odbojář, který je asi i astmatik, a působí vůbec docela děsivě. Mikkelsen má jen omezený prostor, což je na škodu, protože právě jeho postava mě zajímala nejvíc. Ovšem film její potenciál a odvozeného tématu viny a skrytého hrdinství zdaleka nevyužívá. Škoda. Mezi členy odboje se objevuje několik známých postav, akorát mě zmátla postava podobná admirálu "It's a trap" Ackbarovi, ale není to on.
Postav máme dost a film nám je musí nějak představit. Což dělá docela blbým způsobem, protože na začátku, tedy po prologu, se pořád stříhá sem a tam. Chvíli jsme na jedné planetě, pak na druhé, pak na třetí, pak na lodi, pak zase na planetě... A titulky uvozující prostor orientaci moc nepomáhají. Začátek je tak docela průměrný a pořádně mě to začalo bavit až ve chvíli, kdy Jyn a Cassian přistíli na Jedze. Pak přijde poměrně dobrá pasáž, ovšem následuje akce, o které jsem se domníval, že už je závěrečná, která je poměrně nudná. Pak to zase nahodí, ale závěrečná bitva je předlouhá a chaotická tím, že sledujeme několik různých linií zároveň. A zatímco bitvy ve vesmíru jsou skvělé, na planetě je to už horší, což je na pováženou, vzhledem k tomu, že tam jsou naši hrdinové. Takže povětšinou to zábavné je, ale občas se to dost táhne.
Poprvé ke Star Wars neskládal hudbu John Williams, ale nově Michael Giacchino, který na ni měl jen asi měsíc. A není nic moc. Občas využije původní Williamsovy skladby, což jsou nejlepší části soundtracku. Zbytek mi přišel jako hodně laciná kopírka Williamsovy hudby z ostatních dílů.
Bál jsem se, že to nebude moc dobré, odehrává se to mimo hlavní sérii, byť se jí to dotkne, a vůbec mám pořád trochu k těmhle spinoffům nedůvěru. Ale tohle nakonec byl docela dobrý film. Rozhodně překonává všechno z té infantilní mileniální trilogie. 7/10
Režiie: Gareth Edwards
Hrají: Felicity Jones, Diego Luna, Donnie Yen, Mads Mikkelsen, Forest Whitaker, Ben Mendelsohn, Alan Tudyk, CGI Peter Cushing, CGI Carrie Fisher, Darth Vader
Hudba: Michael Giacchino na motivy Johna Williamse, které jsou jediné zapamatovatelné
USA 2016

2 komentáře:

  1. Díky za obsáhlou recenzi. Kamarádovi se zase nelíbil konec na Darebákovi jedna.
    P.S. A ty bys nechtěl vidět Zaitochiho se světelným mečem?

    OdpovědětVymazat
  2. A víě že bych asi radši vidě+l v plný verzi tohle než prznit Zatoichiho světelným mečem? :) https://www.youtube.com/watch?v=qnEya13CKlg

    OdpovědětVymazat