pátek 15. července 2016

RAZZIA SUR LA CHNOUF (1955)

Další z francouzských kriminálek padesátých let s Jeanem Gabinem, i kvůli přítomnosti Lina Ventury ve vedlejší záporné roli na první pohled snadno zaměnitelná s předchozím filmem Nesahejte na prachy. Oba filmy byly navíc natočeny podle knih Augusta Le Bretona, který si tu dokonce zahrál malý štěk. Tenhle film je ovšem vystavěný zcela jinak. Je údajně prvním, nebo jedním z prvních, které se zabývaly ve Francii problematikou drog a černého kšeftu s drogami. A proto místo uceleného příběhu dostaneme vlastně spíš dokumentárně laděný thriller o tom, jak to vlastně všechno funguje.
Jean Gabin tu přijíždí do Paříže převzít místo v organizaci po zastřeleném mafiánovi. Stává se v pařížském podsvětí mužem číslo 2, vlastní luxusní restauraci, a seznamuje se s prostředím a s tím, jak to všechno běží. Odshora. Takže začneme propašováním opia do Paříže, následně chemickým zpracováním na heroin a další drogy a pak postupně přeprodávání mezi jednotlivými dealery a jejich poskoky až nakonec k drogově závislým klientům. Tyhle pasáže tak do nějakého dramatického rámce dávají jen pasáže s Gabinovou milenkou, mladou naivní prodavačkou v restauraci (Gabin mi fakt do rolí svůdců vůbec nesedí, naštěstí je tu opět spíš tvrdým patriarchou) a scény s Linem Venturou a jeho parťákem coby brutálními zabijáky, kteří likvidují zaměstnance, kteří udělali chybu. Pointy se dočkáme až v závěru, první náznaky přijdou už někdy v polovině, já už to tušil trošku dřív, ale nebudu spoilovat.
Přestože film postrádá propracovanější příběh, vlastně mi to někdy v půlce přestalo vadit. Předkoncová pasáž, ve které je Gabin provázen po ulici mezi dealery, feťáky a šlapkami zkrachovalou existencí Lilou Kedrovou se mi vlastně líbila asi nejvíc. Taky je zajímavé, jak i přes dobovou absenci nahoty jsou určité pasáže vlastně odvážnější než mnohé pozdější kriminálky plné koz. Celkově si myslím, že to bylo vlastně lepší než Nesahejte na prachy, byť Gabin mi do téhle role zase tak moc neseděl. O nějakých deset dvacet let později by to byla ideální role pro Delona. Ale to už by to byl jiný film. 7/10
a.k.a. Když je v Paříži noc (WTF?) 
Režie: Henri Decoin
Hrají: Jean Gabin, Marcel Dalio, Lila Kedrova, Lino Ventura,  Paul Frankeur, Marcel Bozzuffi
Podle románu Auguste le Bretona
Francie 1955

Žádné komentáře:

Okomentovat