úterý 26. července 2016

ALLELUJA E SARTANA FIGLI DI... DIO (1972)

Pro jednou bylo zase fajn vidět nějaký spaghetti western s pěkným předrevolučním českým dabingem. Lépe řečeno by bylo fajn, kdyby tenhle film nebyla naprostá sračka. Tvůrci se rozhodli zkopírovat filmy se Spencerem a Hillem, jenom přidali hrdinům jména ze dvou zaběhlých sérií - Aleluja byl aspoň v komedii, ale zneužití Sartany bolí. Místo Terence Hilla (a Gianniho Garka) tu tak máme Sartanu v podání akrobata Alberta Dell'Acquy (zde jako Robert Widmark), mladého, mrštného, mazaného chlapíka. Místo Buda Spencera (a George Hiltona) je tu Aleluja v podání Američana a dříve Tarzana Rona Elyho, který je vysoký, ale rovněž štíhlý, blonďatý a mazaný. Při rvačkách, kterých je tu dost (a ani jednou nedávají smysl) se však projevuje jako Spencer, žádná rána ho neohrozí a hravě zvládá více protivníků najednou. Možná je to jenom díky dabingu (Štěpnička coby Aleluja, Jandák coby Sartana - a coby dabér mi, narozdíl od současné politické kariéry, nevadí), že oba hrdinové jsou nakonec docela sympatičtí.
Naprosté trapno přinášejí padouši. Mně bylo po chvíli jasné, že je to film dělaný pro děti, ale proboha, to neznamená, že to musí být infantilní! Hlavní padouch Lupo chytá záchvaty, kdy vyje jako vlk (proto se jmenuje Lupo, hahaha), neustále sám sebe tluče, a jeho představitel Ezio Marano šíleně, ale naprosto šíleně přehrává. Opět na něm byl nejpozitivnější stránkou dabing, Dalimil Klapka se docela vyřádil.  No a pak je tu ještě padouchův otec... Starý senilní generál, který každého považuje za anglického špiona (!) a pořád čeká, až ho zavolá generál Washington, aby mu pomohl ve válce za nezávislost (!!). Při jejich scénách jsem měl chuť udělat to, co Marano dělal pořád - praštit do něčeho hlavou. A to tu ještě máme skok do lejna pěkně v detailu (dobrou chuť), ošklivou starou pannu, která by se ráda vdávala, kněze, který je celý film nahý a objevuje se v naprosto nesouvisejících sekvencích, a plán na vyhnání obyvatel z městečka tím, že se bandité převléknou za duchy a v noci je straší! Pomoc!!!
Prakticky tak jediná věc, která na tom stála za sledování, byla hlavní trojice Ely - Dell'Acqua - Uschi Glas. Byť i ta je trapná, ale docela se na ni dobře kouká. Líp než když ještě byla Apanači. A vlastně nejlepší, nebo lépe jediný dobrý, je na tom ten starý dabing, a to je docela na pováženou. Koukat na to s titulky nebo i bez nich, asi bych ani neměl sílu to dokoukat. 2/10 - bylo to přece jen o ždibíček lepší (a lépe natočené) než Creovo veledílo recenzované posledně.
a.k.a. Smělé inkognito, Halleluja and Sartana Strike Again!
Režie: Mario Siciliano
Hrají: Alberto Dell'Acqua, Ron Ely, Uschi Glas, Stelio Candelli, Ezio Marano, Dante Maggio, Wanda Vismara
Itálie/SRN 1972

Žádné komentáře:

Okomentovat