úterý 24. května 2016

THE FRENCH CONNECTION (1971)

Další ze základních kamenů kriminálních filmů sedmdesátých let. Tentokrát však nejde příliš o akční film jako u Drsného Harryho či Přání smrti. Film je vlastně takřka dokumentárně natočen (hodně použití ruční kamery), i zaměřen, takže sledujeme policejní praxi, kterou často netvoří ani přestřelky, ani výslechy podezřelých, ale dlouhé a dlouhé hodiny sledování lidí, odposlouchávání telefonů a podobně, které mnohdy k ničemu konkrétnímu ani nevedou. Možná toho bylo až přiliš a začátek filmu tak není zrovna z nejnapínavějších a trochu se táhne.
To se ovšem ještě před polovinou vylepší, když dostaneme takřka hned za sebou dvě nervydrásající honičky, z nichž zvláště ta druhá je jedna z nejlepších a nejoriginálnějších, jaké jsem viděl. (A taky nezopakovatelná, naštěstí.) Úplně na člověka přejde ta Hackmanova zarputilost a skoro až divoce točí imaginárním volantem, aby mu pomohl :)
Tím se dostávám k hercům. Pokud vím, s výjimkou Fernanda Reye byli všichni před tímhle filmem takřka neznámí či málo známí a hráli jen vedlejší role ve filmech slavnějších kolegů. Většině hlavních představitelů pak úspěch Francouzské spojky nastartoval kariéru. Gene Hackman už byl známější, ale po Oscaru za hlavní roli (film jich získal několik včetně nejlepšího filmu a režie) zahájil obrovskou hvězdnou kariéru. Skutečně je fantastický, a přestože jeho Pepek není člověk, s kterým byste se chtěli kámošit, a vlastně bych si ho v jiném filmu dokázal představit jako záporáka, člověk mu chtě nechtě musí držet palce v jeho zarputilém pátrání.
Roy Scheider byl rovněž nominován, ale Oscara nezískal, nicméně i on zahájil velkou kariéru, podtrženou Čelistmi, která ale tak hvězdná nebyla. Samozřejmě i Scheider je výborný. Ke krátkodobé slávě byl vyzdvižen i Tony Lo Bianco, který si zřejmě v reakci na tenhle film zahrál o dva roky později v Itálii s Lee Van Cleefem. Ten se mi nijak zvlášť nelíbil, ale vlastně se o jeho postavě víc namluvilo, než že bychom ho viděli.  A Marcelu Bozzuffimu v roli chladnokrevného vraha a Frédericu De Pasqualemu coby televizní hvězdě, jež pomůže propašovat zásilku drog do USA, taky film v kariéře rozhodně prospěl.
Celkově je film možná trochu delší a první půlka trochu pomalejší než by měla, ale rozhodně se jedná o výtečný snímek s vynikajícím Hackmanem, který narozdíl od Eastwooda, Stallona či Willise není superhrdina, ale o to působí přesvědčivěji. 8/10
a.k.a. Francouzská spojka
Režie: William Friedkin
Hrají: Gene Hackman, Roy Scheider, Fernando Rey, Fréderic De Pasquale, Tony Lo Bianco, Marcel Bozzuffi
Hudba: Don Ellis
USA 1971

Žádné komentáře:

Okomentovat