pátek 8. dubna 2016

THE OX-BOW INCIDENT (1943)

Dalo by se říct, že tohle je takový westernový předchůdce Dvanácti rozhněvaných mužů, a opět s Henrym Fondou. Ten tu však nehraje centrální roli, byť hraje samozřejmě tu, s kterou se jako diváci nejvíce ztotožníme. Otázky, které klade film, jsou podobné - je oprávněné vzít spravedlnost do vlastních rukou? A je shoda většiny skutečně tím nejsprávnějším soudem?
V ospalém městečku kdesi v Nevadě dojde k vraždě a krádeži dobytka, a okamžitě všichni vyrážejí polapit vrahy, na soudy se přece nedá spoléhat! Provaz nezapomeňte s sebou. Fondovi a jeho kamarádovi Harry Morganovi (konečně někde taky v roli, ve které má trochu víc prostoru, byť je pořád vedlejší postava - a opět je uveden jako Henry) se to nezamlouvá, a především některým starším obyvatelům, kteří protestují, ale zbytečně. Do čela se postaví metráková mamina s brokovnicí, místní pobuda, násilnický zástupce šerifa, který jako na potvoru zrovna není ve městě, a předvším bývalý jižní důstojník, který bere celou výpravu jako příležitost k vycepování svého dospívajícího syna. Dav žádá krev a nikoho nezajímá, zda trojice mužů, která jim padne do rukou, je skutečně vinna...
První polovina byla poněkud zdlouhavější. Než se výprava vydá na cestu, musí se složitě probírat, jestli je to opravdu vůbec vhodné. A pak je tu epizodka s dostavníkem a Fondovou bývalou dívkou, která se do filmu vůbec nehodila, byla tu snad jen proto, aby se tu objevila i nějaká mladší herečka. Ale od chvíle, kdy jsou chyceni možní pachatelé, atmosféra silně zhoustne a až do konce nepoleví. Dana Andrews coby vedoucí zajatců je vynikající, mladý Anthony Quinn moc prostoru bohužel nemá, nicméně jeho role je jistě zapamatovatelná. Sympatické je, že Henry Fonda nehraje toho Mirka Dušína, který pořád dává najevo, že je morálně výš, spíš hraje člověka, který si naprosto nedělá iluze. Ví, že se bude věšet, ví, že proti třiceti naštvaným řvounům nic nezmůže. Sem tam na obranu vystoupí, ale minimálně. Ostatně agresivita ostatních by se snadno mohla přenést i na něj a na Morgana, neboť jsou cizinci.
Až na výše zmíněné okolnosti nemám žádné výtky. Na film ze čtyřicátých let mi přišla i celkem výrazná hudba, ale to předveším pro využití lidového (tuším) nápěvu Red River Valley (u nás to zpívala Helenka Zaprachyudělámcokoli Vondráčková), který filmu dodává zvláštní smutný nádech. Zajímavé je také sledovat, jak z tohohle vychází spousta pozdějších filmů. Celkově, první polovina by byla tak za 6,5, druhá skoro za plný počet, celkově dávám 8/10.
a.k.a. Jízda do Ox-Bow
Režie: William A. Wellman
Hrají: Henry Fonda, Dana Andrews, Mary Beth Hughes, Anthony Quinn, Harry Morgan, Jane Darwell, Frank Conroy, Marc Lawrence
Hudba: Cyril J. Mockridge
USA 1943

Žádné komentáře:

Okomentovat