úterý 19. dubna 2016

THE LAST SUNSET (1961)

Nedávno jsem tu recenzoval film Trumbo, který vyprávěl o potížistickém scenáristovi, kterému k návratu pomohl Kirk Douglas a jeho Spartakus. No a po Spartakovi si Douglas u Trumba zřejmě objednal western, který navíc zrežíroval specialista na chlapské filmy Robert Aldrich. Na Aldricha však tenhle film může působit dost změkčile. Dvě důležité ženské role, kolem kterých se vlastně děj točí, málo akce a násilí, hodně dialogů a romantiky. Nicméně naštěstí nejde o červenou knihovnu na západě, ale o čistou tragédii, skoro jak podle antických vzorů.
Kdo je tu vlastně hrdina? Je to Kirk Douglas, stíhaný zločinec, který se po letech setkává se svou dávnou láskou, kterou nikdy nepřestal milovat - a její dcerou, která je stejně stará jako ona tehdy a silně ji připomíná (možná až moc)? Nebo šerif Rock Hudson, který chce v zájmu spravedlnosti i vlastní pomsty chce dovést Douglase k popravě? Stejně jako ve Vera Cruz tu tak máme padoucha, kterého si vlastně oblíbíme, a hrdinu, který až tak hrdinský není. Tak a teď si vyberte, který je který :) Co se týče herců, zatímco Douglas je výborný, Hudson má až moc klaďáckej zjev a jeho postava ani není až tak dobře propracovaná. Sem by mi k Douglasovi jako protějšek pasoval Burt Lancaster!
Dalšími významnými postavami jsou pak Joseph Cotten coby opilecký slabošský dobytkář, ženoucí své stádo z Mexika do Texasu (taky výborný výkon, byť jen v menší roli) a především jeho žena Dorothy Malone coby ona Douglasova dávná láska. Maloneová je taky docela dobrá, rozhodně se mi tu líbila víc než nedávno ve Warlocku (teď jsem s překvapením zjistil že hrála v Hlubokém spánku tu sexy knihkupkyni co svede Bogarta, když k ní náhodou vejde do krámu). V menší roličce, ale bohužel fakt malé, se tu pak objevuje Jack Elam.
Příběh se mi zamlouval, herci byli snad až na tu holku v roli dcery a trochu Hudsona dobří, přesto to nedopadlo tak úplně dobře. Chvílemi jsem se i trochu nudil. Možná ten film Aldrichovi neseděl, takže ho nepodal úplně dobře, nebo se soustředil na víc rozpracovaných projektů zároveň a tohle trochu odbyl (viz imdb), možná do toho producent Douglas moc kecal. Takže nakonec jsem se rozhodoval mezi 6 - 7 body, nakonec jsem se rozhodl pro 7/10 - i pro závěrečný duel, kterým se ten z Tenkrát na Západě určitě inspiroval.
a.k.a. Poslední západ slunce
Režie: Robert Aldrich
Hrají: Kirk Douglas, Rock Hudson, Dorothy Malone, Joseph Cotten, Carol Lynley, Neville Brand, Jack Elam
Hudba: Ernest Gold
Scénář: Dalton Trumbo
USA 1961

Žádné komentáře:

Okomentovat