úterý 26. dubna 2016

MY DARLING CLEMENTINE (1946)

Byla krásná, byla milá, / byla chytrá, zkrátka fajn, / na zahrádce něco ryla, / říkali jí Clementine.
Tenhle western jsem chtěl vidět už dávno, když jsem viděl kousky z něj v seriálu MASH, kde hrál v jednom dílu důležitou roli. Někdy v roce 2007 běžel v televizi, jenže po deseti minutách jsem byl odvolán a z filmu nic nebylo. Později jsem se mu vlastně i trochu vyhýbal, po tom, co jsem viděl další Fordovy westerny, zvláště Muže, který zastřelil Liberty Valance. Takže jsem se k tomu teď dostal až po nějakých kolika, možná dokonce třinácti nebo čtrnácti letech? A stálo to za to?
Určitě. Dokonce bych řekl, že z Fordových westernů, které jsem zatím viděl, byl tenhle nejlepší. Obsahuje všechno, co mám na jeho filmech rád (Monument Valley, ikonické záběry) a neobsahuje skoro nic z toho, co rád nemám, to jest opilé doktory, zbabělé šerify a jiné vedlejší komiky. Ne, že by tu absentoval humor úplně, ale je tu ve snesitelné formě a tentokrát jsem se opravdu párkrát zasmál - především, když Henry Fonda seděl na židli a snažil se udržet rovnováhu (ta scéna se dá těžko popsat, ale je výborná). A jsou tu samozřejmě i jiné pro Forda typické momenty, například lidová slavnost.
Jde nejspíš o nejméně historicky přesné zpracování tématu přestřelky u OK Corralu - a vůbec to nevadí. Historická událost posloužila Fordovi jen jako odrazový můstek pro vlastní příběh s vlastními tématy a podzápletkami. Že žádný z bratrů Earpových nezemřel před přestřelkou? Že Wyatt nepřišel do Tombstonu jako kovboj? Že nebyl dokonce ani šerifem, kterým byl Virgil Earp? Že Doc Holliday byl zubař a ne chirurg? Že starý Clanton zemřel dávno před přestřelkou a neměl žádného syna jménem Sam? A co třeba to, že Monument Valley leží v Utahu a Tombstone v Arizoně? Nezájem. Tenhle film je o pomstě, přátelství, lásce a novém začátku. A nesejde na tom, jestli měl Wyatt Earp onoho osudného dne červenou nebo modrou kravatu, pokud nějakou měl.
Ostatně datace přestřelky je ještě ke všemu o rok posunutá
Obsazení hlavní role je obzvláště povedené. Henry Fonda je asi nejlepší Wyatt Earp. S knírkem je tomu skutečnému podobný, ale nejen to, hraje výborně a dokázal bych si ho představit i v nějakém realističtějším podání této historické události. Ještě že tu není John Wayne. Victor Mature není moc dobrý Doc Holliday, jak ho známe, ale zase je docela dobrý nevyrovnaný tragický hrdina, který se zmítá mezi dvěma ženami a kvůli tuberkulóze se vrhá do šílených soubojů ve snaze nechat se oddělat dřív, než TBC dostane jeho. Linda Darnell v roli femme fatale, prostitutky Chihuahuy, hraje strašně, ale naštěstí tolik prostoru zase nemá, a titulní Clementine je pak tou pasivní ctnostnou kráskou, která je spíše andělským světlem pro hrdiny než nějak moc aktivní postavou. Čímž chci říct, že tam taky není na úkor ničeho zajímavějšího. Jinak tahle polarizace je typická pro film noir, a film jako by se jím inspiroval i jinak, třeba i hrou světel, kdy je v emocionálně vypjaté scéně Hollidayův obličej skoro celý ve stínu, a podobně. Ostatně Holliday je tu zpodobněn jako noirový hrdina. Ještě k obsazení - padoucha překvapivě (ale skvěle) hraje Walter Brennan, pozdější Šlupka z Rio Bravo. Svou roli zparodoval v Podporujte svého šerifa, kde si opět zahrál otce klanu. V menší němé roli Billyho Clantona můžeme vidět mladého Johna Irelanda.
Tedy, němé roli. Prohlížel jsem si galerii na čsfd, a našel jsem spoustu obrázků ze scén, které ve filmu nebyly. Když pominu fotky s jinak popsaným hrobem, které možná byly tvořeny zvlášť pro reklamu, tak právě John Ireland vypadá, že hrál v několika dalších scénách, včetně jedné s Chihuahuou, a scény, kde Clantonové evidentně zastrašují holiče. Škoda.
I takhle bych k tomu měl snad jen pár výtek, mezi něž patří například Fondův obrovský klobouk, který byl ve westernech třicátých a čtyřicátých letech běžný. Ten vypadá tak strašně! Jak potvrdil Charlton Heston, na kloboucích záleží. Jinak se mi to dost líbilo a doporučuju to. Rozhodně tedy ne ke studiu toho, jak vlastně proběhla přestřelka u OK Corralu (ostatně ve filmu probíhá naprosto jinak), ale myslím, že každý pravý fanoušek westernů by tenhle měl vidět. 8,5/10

a.k.a. Můj miláček Klementina
Režie: John Ford
Hrají: Henry Fonda, Victor Mature, Linda Darnell, Cathy Downs, Walter Brennan, Tim Holt, Ward Bond, John Ireland, Alan Mowbray, Jane Darwell
Hudba: Cyril J. Mockridge
USA 1946

Žádné komentáře:

Okomentovat