čtvrtek 26. února 2015

REVENGE OF THE NINJA (1983)

Druhý film z Cannonovské trilogie o "Niňjách" se Sho Kosugim (pak byl ještě Americký Ninja s Dudikoffem). Tentokrát Kosugi hraje hlavního hrdinu. A sice ne kvůli tomu, ale je to průser.
On Ninja přichází není dobrej film, ale slušně jsem se bavil a děj dával poměrně smysl. Ninjova pomsta smysl nedává vůbec. Na začátku Kosugimu vyvraždí rodinu, přežívá jen on, jeho syn a jeho matka. Na radu přítele Američana se vydává do Států, aby otevřel galerii japonského umění. Z přítele Američana se vyklube obchodník s drogami, který je zapleten s mafií, a pak ještě se ukáže, že je ninja s halloweenskou maskou a Kosugi je celou dobu tak nějak mimo, dokud ten americký ninja z nějakého důvodu nezavraždí jeho matku (ovšem až po souboji, v němž babka hopká jako na trampolíně a válí s ninčaky (nevím, jak se to píše správně)) a neunese jeho syna, který vraždu viděl. Kosugi se musí vydat na cestu pomsty, ovšem to už máme po cca padesáti minutách filmu.
Trochu jsem děj vyspoiloval, ale záleží na tom? Hlavní náplní jsou akční scény. Těch je hodně, choreografie je řekl bych dobrá, brutalita a krvavost nezná mezí, nicméně řekl bych, že všechny jsou až do úmoru protahované. Kosugi navíc musí bejt nezničitelnej, protože po tolika nakládačkách, pořezaným hrudníku, ruce i nohách, omlácenej od dlouhý cesty vláčen za autem a stejně se drží na nohou... Ale s Nerem, ačkoli to ani na první pohled není žádný ninja (ostatně mi v tom filmu nejvíc seděl jako easy Amík, co sem tam přepere pár blbečků), to mělo aspoň určitej nadhled. Tadyto se bere smrtelně vážně. Kosugi ani není dostatečně sympatický ani charismatický hrdina. A co nejhůř - babička a dítě. Na zabití od začátku. Hlavně dítě se schopnostmi ninjy, které přepere stopadesátikilového chlapa! U toho jsem trpěl, možná víc než u bitky s dětmi na začátku. Pár řekněme vtipnejch momentů se našlo, třeba bitka s hlavní ženskou na začátku, kdy ona bojuje dole bez, když Kosugi vějířem usekne chlapovi půl kníru nebo jak Kosugi vypliv napínáčky padouchovi do obličeje, ale to byly jenom tři zajímavý momenty. Jinak nesmysl, blbost, zbytečné scény, zbytečný všechno. A to je ještě jeden díl, který by v sobě měl mísit ninjy a Vymítače ďábla... Ach jo. 4/10
PS. Jenom jsem ještě chtěl zmínit jeden detail - když Kosugi leze po domě, vždycky, když zaboří ostny do stěny, stěna se zatřese :)
a.k.a. Ninjova pomsta
Režie: Sam Firstenberg
Hrají: Sho Kosugi, Keith Vitali, Arthur Roberts, Professor Toru Tanaka
Produkce: Menahem Golan, Yoram Globus
USA 1983

Žádné komentáře:

Okomentovat