čtvrtek 26. února 2015

ENTER THE NINJA (1981)

Asi se podivíte mýmu hodnocení, ale mně se to docela líbilo. Jako komedie teda. Protože vážně se to brát samozřejmě nedá.
Franco Nero je bílý ninja, mistr bojových umění. Ovšem při akci ho zastupuje kaskadér, který má poněkud jinou figuru než Franco. Mimochodem tento dablér je i autorem námětu a hlavní roli měl hrát sám, nicméně nespokojený producent Golan ho odsunul jen do pozice dabléra a navíc vyrazil i režiséra, aby režíroval sám. Franca potkali na festivalu a hned ho obsadili. Říkám si, jestli by obsadili Buda Spencera, kdyby ho tam potkali ;)
Franco tedy na začátku při výcviku zrube asi dvacet ninjů a usekne hlavu mistrovi, načež se ukáže, že všichni byli vycpaní jako Clint v závěru Hrsti dolarů a mistrova hlava byla gumová! Všichni oslavují, že Franco je ninja, jenom Sho Kosugi je nespokojený a mlátí do stolu. "On není ninja!" Pak tedy Franco odjede na Filipíny, kde se připlete do majetkového sporu ropného magnáta, homosexuála ve volném čase trénujícího akvabely (Christopher George, mj. McLeod z El Dorado) a jeho přítele, pěstitele palem. Přítel z války (nechybí patetické vzpomínky) má krásnou ženu Susan George (tady se ji nikdo ani nepokusí znásilnit - ale Franco ji hned po svém příchodu chytne za kozy) a chlastá, takže není divu, že Susan začne pokukovat po Francovi. No a ropný magnát zjišťuje, že na Nera potřebuje pořádný kalibr, a proč neposlat přímo pro Kosugiho?
Kosugi má sice taky coby padouch svoje chvilky, ale prakticky pobaví jenom při démonickém pálení vesnice. Jinak ho překonávají bílí padouši. Sic jsou vyměklí a neumějí žádné bojové umění, ale zase je s nimi sranda. Kromě skvělého George, který mě vážně bavil, se tak setkáme s jeho poskokem připomínajícím Smitherse ze Simpsonových, nebo podlézavým skrčkem připomínajícím křečka, který má místo jedné ruky hák. A když ho naštvete, natrhne vám koule. No, Franco mu pak pro změnu vytrhne ten hák :)
No a jsou tu další veselé momenty - Nero sbírající pušky, Nero v převleku za sekuriťáka, nebo třeba padouch shánějící ninju u agenta, který mu doporučuje herce ze samurajských filmů. Jako, samozřejmě, že je to celý úplná blbost, ale vážně jsem se slušně bavil, i díky Francovi, i díky padouchům. Tohle rozhodně vedle Přání smrti 3 a Nezvěstných v boji 3 patří mezi ty Cannonovky, na který určitě ještě někdy mrknu. Snad se budu smát stejně jako poprvé. 7/10
a.k.a. Ninja přichází 
Režie: Menahem Golan
Hrají: Franco Nero, Sho Kosugi, Susan George, Christopher George
Produkce: Menahem Golan, Yoram Globus
USA 1981

Žádné komentáře:

Okomentovat