pátek 30. srpna 2024

GHOST DOG: THE WAY OF THE SAMURAI (1999)

Od tohohle jsem čekal něco úplně jiného, než jsem dostal. Jméno Jim Jarmusch mám zafixované jako autora nezávislých artových filmů, kde hrají bluesmani a rockeři a lidi tam pořád kouří a vyprávějí. Takže i když jsem věděl, že je to film o nájemném zabijákovi, který si vyřídí účty s mafií, nečekal jsem, že opravdu uvidím nájemného zabijáka, jak postřílí spoustu mafiánů.

Nicméně leccos film odlišuje od běžného akčního filmu své doby, zejména věci, na které Jarmusch klade důraz. Všechny postavy jsou nějak kulturně nepatřičné - postava řídící se kodexem samurajů je tlustý černoch poslouchající hip hop, italští mafiáni přebývají v čínské restauraci, prodavač zmrzliny mluví celý film francouzsky a nikdo mu nerozumí, malá černošská holčička čte knihy o rasismu a filosofii, a všichni se dívají na kreslené seriály, zejména Pepka námořníka, Datla Woodyho a Itchyho a Scratchyho. Celý film pak prolínají citáty z knihy o samurajském kodexu, které vedou Ghost Doga na jeho cestě.

Asi nejlepší scény jsou pak právě ty v parku s malou holčičkou a francouzským zmrzlinářem. Zejména zmrzlinář je opravdu zábavná postava a jeho dialogy s Ghost Dogem, kdy si nerozumí, jazykem, ale vědí, co se ten druhý snaží říct, stojí za to. Dozvíme se, co se všechno děje na newyorských střechách. Celkově mnohé scény spíš působí jako černá komedie, než že by se daly brát nějak extra vážně. Už jen to, že reálné dění odráží to, co sledují mafiáni v kreslených groteskách, a hlavní záporná postava si hraje na rappera. Klidně bych do žánru přidal komedie.
"Vinnie, ty jsi zabil ženskou!" "Zabil jsem poldu. Pořád chtěj rovnoprávnost, ne? Tak jsem ji zrovnoprávnil."
Velmi mě potěšila účast Henryho Silvy coby šéfa mafie - kdo jiný by ho měl hrát? Foresta Whitakera jsem viděl shodou okolností hned ve dvou filmech po sobě a v obou byl úplně jiný. A asi není jiný herec, který by dokázal zahrát postavu černošského rappera řídícího se kodexem samurajů a chovajícího holuby na střeše, který si krátí čekání na příjezd vyhlédutého cíle sledováním datla skrz dalekohled pušky a selže, protože mu na tlumič sedne ptáček, tak, že věříme, že takový člověk může vůbec existovat.

Co se mi nelíbilo, byl soundtrack, ale to je můj problém, protože hip hop celkově nesnáším. Hudbu dělal RZA, který se ve filmu i sám mihne, a který složil i hudbu částečně ke Kill Billovi 1. A aniž bych si na to vzpomněl, na konci mi právě Kill Bill vytanul na mysli. Zejména to, že některé věci, o které se Kill Bill snažil, udělal Jarmusch už o čtyři roky dřív a lépe. 7,5/10
a.k.a. Ghost Dog: Cesta samuraje
Režie: Jim Jarmusch
Hrají: Forest Whitaker, John Tormey, Cliff Gorman, Tricia Vessey, Henry Silva, Isaach de Bankolé, Camille Winbush, Richard Portnow, Gene Ruffini, Victor Argo, Gary Farmer
Hudba: RZA
USA / Francie / Německo / Japonsko 1999

3 komentáře:

  1. Tímhle jsi mě potěšil :).
    Tak film je hodně černá (haha, humr za 10/10) komedie a zároveň úvaha ohledání vlastní cesty ve světě, který ti je nedokáže vyjevit.
    Malá holčička s obědovou krabičkou plnou knih mám zarytou asi nejvíc.
    A scény, u kterých se nejvíc směju, jsou ty, kde staří mafiáni (mmch tady jsou všichni dedci, to taky něco značí) hledají na střechách Ghost Doga.
    Jinak dost filmů Jarmusche tak vypadá, jak si popisoval. Je vidět, že tě Kubaso (kterého zdravím!) poučil :).
    Už bych se na to mohl podívat znovu.
    P.S. Doporučuju kanál Wild Flicks na YouTube, má o filmu dobré video.

    OdpovědětVymazat
  2. Zrovna dneska budeme nahrávat podcast o filmu Kafe a cigára. Jestli máš dotaz, napiš, zodpovíme :)

    OdpovědětVymazat
  3. Jak vám zapadá do Jarmuschovy tvorby. U tebe asi to, jestli si nakonec dostal, co jsi čekal, u Kubasa to, zda se řadí mezi ty jeho oblíbené. U ostatních upřímně nevím :).

    OdpovědětVymazat