středa 8. května 2024

FENOMENAL E IL TESORO DI TUTANKAMEN (1968)

Zatímco u Luckyho jsem sledoval v jazyce, kterému běžně rozumím, a nerozuměl jsem skoro nic a v ději jsem se pořádně ztrácel, tady jsem sledoval rovnou v jazyce, kterému nerozumím skoro vůbec, a nevadilo mi to.

Fenomenal a Tutanchamonův poklad je blíž Fantomasovi či Diabolikovi než bondovkám. V pařížském muzeu (a aspoň část se opravdu v Paříži tentokrát natáčela, jak nás tvůrci neustálými švenky na Eiffelovku nezapomínají upozorňovat) vystavují Tutanchamonovu pohřební masku, na kterou má zálusk zločinec Falco (Gordon Mitchell), i když veřejnost se obává spíše maskovaného lupiče Fenomenala. Proto je do muzea nainstalován bezchybný obranný systém. Lupičům se přesto podaří masku uloupit, ale zasáhne Fenomenal a kradenou masku vrátí. To však nic neřeší, protože se ukáže, že jde o podvrh. Lupiči i policie nyní pátrají, co se stalo s tou pravou.

Děj je opravdu i bez nutnosti znalosti jazyka jasný, takže tentokrát jsem se neztrácel. Je ale fakt, že u pár scén (bitka v sauně) jsem nějak nepochopil, proč ve filmu vlastně jsou. Výsledku to ale vůbec nevadilo. Po nudných Špionech milujících květiny tohle bylo zase poměrně zábavné, i když identitu Fenomenala člověk uhodne velmi záhy a hlavního padoucha v půlce odrovná. Mitchell holt asi mohl jen na omezený počet filmovacích dní.

Hlavního představitele maskovali tak, aby co nejvíce připomínal mladšího Kirka Douglase. Docela ušel. Jinak ze známějších tváří se tu objeví snad jen Lucretia Love v hlavní ženské roli, John Karlsen jako starý profesor, pár kaskadérů a začínající Maurizio Merli, ještě s tmavými vlasy a bez knírku. Hudbu složil Bruno Nicolai, řekl bych dost pod jeho běžnou úrovní, ale docela šlapající a typicky šedesátkovou. Scénář napsal Al Capone (tedy Aldo) a Ruggero Deodato, pro kterého byl toto jeden z prvních samostatných filmů. Režii ovšem podepsal jako Roger Rockfeller. Snad mu to přineslo miliony. 7/10
a.k.a. Fenomenal a Tutankamenův poklad, Phenomenal and the Treasure of Tutankamen
Režie: Ruggero Deodato
Hrají: Mauro Parenti, Lucretia Love, Gordon Mitchell, John Carlsen, Carla Romanelli, Teresa Petrangeli, Mario Cecchi, Maurizio Merli, dle imdb se mezi diváky průvodu mihl nevědomky Rex Harrison
Hudba: Bruno Nicolai
Itálie 1968

Žádné komentáře:

Okomentovat