neděle 3. září 2023

KUBASO UVÁDÍ: CHYTRÁK A DVA SPOLEČNÍCI

Ohlásili jsme to v podcastu, ale překvapivě je to rovnou tady: Kuba dal dohromady videorecenzi filmu Chytrák a dva společníci. Zde je ke zhlédnutí.

17 komentářů:

  1. Moje reakce:
    Na diskuze u DVD Levných knih i na lidech.cz si dobře pamatuju. Jestli jsem na těch stránkách LK někdy něco napsal, nevím, ale lidi tam plácali takové nesmysly, že mě třeba přesvědčili, že Sudou a lichou vysílala v roce 2006 Nova s dabingem Premiéry a pak teprve s tím Vapetu. (Při vzpomínkách na to, jak Nova tehdy ty filmy vysílala, a jak já je viděl, si ale říkám, jestli jsem vůbec tehdy některý viděl od začátku celý. U Hrochů v Africe, Banánového Joe, Dvou výtečníků jsem si jist, že jsem je chytil až někdy v půlce po návratu z nějakého výletu. Superpolicajty a Aladinovu lampu jsem pro změnu nedokoukal. Tak snad tu Sudou a lichou.)
    Jsem ale srab, protože Podivné dědictví jsem nestáhl z Okouna jako celé DVD, ale "jen" rip s mnohem přijatelnější velikostí 700 MB. (Rozlišení 608x272 mi tenkrát vrásky vůbec nedělalo.) V tomhle ripu část scény u ředitele vězení byla z horšího zdroje, tak to bylo i na tom DVD?
    Charlton Heston usínající za zvuků Morriconeho hudby je fajn, škoda, že pak nehraje ještě při titulcích.

    OdpovědětVymazat
  2. Na tom DVD Podivnýho dědictví už právě ta scéna z kanceláře byla ve stejný kvalitě jako zbytek. To byl taky hlavní důvod, proč jsem pak stahoval ještě celej ten disk (a taky kvůli soundtracku, kterej se dal přehrát přímo z menu). To s tím srabem byl samozřejmě vtip; speciálně u toho Rapidsharu byla vždycky sázka do loterie, jestli zrovna třeba 27. část archivu není smázlá. Ty linky mizely obdivuhodně rychle, já měl možná jenom kliku.

    OdpovědětVymazat
  3. Kdo ví, jestli v době, kdy jsem se k tomu dostal, už to DVD nebylo smazaný. Každopádně tohle asi byla poslední doba, kdy ještě bylo napínavý, jestli člověk nějakej film sežene. Dneska se už dá po pár kliknutích najít snad úplně všechno.

    OdpovědětVymazat
  4. Výborně, i Kubaso už dělá recenze (doufám, že jich bude více) :).
    Jinak k filmu - mě zrovna ten konec přišel jako něco, co tam mělo být. Protože přece jen je to film hlavně o konci postav, které byli hlavní tváří westernů (jako je třeba Joe Dík) a nástupu původních obyvatel do popředí westernů (hm, to se zrovna nevyplnilo). To hlavně pro mě symbolizovala věta Miou Miou. Ale je fakt, že tón filmu je často prostě divnej a divák občas přemýšlet, co ta scéna má přesně znamenat (což se taky pere s Hillovým stylem). Ale nejvíc mě stejně štve pocit, že některé scény prostě chybí. Ale pro ten film mám slabost.
    P.S. Ohledně zabíjení postav Hillem - SPOILER kavaléristu podle mě mohl klidně zastřelit, protože i v Mé jméno je Nikdo taky zabil chlapa v prvním souboji s Fondou na ulici.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dík za podporu, ale žádný další video neplánuju. Tohle jsem udělat prostě musel, a to i proto, že ten německej "dokument" o filmu mi doteď dost vadí. Vtipný je, že celý to moje video vypadá, jako by přišlo na svět přesně v době, o který mluvím na jeho začátku.
      To je ale moc pěkná teorie o tý vizi o nástupu původních obyvatel do hlavních rolí, to mě vůbec nenapadlo. Když jsou napřed na začátku běloši převlečený za indiány, tak jsem vždycky akorát kroutil hlavou, co to má znamenat, že na konci je to obráceně - to jako teď budou indoši v přestrojení přepadat a vraždit jako ty běloši na začátku či co? Tenhle blbej dojem bohužel ta úvodní scéna chtě nechtě navozuje. Asi se s tím zbytkem filmu tluče ještě víc, než jsem si myslel. Jestli bych se neměl začít shánět i po tom španělským blu-rayi, tam ten úvod údajně vystřihli úplně. A pokud to pochází ze stejnýho zdroje jako španělský a portugalský DVD (jakože na 99,9% jo, zvlášť když existuje HDTVrip tý verze), tak bude obrazově daleko lepší než to německý blučko. A je tam i italština.
      O chybějících scénách bych si radši iluze nedělal. Fulvio Morsella se sice nechal slyšet, že celej film byl kvůli tý krádeži spatlanej z nepovedených záběrů, ale tomu nevěřím ani náhodou. Leda sem tam nějakej záběr, hlavně ze závěru. Na to právě narážím, když tam říkám, že se ta událost hodila všem do krámu - bylo jistě snazší svalit vinu za něco, od čeho se i Leone distancoval, na mafii, než veřejně přiznat, že se jim to poněkud vymklo. Tím víc mě štvě, že Chytrák je tak prokletej, že nikdy nevyšel v podobě, v jaký běžel v kinech. Technický nedostatky jako obraz v letterboxu nebo kolísající italskou zvukovou stopu klidně odpustím tomu původnímu japonskýmu disku, těm pozdějším už ale fakt ne. Odfláklý úvodní titulky už jsou pak vyloženě lenost - německej bluray (na rozdíl od jejich staršího DVD) sice obsahuje ten poslední záběr, jenže úplně bez titulků, takže to pěkně odzoomuje, pak obraz zamrzne a následně zčerná, zatímco dohrává hudba (která mimochodem začne hrát dřív, než by měla, protože neměli dabing tý poslední Billovy věty). Je to dost divný. Jsem si samozřejmě vědomej, že Chytrák není ani zdaleka ojedinělej případ, kdy nějakej film v digitální éře utrpěl, ale má natolik pohnutou historii, že mě každý takový zacházení o to víc mrzí.

      Vymazat
  5. Úvodní scéna působí obecně v tom filmu divně (postava Jerryho Rolla tím dostává nevysvětlené vrstvy), ale paradoxně se u mě se závěrem netluce - chápu to tak, že indiáni (jak jsou prezentováni ve filmu) se jako běloši chovat nebudou (otázka je, jestli to tak ze strany Leoneho bylo zamýšleno, ale sedělo by mi to je Gastaldimu, co napsal scénář), ale s bouchačkou si vynutí respekt. Ale už jsem to dlouho neviděl, takže bych si především zopaknout film.
    Taky mám podezření ohledně historky chybějících scén, ale mě tam fakt některý chybí - třeba nějaký vážnější duel pro Hilla (i v Nikdo zabije chlapa). A do toho by zapadl třeba kavalerista nebo Kinski (jeho postava prostě zmizí, i když má důvod být v ději), který by se chtěl pomstít. Do toho filmu by mi to sedělo. Chápu, proč si nedůvěřivý, ale ten pocit furt mám.
    Ad DVD - si pamatuju tvoji starou diskusi, kde jste podrobně rozebral. Tady můžu říct, že je fakt děs, že Chytrák to takhle odnáší asi 50 let (jak v kinech, tak na DVD a Blu-Ray a ruznejch platformách).

    OdpovědětVymazat
  6. Nakonec jsem rád, že jsem ty jednotlivý sestřihy nerozebíral, poněvadž jsem mezitím stačil objevit jeden další TV rip (aspoň dle popisku, logo v něm žádný není) se španělskou a anglickou zvukovou stopou, kde z úvodní scény zbyl akorát úvodní záběr a konec, ovšem obsahuje větší část tý druhý vystřižený pasáže z bordelu - jenže tak, aby se v ní v angličtině nemluvilo. Takže to začíná až tím, jak šerif přihazuje do klobouku a přes to Hillovo děkování je plácnutá jiná část zvuku, čili namísto jednoho brutálního střihu v audiu (jako např. u Vapetu) jich je tady minimálně dvacet. Naštve to o to víc, že je to ta obrazově nejpřijatelnější verze, která je i na tom španělským a portugalským DVD. Někde v archivech mají skoro nebo snad i úplně kompletní film, ale nikdo ho nikdy neuvidí. A všechno to stříhání je jenom kvůli dabingům, z nichž mi pouze ta francouzská verze zní jako vyloženě povedená.
    Na rovinu, ze všech těch vystříhávanejch a krácenejch scén mi vlastně doopravdy chybí akorát ten finální záběr. Nic z toho ostatního z Chytráka neudělá srozumitelnější film, na rozdíl od toho pokusu o rekonstrukci původní kinoverze Colizziho Dvou machrů.
    U tý Kinskiho postavy je klidně možný, že si tu dělali srandu z toho, že bral role ve filmech všech cenovejch kategorií, aby v nich pak často strávil třeba jenom pár minut. Vůbec bych se nedivil.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si u Kinskiho ani nemyslím, že by si z něčeho dělali srandu - pro něj to byla jen jedna z mnoha roliček a produkce měla další jméno na plakát. Tak chytrej ten film není. Kinskiho postava prostě zmizí, protože mu zaplatili několik natáčecích dní poblíž Granady, víc v tom fakt není.
      Možná by ale neškodilo nějaký srovnání stopáže jednotlivých střihů. Člověk hledá různě, ale všechno má kolem dvou hodin; a je rozdíl jen ve změně snímkové rychlosti, nebo je tam něco navíc? Je verze nazvaná Trinity is Back Again stejná jako A Genius, Two Partners and a Dupe?

      Vymazat
    2. Titulek Trinity Is Back Again jsem viděl jenom v upoutávce z nějaký videokazety (je na YouTube). A protože mimo francouzskýho TV ripu a toho italskýho DVD maj veškerý dostupný verze nově dělaný titulky, nemůžu posoudit, jestli se verze s géniem v názvu nějak lišila od tý s Trinitym, ani jestli to pod tím druhým názvem vůbec někdy vyšlo - obal jsem k tomu nikdy nenašel.
      Srovnání sestřihů, jaký máš na mysli, už maj Němci: https://www.schnittberichte.com/schnittbericht.php?ID=406480 . Ale ani oni nevěděli o tý první vystřižený pasáži z bordelu, ta je za 0:43. To italský DVD i s touhle scénou vloženou z italský VHSky dává v NTSC přesně těch 126 minut, kterážto stopáž se uvádí i na IMDb. Nejvíc by mě zajímala francouzská kazeta z počátku 80. let, která uvádí 123 minut a měla by bejt dokonce i širokoúhlá.

      Vymazat
    3. Pod názvem Trinity is Back Again je několik ripů v HD na netu. Ale budou to asi ripy z německého Blu Raye.
      Jinak u nás běží dokola jediná verze, i když ČT ji snad nasadila na kvalitnější obraz ve Full HD. Kromě ČT to několikrát vysílala TV Barrandov a podle ripu z Prima PLAY asi i Prima?

      Vymazat
    4. Tady právě i ČT selhala, vysílali jenom upscale toho DVDčka. Prima udělala už soudě podle stopáže totéž a na Barrandově nejspíš jenom ufikli závěrečný titulky. Verzi dělanou z japonskýho NEBO britskýho/českýho disku lze bezpečně identifikovat podle jakýhosi digitálního bordelu v jednom ze záběrů na prachy na kufru z konce filmu.

      Vymazat
    5. Ten film by tak klidně chytrý být mohl, problém je, že někdy scény fakt nevyzní především díky režii (ale je tam někdy vidět). Plus pocit, že tam něco chybí.
      Stejně si ale myslím, že Kinského role je ořezaná.
      Ježíši, kolik verzí se ještě objeví :D.

      Vymazat
  7. *chytrost ve scénách je někdy vidět.

    OdpovědětVymazat
  8. Evidentně už si každý může udělat vlastní a proč ne s klasickou hudbou - náhodou jsem to fakt teď našel, dělal jsem to už před pár lety. Ve scéně je sice Beethoven, ale Rimsky Korsakov sedí naprosto tip ťop. https://www.youtube.com/watch?v=ivMXPEqzS6U

    OdpovědětVymazat
  9. Hm, tak originální negativ se prý asi rok po premiéře našel (převzato z novinového článku na SWDB fórum v diskuzi pod filmem). Pokud by někdo chtěl, mohl by z toho sestříhat aspoň dobře vypadající film.

    OdpovědětVymazat
  10. Omlouvám se za dvojitý post, nevím jak se to stalo :(.

    OdpovědětVymazat