neděle 18. června 2023

KING SOLOMON'S MINES (1985)

Já vím, v poslední době je tu dost mrtvo. Tohle už jsem viděl před více než týdnem, ale nějak jsem neměl buňky sednout a něco napsat. Tak aspoň pár slov, když se blíží ten Indy číslo 5.

Jedná se o adaptaci románu z 19. století, který přímo Lucase a Spielberga inspiroval, na druhou stranu, bez Indyho by se v osmdesátkách Allan Quatermain na plátna kin asi nepodíval. A když, tak ne takhle.
A už teď mě chytly od sezení u stolu záda, rozbolela mě hlava a štve mě, kolik překlepů v jedné větě udělám, a nechce se mi pokračovat. Jen abyste viděli, proč je tu tak mrtvo.

Už v první minutě se objeví John Rhys Davies a vůbec mě to nepřekvapilo. Následně jako bychom přepli na Indyho, jen asi až tak v 35. minutě. Pasáž v africkém městě je prakticky shodná s pasáží v egyptském městě z Dobyvatelů. Už jsem jen čekal na šermíře a pistoli. Pak se naštěstí film vydá svým vlastním směrem.

Richard Chamberlain sice není špatný, ale právě pro nepřestávající akci si k jeho postavě ani nestihneme najít nějakou cestu. Prostě má vousy, na začátku klobouk, a dělá všechno možné před modrým plátnem. Bohužel, triky jsou šíleně odbyté a to dojem dost kazí. Sharon Stone hraje podobnou postavu, jako je ta ženská z Chrámu zkázy, ale nestihne se natolik zprotivit.

Akce střídá akci, aniž by se film začal výrazněji opakovat, i když třeba k zajetí domorodým kmenem dojde hned dvakrát. To první je lepší - kanibalský kmen totiž hodí Chamberlaina a Stoneovou do obrovského hrnce s polívkou! 
Padouchy tu dělají Rhys Davies a Herbert Lom v roli německého plukovníka. Davies se mi tu moc nelíbil, zato Lom je skvělý a jeho postava film hodně pozvedá. Vlastně nejvíc hlášek tu má on. V jeho případě ani to komediální pojetí tolik nevadí.

Film rychle odsýpá, přesto tomu leccos dost chybí. Maličkost. Trochu hrdinu poznat. Za celý film je prostě jen ten borec s vousy, protože nám tvůrci řekli, že on je tím hrdinou. Pokračování asi vzniklo spíš z finančních důvodů než z důvodů obliby postavy Quatermaina mezi diváky. 6,5/10
a.k.a. Doly krále Šalamouna
Režie: J. Lee Thompson
Hrají: Richard Chamberlain, Sharon Stone, Herbert Lom, John Rhys-Davies
Hudba: Jerry Goldsmith
Podle knihy Henryho Ridera Haggarda
Produkce: Menahem Golan a Yoram Globus
USA 1985

2 komentáře:

  1. Myslím, že je ještě nějaká adaptace z padesátých let.

    OdpovědětVymazat
  2. Je adaptace z roku 1919, 1937, 1950, 1979, tahle, animovaný film z roku 1986 a minisérie z roku 2004. V roce 1950 hrál Quatermaina Stewart Granger, tedy Old Surehand, v roce 2004 Patrick Swayze, takže tam asi bejby neseděla v koutě.

    OdpovědětVymazat