středa 7. června 2023

AMERICAN NINJA (1985)

Jak šel ninja na vojnu.

 Překvapivě je Americký ninja volným pokračováním Kdo najde přítele, najde poklad. Ano! John Fujioka tu opět hraje Japonce, který žil léta v pralese a myslel, že válka ještě neskončila! Bohužel, film se netočí kolem něj, ale kolem machrujícího vojcla, který má být přeborníkem v bojových uměních, v čemž mu vydatně pomáhá střihač. Tvůrci zřejmě nebyli nikdy na vojně, protože místo toho, aby ho jeden z mazáků vyzval na souboj, normálně by na ubikaci na něj jeden hodil deku a zmydlili by ho všichni najednou.

Ono o Americkém ninjovi není ani moc co psát. Typická cannonovka propojující americký příběh s orientálním bojovým uměním, ale důležité je, že hlavní hrdina je Americký. Ne Bílý ninja. Americký ninja. O Polského ninju by asi zájem moc nebyl.

Původní záměr byl natočit film American Ninja s Chuckem Norrisem, ale mezitím Golan narazil na slibně vypadajícího modela Dudikoffa. Předpokládám, že s Norrisem by byl film o něčem úplně jiném. Jenže Norris aspoň uměl kopat. Bronson uměl hrát. Dudikoff neumí nic. V podstatě to tak zachraňuje Steve James jako jeho kámoš, jinak i ostatní herci jsou neznámá šmíra a třeba záporný ninja je oproti Kosugimu z předchozích cannonovských ninjovek nula. Ale tak proti Kosugimu by Dudikoff neobstál. Škoda, že proti němu nepostavili Franca Nera a Lucindu Dickey. Jako, Cannon natočil nevím kolik dílů série Americký ninja a tohle je nikdy nenapadlo? Pche. 

Film ubíhá svižně, akce střídá akci, ale vše je tak šabonovité a snadno předvídatelné, že si během filmu stihnete umýt nádobí, přečíst počasí a vyluštit křížovku a o nic nepřijdete. 5,5/10 
Už jste slyšel vo... niňjách? Cože? No jistě! 
a.k.a. Americký ninja
Režie: Sam Firstenberg
Hrají: Michael Dudikoff, Steve James, Judie Aronson, Guich Koock, John Fujioka
Hudba: Michael Linn
Produkce: Menahem Golan, Yoram Globus
USA 1985

Žádné komentáře:

Okomentovat