pondělí 17. dubna 2023

ROBOWAR (1988)

Manželé Claudio Fragasso a Rossella Drudi šli zřejmě jednoho dne do kina, a film Predátor se jim líbil natolik, že během pár dní vypracovali pro svého kamaráda Bruna Matteie scénář k filmu, který z Predátora vychází. Což znamená, že ho prakticky doslovně kopíruje.

Prakticky každá postava z Predátora tu má nějaký protějšek. Na začátku sledujeme, jak vrtulník volá základnu o pomoc a kdosi po něm střílí, až ho trefí. Následně velitel letky jinému vojákovi popíše tým, který vyšle vypátrat, co se vlastně stalo. Zároveň ale tým nemá vědět, po čem jde, a nemá se to nikdy ani dozvědět. Tak proč tam jedou? Tým zvaný BAM (Big-Ass Motherfuckers) jsou zhulení svalovci na lodi, jejichž velitel Reb Brown se obléká jako teplouš. Dál tu máme enigmatického obřího Asiata, dvojníka Chucka Norrise, Romana Puppa předstírajícího, že hulí trávu, nezapadajícího přestárlého hipíka a černocha, což je jeho hlavní charakteristika. Setkají se se svou spojkou, což je ten muž z předchozí scény, a hned se nemají rádi. Vydávají se do džungle, kde nachází stopy zohavených mrtvol. A pokud znáte Predátora, víte přesně, jak to bude dál. Vyhlazení vesnice, boje se záhadným nepřítelem, který jednotku likviduje jednoho po druhé, atd. atd. Jen to vše bude mnohem blbější a béčkovější.

Ten film je tak nepokrytá kopírka, že je člověku až stydno. Většina ostatních italských trashů té doby sice svůj vzor taky nepopřela, ale aspoň někde se snažili lišit. Tady je všechno stejně. Reb Brown je Arnold. Spojka je Carl Weathers. Černoch je Bill Duke. Asiat je Sonny Landham. Massimo Vanni sice vypadá jako Chuck Norris, ale tady supluje Jesse Venturu. Jediný rozdíl je, že to co je loví není mimozemšťan, ale kyborg. Fragasso totiž viděl taky Robocopa.

Děj se tak skládá zejména z neustálého chození po lese a sem tam střílení po ničem. Vykydlení vesnice v prostřed filmu sice pobaví, včetně své nevydařené snahy o cool hlášky, ale pak se děj zase propadne k opisování od McTiernana. Navíc Mattei ani neumí navodit žádnou atmosféru a Robowar se objevuje na scéně prakticky náhodně a bez napětí. Najednou je tam a je dobře vidět.

Film jde dokonce tak daleko, že vykrádá i závěrečné titulky! Čekal jsem už jen na větu "Get to da choppa!", ale tady se ženská postava (zde blondýna) snaží dostat na loď. Když to srovnám se Strike Commandem, to taky krade z Ramba II jak může, ale pořád jsou tam momenty dost unikátní na to, aby se člověk bavil. Tady není nic. 4/10
a.k.a. Robowar - robot da guerra
Režie: Bruno Mattei
Hrají: Reb Brown, Catherine Hickland, Mel Davidson, Romano Puppo, Massimo Vanni, John P. Dulaney, Max Laurel, Jim Gaines
Hudba: Al Festa
Itálie 1988

Žádné komentáře:

Okomentovat