neděle 12. března 2023

THE KILLER ELITE (1975)

Špionážní hra podle Peckinpaha. Opět. 
Tohle je v podstatě starší bratr Ostermanova víkendu a jeden z filmů, které Peckinpah dělal vyloženě pro prachy. V obou případech jde o zamotanou špionážní hru, ve které je toho z Peckinpaha strašně málo, snad jen slow motion, rychlé střihy a mírná misogynie.

Děj je uveden ironickým zamyšlením nad existencí speciálních jednotek určených k likvidaci nepohodlných osob. Následně se seznamujeme se dvěma tajnými agenty a nerozlučnými kámoši, sukničkářem Mikem a šťourou Georgem. Brzy se ale ukáže, že George přeběhl na druhou stranu, odpraví ruského emigranta, kterého mají za úkol chránit, a následně střelí do kolene a do lokte Mikea, čímž ho pošle do důchodu. Mike se dlouho za pomoci jedné sestřičky zotavuje v nemocnici a i přes prognózy svého šéfa, že už nebude nikdy chodit, se nakonec docela rozhýbe a dokonce se začne věnovat bojovým uměním, přičemž ale stále chodí o holi a na noze i paži má mechanické pomůcky. Když se do USA dostane čínský disident Chung, kterého se snaží dostat i George, vedení organizace se rozhodne povolat Mikea zpátky do akce, aby Chunga chránil. 

Děj je politicky zamotaný a člověk si při vysvětlování všech kliček a toho, kdo je kdo a pro koho dělá, připadá nakonec stejně zmateně jako James Caan, pro kterého je hra přece jednoduchá - zlí jsou ti, co mi chtějí ublížit. Bohužel, není tu nic moc, na čem by film stál, kromě hlavního příběhu. Nedá se říct, že je o přátelství a zradě, protože George v podání Roberta Duvalla má prostoru strašně málo. Nedá se říct, že je o přátelství mezi Caanem a Burtem Youngem, protože jejich vztahu se film taky nevěnuje. Jen těžko se tady něčeho chytit a zajímavé to začne být až ve chvíli, kdy Caan dá dohromady malý tým ve složení blázna s bouchačkami Bo Hopkinse a uváleného automechanika Younga. Ti dva mě ze všech postav bavili a zajímali nejvíc, bohužel hrají vedlejší role.

James Caan není špatný, ale jeho postava není moc zajímavá. Na Peckinpaha je překvapivě kladná a hrdinská, potíže, ze kterých se snaží v první polovině dostat, překoná až příliš snadno, a v závěru se chová jako naprosto zdravý člověk.

Co už působí vyloženě jako připlácnuté z úplně jiného filmu je celá ta orientální záležitost s ninjy a bojovými uměními. A vlastně jich taky nakonec moc nedostaneme, protože závěrečná bitka je tvořena útoky ninjů na střílejícího Caana, Hopkinse a Younga, kteří ve zpomalených záběrech kosí ninjy hlava nehlava. Pak ještě dostaneme souboj s katanami, u kterého je nám fuk, jak vlastně dopadne.
V podstatě tu za vidění stojí tedy jen prostředí San Francisca a scény s Youngem, Hopkinsem a Duvallem. Vrchol filmu přijde moc brzy, a ničemu nepomáhá ani nezajímavá hudba Jerryho Fieldinga. Není divu, že je tento film mezi ostatním Peckinpahem zapadlý a šel u nás snad jen na MGM. 6/10
a.k.a. Zabijácká elita
Režie: Sam Peckinpah
Hrají: James Caan, Robert Duvall, Arthur Hill, Bo Hopkins, Mako, Burt Young, Gig Young, Tom Clancy, Tiana Alexandra, Helmut Dantine, George Cheung, Uschi Digard, Gerald Okamura
Hudba: Jerry Fielding
USA 1975

Žádné komentáře:

Okomentovat