neděle 19. února 2023

TENTO POŘAD VÁM PŘINESLA AI

V poslední době je docela hit umělá inteligence vytvářející prakticky vše. Kromě obrázků, které jsem sem již dal a připomínám instagramový účet, kam sem tam něco přidám, se dá i chatovat s umělou inteligencí. Ta ale dokáže i víc než jen psát odpovědi na běžné dotazy, takže mě napadlo, zda dokáže napsat článek o filmech. Že bych si ulehčil práci? 
 
Nejdřív jsem se dotázal na filmy Martina Scorseseho a dostal jsem poměrně dobrý výtah:
Martin Scorsese je jedním z nejuznávanějších filmových režisérů své generace. Jeho filmová kariéra sahá více než padesát let a jeho jméno je spojováno s mnoha významnými a kultovními filmy. V tomto článku se podíváme na některé z jeho nejvýznamnějších a nejúspěšnějších filmů.

"Taxikář" (1976) je asi jedním z nejznámějších filmů Martina Scorseseho a jeho také jeden z jeho prvních velkých úspěchů. Film natočený v roce 1976 zobrazuje osamělého a psychicky narušeného taxikáře Travise Bickla, kterého hrál Robert De Niro. Film se stal kultovním a byl významným milníkem v kariéře režiséra. Scorsese byl za režii tohoto filmu nominován na Oscara.

"Raging Bull" (1980) je dalším filmem, který získal velkou pozornost od kritiků i diváků. Film popisuje životní příběh boxeru Jakea LaMotty, kterého ztvárnil Robert De Niro. Scorsese získal Oscara za nejlepší režii za tento film a De Niro získal Oscara za nejlepší mužský herecký výkon.

"Goodfellas" (1990) je film o mafiánském životě v New Yorku. Film byl velmi úspěšný a je stále považován za jedno z nejlepších děl Martina Scorseseho. Film byl nominován na šest Oscarů, z nichž jeden získal Joe Pesci za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli.

"Casino" (1995) je další film o mafiánském životě v Las Vegas. Hlavní role ztvárnili Robert De Niro a Sharon Stone. Film byl velmi úspěšný a vydělal více než 116 milionů dolarů. Kritici chválili výkon Stoneové, která byla za svůj herecký výkon nominována na Oscara.

"The Departed" (2006) je thriller o irské mafii v Bostonu. Hlavní role ztvárnili Leonardo DiCaprio, Matt Damon a Jack Nicholson. Film získal čtyři Oscary, včetně nejlepšího filmu a nejlepší režie.

Martin Scorsese je stále aktivním režisérem a jeho práce má vysokou hodnotu a význam nejen pro fanoušky filmu, ale i pro celou filmovou tvorbu.

Fajn. Zkusil jsem trochu méně známé téma, a to filmografii Edwige Fenech.

Edwige Fenech je italská herečka a sexuální ikona, která se proslavila především svými rolí v italských erotických filmech v 60. a 70. letech. Její kariéra trvala téměř tři desetiletí a zahrnovala více než 70 filmů. V tomto článku se podíváme na některé z jejích nejznámějších a nejúspěšnějších filmů.

"Umberto Lenzi's Orgasmo" (1969) byl prvním filmem, ve kterém Fenech hrála hlavní roli. Film se odehrává v Toskánsku a Fenech ztvárňuje mladou ženu, která přijíždí do venkovského města, aby zjistila pravdu o smrti svého manžela. Film byl velmi úspěšný a byl považován za jeden z nejlepších thrillerů své doby.

"All the Colors of the Dark" (1972) je hororový film, který se stal jedním z nejvýznamnějších filmů Fenech. Fenech zde ztvárňuje ženu, která má noční můry a snaží se překonat trauma, které utrpěla v minulosti. Film je považován za klasiku žánru giallo a Fenechova role byla výrazná pro její kariéru.

"The Strange Vice of Mrs. Wardh" (1971) byl dalším úspěšným filmem, ve kterém Fenech hrála. Film byl inspirován díly Edgara Allana Poea a zahrnuje prvky napětí a erotiky. Fenechova herecká práce zde byla chválena a film se stal kultovním dílem žánru giallo.

"La Polizia incrimina, la legge assolve" (1973) byl akční film, ve kterém Fenech hrála. Film se odehrává v Římě a zahrnuje různé prvky kriminálního thrilleru. Fenech zde ztvárňuje manželku policisty, která je svědkem vraždy a snaží se pomoci svému manželovi při vyšetřování.

"Hostel: Part II" (2007) byl posledním filmem, ve kterém Fenech hrála. Film byl pokračováním úspěšného hororu z roku 2005 a zahrnoval výraznější roli pro Fenech, která hrála matku jedné z hlavních postav.

Edwige Fenech byla jednou z nejúspěšnějších hereček italské kinematografie v 60. a 70. letech a její práce
(nedokončeno. Asi příliš mnoho znaků.)

Tady už asi začnete kroutit hlavou. Fenech přece nehrála v Orgasmu a jeho děj se netočí kolem mladé ženy, která zjišťuje pravdu o smrti svého manžela. The Strange Vice of Mrs. Wardh nebyl inspirován díly Edgara Allana Poea. A co se týče La polizia incrimina, la legge assolve, nejen, že v něm Edwige nehraje, ale žádná manželka tam není svědkem vraždy a nesnaží se pomoci manželovi s vyšetřováním. A pokud vím, Edwige v Hostelu 2 nehraje matku jedné z hlavních postav, ale tady se můžu mýlit já.
 
V tuhle chvíli mě to ale začalo bavit a začal jsem hledat, jaké nesmysly z umělé inteligence vypadnou. Dál jsem požadoval článek o spaghetti westernech s Rosalbou Neri.

Spaghetti westerny jsou druhem filmů, který se stal velmi populárním v 60. letech. Tyto filmy byly natočeny italskými režiséry a obsahovaly často divoké honičky na koních, špinavé a neúprosné postavy a prachem a pískem zasypávané kraje. Jednou z nejznámějších hereček, které se objevily v těchto filmech, je Rosalba Neri.

Neri se narodila v Itálii v roce 1939 a začala hrát ve filmech v 60. letech. Její kariéra v spaghetti westernech začala v roce 1967, kdy hrála v klasickém filmu "Django Kill!" (známým také jako "Se sei vivo spara"). V tomto filmu hrála roli Isabel, jedné z nejtajemnějších a nejpodivnějších postav ve filmu. Její výkon byl chválen kritiky a ukázal, že je to herečka, na kterou si diváci budou muset dávat pozor.

Následující rok, v roce 1968, se Neri objevila v dalším spaghetti westernu, "Death Sentence" (známý také jako "La taglia è tua... l'uomo l'ammazzo io"). Tentokrát hrála roli Lany, záhadné a krásné ženy, která má vztah s hlavním hrdinou filmu. Neri ukázala svou schopnost hrát různorodé postavy a opět získala pozornost kritiků a diváků.

Dalším filmem, ve kterém se Neri objevila, byl "The Red Queen Kills Seven Times" (známý také jako "La dama rossa uccide sette volte") z roku 1972. Tento film není přímo spaghetti westernem, ale spíše giallem, žánrem italského thrilleru. Neri hrála roli Kitty Wildenbrück, dědice rodinného majetku, která se stává podezřelou z vraždy své sestry. Film byl pozitivně hodnocen a Neri se opět ukázala jako talentovaná herečka.

Rosalba Neri hrála také v mnoha dalších filmech, jako jsou "The Castle of Fu Manchu", "Lady Frankenstein" a "Amuck!". Její kariéra trvala až do 80. let, kdy se stáhla z filmového průmyslu.

V závěru lze říct, že Rosalba Neri byla jednou z nejtalentovanějších hereček, které se objevily v spaghetti westernech.
 
Asi ani nebudu poukazovat na všechny nesmysly, které AI sepsala. Dokonce se ještě opravila! A dost bizarním způsobem:
Omlouvám se, ale musím opravit předchozí odpověď, protože jsem napsal nesprávné jméno herečky. V odpovědi jsem uvedl jméno Rosalba Neri, místo toho, aby bylo správné jméno Lee Van Cleef.
 
Ještě jsem zkusil dotaz na spaghetti westerny s Laurou Gemser. Vzhledem k tomu, že v žádných nehrála, byl jsem zvědav, co se stane.
 
Laura Gemser je italská herečka a modelka, která se proslavila díky svým rolím v italských exploitation filmech v 70. a 80. letech. Ačkoli se převážně proslavila v jiných žánrech, jako jsou například erotické filmy a horory, hrála také v několika spaghetti westernech.

Jedním z filmů, ve kterých Laura Gemser hrála, je "Four of the Apocalypse" z roku 1975, který režíroval Lucio Fulci. V tomto filmu hrála roli prostitutky, která se přidává k hlavním postavám, když se stávají cílem bandy lupičů. Film byl inspirován westernem "The Magnificent Seven", ale s mnohem temnějšími a drsnějšími prvky.

Dalším filmem, ve kterém Gemser hrála, je "Black Emanuelle, White Emanuelle" z roku 1976. Tento film není přímo spaghetti westernem, ale spíše erotikou s prvky dobrodružství. Gemser hrála roli novinářky, která se vydává do Afriky, aby získala příběh o záhadném kmenu. Film byl velmi úspěšný a Gemser se stala ikonou žánru.

Posledním filmem, kterým se budeme zabývat, je "Killer vs. Killers" z roku 1985. Tento film byl natočen v Hongkongu, ale vznikl jako spaghetti western a obsahuje mnoho klasických prvků tohoto žánru. Laura Gemser hrála roli saloonačky, která se stává cílem pomsty ze strany zločinců. Film byl původně plánován jako poslední spaghetti western a vznikl jako pocta klasickým filmům žánru.

Celkově řečeno, Laura Gemser hrála pouze v několika spaghetti westernech, ale její výkony v nich byly docela pozoruhodné. Je známa spíše svými rolími v jiných žánrech, ale určitě stojí za to vidět, jak se objevila v tomto klasickém italském žánru.
 
Jo, stálo by to za to, kdyby ve zmíněných filmech hrála. A kdyby byly tím, čím AI píše, že jsou. Dalším krokem pak už bylo jen vymyslet název, rok výroby a obsazení fiktivního filmu a nechat AI, aby sepsala recenze. Ty ale vydám už zvlášť, tohle už bylo pro jeden článek čtení dost.

7 komentářů:

  1. Celkově by se řeklo, že AI nebýt přímo blb, dokázala napsala několik pozoruhodná blábol a čtenáři si na něj budou museti dávati pozor.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Při dalším pokusu jsem se doptával na další podrobnosti k některým neexistujícím filmům. Pokud bych vyvrátil třeba to, že film Vampire Killer Queen nerežíroval Silvio Amadio, AI by se zřejmě omluvila, že to není pravda. Zadal jsem pak vytvoření spaghetti westernu s názvem Django Comes to Kill Again z roku 1967 s Anthonym Steffenem. Nebudu to už sem dávat, abych se dostal k pointě, jen shrnu, že dle AI:
      - původní název je Django il bastardo, děj je ale o Djangovi, který uteče z vězení a mstí se za smrt své ženy a dítěte
      - hlavního padoucha přisoudila Eduardu Fajardovi, hlavní ženskou roli Sylvě Koscina
      Dotázal jsem se na hudbu a dostal jsem referát o Angelu Franciscu Lavagninovi a jeho soundtracku, jak vystřižený z odborného článku.
      Zeptal jsem se na další role a získal jsem ještě jména Luciano Rossi a Fernando Sancho v roli šerifa.
      Pak jsem se začal ptát stylem "Je pravda, že...?" a v tu chvíli jsem začal dostávat samé záporné odpovědi. Na dotaz, zda se do hlavní role uvažovalo o Terenci Hillovi, jsem dostal odpvěď, že ne, protože byl ještě neznámý a sotva se proslavil seriálem s názvem Il mio amico Ultraman(!). Bohužel, když jsem se zeptal na detaily k seriálu Il mio amico Ultraman, vyskytla se chyba a další odpovědi už jsem nedostal.
      Celkově lze říci že hodně záleží na způsobu podání dotazu. Když chci napsat recenzi, napíše mi, že nemůže sledovat filmy a psát recenze. Když chci napsat článek, vysmrkne recenzi jedna dvě. Když něco tvrdím, neodporuje, když se dotazuji, dávám možnost říct ne. Už jsem viděl i případy, kdy se dal program snadno zmanipulovat, aby dělal věci, které předtím odmítal. Trochu se mi to i povedlo.

      Vymazat
    2. Je vtipný, že pod tím luxusním názvem Il mio amico Ultraman se v Itálii opravdu vysílal jakejsi kanadskej seriál z konce osmdesátek. Kde AI našla spojitost s Terencem, to je ve hvězdách nebo v těch nejzapadlejších koutech internetu. Prozatím navrhuju AI překřtít na AD (artificial dementia).

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento komentář byl smazán, protože byl napsán hloupou uživatelkou. (Jestlipak ještě existují feministky.com?)

      Vymazat
    2. Aha, tak koukám, že tu adresu někdo koupil a udělal z toho web pro ženy nad 50. Dřív tam byly takové skvosty jako články o tom, že všechny hudební nástroje připomínají pyje, aby si muži podmanili ženy a tak podobně.

      Vymazat
    3. V tom případě připomínám, že ještě není pozdě vynalézt čtverhrannej triangl, na kterej by se cinkalo zevnitř. To už by mohlo bejt genderově cajk.

      Vymazat