neděle 4. prosince 2022

STONE COLD (1991)

Suspendovaný policista Joe Huff si v klídku chová doma leguána, kterému vyrábí smoothie z pomerančové šťávy, snickersek, brambůrků, vajec i se skořápkami a tabasca. Sem tam si vyřeší něco jako přepadení sámošky, ke kterému se náhodou nachomýtne. FBI mu nabídne, že se může vrátit do akce, když se infiltruje do gangu motorkářů, který šíří drogy a vraždí duchovní (není vysvětleno proč). A protože Joe je vysoký svalovec s blond mulletem a náušnicí, úkol přijme, pronikne do gangu a způsobí obrovské škody, spousty obětí řádění gangu a všechny akce, které pro polapení naplánuje, totálně selžou. Ani toho hlavního padoucha nezabije sám. 

Chvílemi je to tak blbé, až je to srandovní, to zejména u všech akčních scén, ale jindy je to dost nuda. Brian Bosworth působí jako Rainier Wolfcastle, takže táhne to především Lance Henriksen coby šéf gangu. Jinak tu máme všechna klišé, podřízeného člena gangu, který od začátku Joea nesnáší, šéfovu milenku, která mění strany, ustrašené poldy, hrdinu, na kterého se lepí ty největší kočky. K smíchu je, že hned v roce 1991 byl film jako velký americký akčňák koupen do československé distribuce a pro kina i nadabován. Dabing je lepší než film sám, tomuhle by odpovídal takový šestihlasý překrývací spíš než aby hlavní role mluvili Vašut a Rösner. 6/10
a.k.a. Studený jak kámen
Režie: Craig R. Baxley
Hrají: Brian Bosworth, Lance Henriksen, William Forsythe, Sam McMurray, Richard Gant, Arabella Holzbog, Laura Albert
Hudba: Sylvester Levay
USA 1991

4 komentáře:

  1. Tohle byl v devadesátkách taky jeden z těch filmů, který kdo neviděl, tak nebyl. Docela rád bych si ho někdy připomněl; co si tak pamatuju, byl to jeden z mála akčňáků, který si tehdy zachovaly ksicht osmdesátek. Mělo by to dneska obstát líp než Dvojitý zásah. Ovšem jedině z kazety, z digitálu všechny tyhle pitominy ztrácej většinu kouzla.

    OdpovědětVymazat
  2. Svatá béčková trojice byla Studený jako kámen, Dvojitý zásah a Zúčtování v Malém Tokiu…Ani jeden z nich mýho sedmnáctiletýho syna nebavil. Dnešní puberťáci jsou odkojení úplně jiným druhem akce. Ale Predátora a Terminátora chválil. Příště nás čeká Robocop.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No asi to nebude jenom jiným druhem akce :D Tyhle béčka, narozdíl od té klasiky, co jmenuješ, kromě výbuchů už nic víc nenabízí. Na druhou stranu, Komando sice taky ne, ale když ho člověk bere jako komedii... Zkus ho pustit synovi, co na to bude říkat :D

      Vymazat
  3. Nám ty výbuchy stačily. V pubertě jsem žádnej přesah fakt nehledal. Ani on ne. Ale vkus generací se posouvá přímo úměrně s možnostmi zábavy. Vidím to na dětech a je to tak v pořádku. Co bavilo nás, jim už nestačí a s námi vůči předešlých generacím je to stejné.

    OdpovědětVymazat