čtvrtek 10. listopadu 2022

DEATH WISH V: THE FACE OF DEATH (1994)

Důchodce Charles Bronson popáté a naposledy likviduje lumpy, kteří se odvážili sáhnout na jeho další rodinu. Na jednu stranu je dost smutné dívat se, jak sedmdesátiletý stařík předstírá, že v přestřelkách a honičkách překoná o několik generací mladší nabušence. Na tu druhou je to docela zábava. Popcorn a jdeme na to.
Přeoperovaná tvář smrti
Pátý díl vznikl až po rozpadu Cannon Group, ale stejně za ním stojí Menahem Golan. Atmosférou vše však nejvíc připomíná dobové televizní a videofilmy, pokud tedy je běžné hned v první minutě ukázat v televizi nahé modelky a do dalších deseti mučit oběť elektrickou pilou. Navíc na natáčení v New Yorku, kde se děj opět odehrává, nebyly peníze, takže se vše točilo v Kanadě s kanadským štábem a herci. A je to dost znát.

Obodobně jako ve čtvrtém dílu tu jde Bronson po krku mafiánům, podobně jako ve druhém jsou jeho cílem jedni konkrétní lotři. V sérii se tak konečně objevuje postava hlavního lotra, který Bronsonovi nejvíc zatápí, a naštěstí ho hraje Michael Parks, který si svého znuděného psychopata užívá. Celkově  ale scénář evidentně bere vše až komiksově, takže Parks má k ruce pár lotrů, kteří jsou jeden blb vedle druhého a je s nimi zábava. A násilí tu jde do tak brutálních dimenzí, až je to vlastně jako dívat se na Itchyho a Scratchyho. Padouši jsou tu odpraveni třeba výbušným řiditelným míčem, usmažením o elektrický ohradník, rozdrceni v drtičce nebo rozpuštěni v kyselině. Nejvychytanější poprava je ale hned ta první - Bronson padouchovi nasype kyanid na kremrole!
První půlka navíc nemá ani zase tak úplně špatnou zápletku. Bronson coby součást programu na ochranu svědků, spolupracující se státním návladním, má aspoň nějakou důvěru v to, že jeho družku Lesley-Anne Down a její dceru úřady ochrání. Jenže po družčině smrti najednou všechno usne a kromě vychytaných smrtí je to všechno ostatní spíš nuda. Naštěstí nás tvůrci nenudí moc dlouho a oproti čtyřce má tenhle díl rozumnou stopáž nepřesahující 90 minut. 6/10
Prodejcem encyklopedií je tentokrát sám Bronson!
a.k.a. Přání zabít 5, Touha smrti V, Vražedná pomsta: Tvář smrti
Režie: Allan A. Goldstein
Hrají: Charles Bronson, Michael Parks, Lesley-Anne Down, Saul Rubinek, Chuck Shamata, Robert Joy, Miguel Sandoval
Hudba: Terry Plumeri
USA 1994

Žádné komentáře:

Okomentovat