pondělí 17. října 2022

SHOCKTOBER SPECIAL část 8

Letos docela jedu, říjen ve druhé třetině a už jsem u osmého filmu. Petera Cushinga jsme letos viděli jen dvakrát, tak proč ne potřetí?

THE VAMPIRE LOVERS (1970)

Studio Hammer koncem 60. let procházelo krizí a zoufale se snažilo udržet si zájem publika. Takže krev se musela cedit o dost víc a herečky musely do naha. Upírská trilogie, z níž tohle je první díl, je právě tohoto přístupu dost nechvalným příkladem, takže jsem nečekal nic moc extra, snad směšnou rádoby upířinu, ve které půjde o kozy až na prvním místě. Navíc režíroval Roy Ward Baker, který mě svým Drákulovým znamením z téhož roku dvakrát neoslnil. A tím víc mě film nakonec překvapil.

Snímek vychází, ale asi nijak moc věrně, z předlohy z 19. století. Ve Štýrsku se objevuje záhadná krasavice, která se ráda sbližuje s půvabnými šlechtickými dcerkami. Jenže ty začínají záhy chřadnout a umírají. Že je Carmilla/Marcilla/Mircalla (vždy si mění jméno) upírka, na to přijdeme poměrně brzy, horší je to s postavami ve filmu, které už na žádné pověry přece nevěří. Carmilla si navíc dokáže všechny potřebné lidi omotat kolem prstu.

Kéž by Drákula dostal někdy ve filmu podobný prostor pro svoje řádění, jako Carmilla! Ve všech dílech Drákuly se hrabě objevuje spíše sporadicky, buď ovládá nějakého svého sluhu, který koná, nebo se zjevuje v pokojích sličných panen, aby je zakousl. Carmilla je zákeřnější a jako žena mnohem méně podezřelá. Co je na tom divného, že dceruška má kamarádku, která s ní tráví tolik času. A když už si někdo uvědomí, s čím má tu čest, dokáže Carmilla s lidmi kolem sebe vhodně manipulovat, přičemž jí k tomu neslouží hypnóza jako Drákulovi, stačí její ženské zbraně, a nebo nebezpečné lidi rovnou odpravit.

Aktualizace do roku 1970 se týká toho, že Carmilla je lesba a její styky s obětmi jsou velmi otevřeně sexuální. Ne, že bychom dostali přímo sexuální scény, ale polibky směřují i níž než jen na ústa, a ty oběti, které se rozhodne vysát postupně, kouše Carmilla do ňader. Je to moc, ale ve srovnání s nedávno viděným Female Vampire je tohle krotké a neškodné a ještě celkem vkusně lehce erotické. Upřímně, obešli bychom se bez tolik explicitního zobrazení lesbického vztahu Carmilly a jejích obětí, i bez nahoty. Na druhou stranu, který normální chlap by si stěžoval při pohledu na dokonalá těla Ingrid Pitt a Madeline Smith.

Zatímco Pittová je v hlavní roli přesvědčivá, uhrančivá a vskutku ďábelská, Smithová byla bohužel obsazena právě kvůli svému bezchybnému poprsí, ale herečka je hrozná. Většina dalšího obsazení to ale vyvažuje, včetně Petera Cushinga, který tu hraje sice vedlejší roli a po dvaceti minutách na docela dlouho z děje zmizí, ale v roli tentokrát starostlivého otce je jak jinak než bezchybný. V roli lékaře se objevuje Ferdy Mayne, známý u nás hlavně z filmů s Louisem de Funesem, ale hrál taky třeba ve Kvílení vlkodlaků II.

Jinak gotická pochmurná atmosféra je hezky udělaná, děj je napínavý právě pro Carmillinu prohnanost (oproti Drákulově předvídatelnosti) a i když už to dnes nikoho nevyděsí, za vidění to určitě stojí. 7,5/10
PS. Další dva díly jsou Lust for a Vampire a Dcery zla, oba z roku 1971. V prvním Pittovou vystřídala Švédka Yutte Stensgaard a Cushinga nepřekvapivě Ralph Bates, ze kterého se Hammer neúspěšně snažil udělat svou novou hvězdu, ve Dcerách zla se Cushing vrátil a vše se točí kolem dvojčat Collinsonových.
a.k.a. Krvežízniví milenci 
Režie: Roy Ward Baker
Hrají: Ingrid Pitt, George Cole, Kate O'Mara, Peter Cushing, Madeline Smith, Jon Finch, Ferdy Mayne, Douglas Wilmer, John Forbes-Robertson
Hudba: Harry Robertson
Velká Británie / USA 1970

Žádné komentáře:

Okomentovat