čtvrtek 6. října 2022

SHOCKTOBER SPECIAL část 2

Ženám nikdo nerozumí. A kdo říká, že ano, rozumí jim ze všech nejméně.

CAT PEOPLE (1942)

Clark Kent sbalí v zoo záhadnou cizinku s nejasnou minulostí, pronásledovanou legendami své staré vlasti. Zpočátku snad šťastné manželství kalí tři věci - její paranoia, frigidita a fešanda z jeho kanceláře. Když nepomůže ani psychiatr, je načase se pomstít pořádně. Ba ne, dost jsem to zlehčil, ale v zásadě je tohle příběh. Čekat od hororu z roku 1942 hodně nervydrásajících a násilných scén by bylo pošetilé, i přes každodenní hrůzy války lidi v kině vyděsily věci, které dnes najdete běžně na Déčku. Pomalu se tu buduje atmosféra a z milostného dramatu se pomalu stává psychohoror s několika dost dobrými atmosférickými scénami.

Hrdinka Irena si zpočátku získá divákovy sympatie, ale postupem filmu je ztrácí a začne z ní jít regulérně strach. To náš hrdina, ač podobný Christopheru Reevovi, pojmenovaný Oliver Reed, působí dost nesympaticky už od začátku a vlastně jsem si přál, aby on tenhle film nepřežil. I kamarádka z kanclu ve chvíli, kdy začne do Olivera dělat, jakékoli sympatie diváka ztrácí, a to je možná jedna slabina filmu, vlastně v něm není nikdo, komu bychom přáli, aby to s ním dobře dopadlo. Naštěstí v tuhle chvíli atmosféra silně zhoustne a naopak si začneme přát, aby to dobře nedopadlo s nikým.
 
Vzhledem k mizivému rozpočtu tu nejen nenajdeme žádné známé tváře, kulis je pár, ale ani nebylo dost na triky. Což je ale vlastně plus. Neviděné zlo je hrozivější, než kdyby nám ukázali nějakou lacinou masku. Takhle slyšíme zvuky vidíme stíny, ale nikdy akci. A představivost pracuje.
 
Když Kočičí lidi srovnám s universalovskými horory téže doby, Universal asi víc nadchne klasického fanouška, ale ty filmy jsou řemeslně i jinak na dost nižší úrovni. U některých scén v Kočičích lidech mi skutečně nebylo úplně příjemně v očekávání toho, co se může stát, zatímco bitky mezi Frankensteinovým monstrem a vlkodlakem jsou vedle toho k smíchu. Jacques Tourneur rok po tomhle natočil film I Walked With a Zombie, a určitě od toho nečekám klasickou lekačku s nemrtvými.
Na závěr bych shrnul, co jsem se z filmu dozvěděl:
1. Cizinci, zvláště z východu Evropy, jsou divní.
2. Psychiatři jen předstírají, že rozumí problémům svých pacientů.
3. Žárlivá žena je horší než morová rána.
7/10
a.k.a. Kočičí lidé
Režie: Jacques Tourneur
Hrají: Simone Simon, Kent Smith, Tom Conway, Jane Randolph
Hudba: Roy Webb
USA 1942

Žádné komentáře:

Okomentovat