úterý 13. září 2022

I TRE CHE SCONVOLSERO IL WEST (1968)

Tohle kdybych viděl před patnácti lety, tak by se mi to asi strašně líbilo. Ale i teď mě to celkem pobavilo, i když děj se zamotává dost nepravděpodobnými způsoby a důvody, proč začít bitku, se ani moc nehledají.

Bývalý herec a nyní bandita Kean, který své umění využívá ve své nové profesi, se pokusí vykrást dostavník převážející 400 000 dolarů. Loupež mu ale překazí packal zlodějíček Moses,  který omylem ukradne jen pytel s poštou. Peníze se však v bezpečí dostanou do banky. Moses naštvanému Keanovi navrhne, že peníze ukradnou z banky. Část vkladu ale vyhraje v kartách podvodník Clay, který se po loupeži za dvojicí zrádných parťáků vydává, aby získal svůj díl. Nikdo se ale samozřejmě ve skutečnosti dělit nechce, přičemž do všeho se připlete i Mosesova milá a mexičtí bandité. 
Film jsem viděl se slovenským rychlodabingem ve VHSripu, měl jsem si přece jen pustit anglický dabing, rozumět tomu, oproti dost nepřesnému překladu, šlo docela dobře. Ony dialogy navíc ani zase tak velkou roli nehrají. Hlavní je potýkání trojky Sabato-Wolff-Saxon. Sabato je vždycky protivný, ale tady to má i tak nějak v popisu práce, takže jsem ho přežil. Saxon část role evidentně předal dvojníkovi, protože předvádí krkolomné akrobatické kousky. Jinak je škoda, že z klasické éry je tohle jeho jediný špageťák - do italského westernu se vrátil až v roce 1993! Wolff tu vystřídá řadu převleků a hraje tu zase trochu jinak než obvykle. Do hlavní ženské role si producent opět prosadil svou manželku Agatu Flori, která tady ale nijak nepřekáží, mexického padoucha hraje tradiční Leo Anchóriz.

Jinak jde samozřejmě hlavně o akční komedii, takže ač pár mrtvých tu je, především se tu všichni perou. Některé scény jako by předznamenávaly filmy se Spencerem a Hillem, jiné se do nich ale nedostaly (speciálně upravené pistole)., jejich tvůrci, narozdíl od Castellariho, věděli dobře proč. Rustichelli vše doprovodil rozjuchanou cirkusově-operní hudbou, občas sedí, občas prakticky vůbec (variace na Shadows při bitce v řce je až příliš poklidná). No, z Castellariho šedesátkových westernů jsem tímhle viděl všechno, aspoň myslím, nic z toho není, co si vybavuju, nějak extra nadprůměrné, ale jestli si něco někdy zopakuju, tak Johnnyho Hamleta, Kill them All and Come Back Alone a tohle. Tak za deset let možná. 6,5/10
a.k.a. One Dollar Too Many, Vado, vedo e sparo, I Came, I Saw, I Shot, The Three Who Upset the West 
Režie: Enzo G. Castellari
Hrají: Antonio Sabato, John Saxon, Frank Wolff, Agata Flori, Leo Anchoriz, Tito Garcia, Rossella Bergamonti, Paolo Magalotti, Ivan Scratuglia, Luis Barboo, Victor Israel, Pietro Ceccarelli
Hudba: Carlo Rustichelli
Itálie / Španělsko 1968

Žádné komentáře:

Okomentovat