sobota 30. dubna 2022

SPACE COP (2015)

 
Na amatérský film nelze brát stejná měřítka, jako na ten běžný, takže ať jsou výprava, kostýmy, triky, herecké výkony jakékoli, je třeba přimhouřit oči. Důležitější je, jestli film pobaví, a aspoň nějak funguje. Za Space Copem stojí tvůrci Red Letter Media, kteří tak dlouho na videu zkoukávali béčkové akčňáky, sci-fi a horory, až se rozhodli natočit parodii. Tyhle projekty "děláme záměrně blbý film" často zkrachují na tom, že je to blbé i nezáměrně a humor není ani trochu vtipný. Jak to dopadlo v případě Space Copa?

Překvapivě dobře. Jasně ve výhodě jsou fanoušci RLM, kteří znají hlavní protagonisty a pobaví se už jen jejich "herectvím". Rich Evans sice nemluví svým ultravysokým hlasem, ale napodobuje drsnou mluvu Clinta Eastwooda, ale pobaví, Mike Stoklasa se pak ani skoro hrát nesnaží a toporně přehrává, jak jen může. divák, který RLM nezná, se asi bude chytat za hlavu, ale pro fanoušky je to přesně to, co by chtěli. Scénář nedává smysl záměrně, a vtipy jsou v rozmezí od nejsofistikovanějších narážek na céčkové klasiky až po ty nejtrapnější frky. U úvodu jsem se trochu bál, ale nakonec scén, u kterých jsem se dobře pobavil a zasmál, bylo poměrně dost. Spousta toho nevyšla, nefunguje, a asi to bylo vtipné, jen když se to nad lahvinkou vymýšlelo, ale zhruba stejné množství dialogů, hlášek a scén je opravdu povedených.

Film vznikal dohromady dvanáct let (takže Čtyři rohy smrti jsou na tom ještě docela dobře) a to asi hlavně z důvodu shánění peněz. Tohle nemohl být levný projekt, ač byl dělán na koleně, a na to, v jakých podmínkách vznikal, vypadá skvěle. Ani nemá vypadat realisticky, ale kombinace praktických triků a kulis s digitálně vytvořenými a se zeleným plátnem funguje dobře. Navíc, když dojde na akci, dojde na ničení kulis, kostýmů, ne jak v jiných amatérských záležitostech, kde se dává zatraceně bacha, aby se nic nezničilo.

Nemůžu Space Copa úplně každému doporučit, a nemůžu říct, že bych ho v blízké době chtěl vidět znovu. Víc to asi funguje, když člověk RLM zná, a i tak se asi bude divit, co to ti chlapi vypustili. Na druhou stranu, když to člověk srovná třeba s tvorbou Neila Breena, Space Cop je coby amatérský film veledílo. Hodnotit nebudu, ale spíš se mi líbilo.
Režie: Mike Stoklasa, Jay Bauman
Hrají: Rich Evans, Mike Stoklasa, Jocelyn Ridgely, Jay Bauman, Tim Higgins, Jack Packard, Freddie Williams
Hudba: Marty Meinerz
USA 2015

Žádné komentáře:

Okomentovat