sobota 26. března 2022

THEY'RE PLAYING WITH FIRE (1984)

Sybil Danning v titěrných plavkách. I bez nich.

Chvíli jsem přemýšlel, jestli tenhle film neoznačit tagem giallo, a víte co? Nakonec jsem to udělal. Přestože je to americký film, stylem natočení s Argentem ani Fulcim nemá společného nic, námět je takového rázu, že být to natočené v Itálii se Serenou Grandi v roli Danningové, nikdo by s tím problém neměl. To, že i takhle by to patřilo k těm nejstupidnějším kouskům v žánru, je zase druhá věc.

Děj se točí kolem dvou učitelů, jejichž výplatu bych taky rád, vzhledem k tomu, kde žijí, v čem jezdí a ještě si stěžují, že nemají dost, a studenta, který se zamiloval do své učitelky. Ta spolu s manželem chystá trochu podraz, aby uspíšila dědictví po jeho matce, a tak studentíka svede a přesvědčí ho, aby na podvodu asistoval. Jenže obě babizny kdosi zastřelí a najednou se všichni navzájem podezírají, kdo za vraždami stojí. Zvláště, když přitažlivost mezi účou a studentem nepolevuje a vražd postupně přibývá.

Asi nejhorší na celém filmu je režie. Měl jsem pocit, jako bych se díval na epizodu televizního seriálu, jen s nahotou a krví, a bez předělů na reklamy. Právě Italové v giallech ukázali, že schopný režisér dokáže i z přiblblého nedomyšleného scénáře udělat fascinující podívanou, ale tady je to celé natočené naprosto bez zájmu. Herecké obsazení taky nepomáhá. Ze začátku nejde fandit vůbec nikomu - profesor je hajzl na pohled, Danningová je mrcha a studentík je nesympatický debil. Právě jenom Sybil je z celého obsazení koukatelná (a teď nemyslím, když se svléká, což je to hodně často), a jo, ve druhé polovině si už nějaké sympatie získá.
 
 Je tu pár scén, které jsou tak over the top, že mě aspoň na chvíli vytrhly z letargie, zejména vražda, kde se vrah převleče z neznámého důvodu za Santu, vyskočí na oběť ze skříně a umlátí ji basebalovou pálkou! Jenže těchhle momentů je zatraceně málo. Osoba vraha je překvapivá, nedává smysl a ono je to vlastně jedno. Nikdo se netají tím, že v centru dění je nahá Sybil Danning. 4/10
PS. V dabingu všechny postavy namluvili Petr Oliva, Bohdan Tůma a Jiří Zavřel. Fakt jsem tam o moc víc hlasů nepoznal. Kdo mluví Danningovou, nevím, ale herečky v tom dabují taky jen dvě. 
a.k.a. Hra s ohněm
Režie: Howard Avedis
Hrají: Sybil Danning, Eric Brown, Andrew Prine
Hudba: John Cacavas
USA 1984

Žádné komentáře:

Okomentovat