středa 19. ledna 2022

MONSTRÓZNÍ SPECIÁL část 3

So this is goodbye now...? Ještě ne!

GOJIRA 1985 (1984)
Po létech plných soubojů mezi nejrůznějšími megamonstry, kdy se z Godzilly stal hrdina, ke třicátému výročí Japonci natočili film, který sérii znovu oživil a vrátil do starých kolejí hrozby a teroru. Godzilla prostě vstal ze svého hrobu a vydal se ničit. Tentokrát se ale ocitá uprostřed studené války. Sověti a Američané se předhánějí, kdo Godzillu zničí větší atomovkou, nehledě na to, že by způsobili větší škody, než sám Godzilla.
Co se za třicet let změnilo, je filmařina, co zůstalo stejné, jsou triky, Godzilla je pořád na střídačku loutka, na střídačku chlap v gumovém obleku padající na směšné miniatury mrakodrapů a lámající dětské vláčky. Je mi to všechno ale sympatičtější než digitálně vytvořené monstrum. Oproti prvnímu filmu má tento díl ale značnou nevýhodu v tom, že jeho lidské postavy (je v tom Okamura!) jsou tu naprosto nezajímavé. Půlku filmu prostě zabírá Godzillovo řádění (což je fajn), ale z lidských postav byl asi nejzajímavější zlodějíček, který si v evakuovaném Tokiu hodlá nakrást.
Ačkoli možná tohle nebude úplně pravda, protože jsem viděl jen německou verzi. Verzí je zase víc. Japonská klasická, dále americký sestřih, kam byl znovu povolán Raymond Burr a nestrannost vzala za své, ze Sovětů jsou uděláni padouši a z Američanů hrdinové. Německá verze sice má anglické titulky, ale jde o sestřih japonské, ze které se však vystříhalo všechno, co se netýká přímo monstra. Pápá, studená válko, pápá, lidské postavy, jak nejste slizcí a neboříte město, nezajímáte nás. Proč jsem se díval na tuto verzi? Díky Kubasovi, který si opatřil originální VHS a vytvořil rychlodabing zcela ve stylu těch starých osmdesátkových. Díky, Kubaso! Stojí to za to.
Každopádně nevylučuji, že ještě dokoukám těch asi dvacet minut, které Němci vystřihli. Zatímco americká verze mě prostě nezajímá a považuju ji za zrůdnost. I tak ale asi nepůjdu s hodnocením výše, nevím. Filmu nemůžu upřít béčkovou zábavnost. Všichni tokijané se uklízejí do metra, aby unikli výbuchu atomovky, následně je tato sestřelena ve stratosféře, což způsobí bouřku, která probudí uspaného Godzillu, a dav se rozprchne. Dav, který tou dobou měl dávno být v metru. Scéna s mořským parazitem, který umí létat, je taky pěkně praštěná. I tak mě to ale nijak zvlášť nebralo a ke konci už jsem jen čekal, jestli to dopadne přesně tak, jak jsem předpokládal. 6/10
a.k.a. Návrat Godzilly, The Return of Godzilla, Godzilla 1985
Režie: Koji Hashimoto
Hrají: Godzilla
Hudba: Reijiro Koroku
Japonsko 1984

Žádné komentáře:

Okomentovat