středa 17. listopadu 2021

CAPTAIN APACHE (1971)

Dobře, tohle vlastně není spaghetti western. Ale až na to, že zvuk se z většiny natáčel přímo, a není tu zastoupení italské produkce, jako by byl.

Sabata a Sartana bývají označováni jako Jamesové Bondové spaghetti westernu. Jestli má něco z eurowesternů ale k Bondovi opravdu blízko, je to tohle. Lee Van Cleef tu hraje vyšetřovatele, apačského vojáka, který pátrá jednak po vrazích muže, který zprostředkovával kontakt mezi Indiány a bělochy, a jednak po tom, proč jeho poslední slova byla April Morning. Kdokoli ale cokoli třeba ví, tak hned umírá. Stopy vedou od místního šerifa přes místní krasavici, která je natolik počestnou pannou, že dá každému, kdo si řekne (Carroll Baker), až po uhlazeného pašeráka zbraní a vůbec šéfa celého městečka, kde se zločin stal (Stuart Whitman). Takže Lee pátrá, padouši ho buď zavádí na špatnou stopu, nebo se ho rovnou snaží zabít... A zase taková zábava to není.

Dost dlouho totiž tvůrci zavádí i nás, takže z velké části jsem jen kroutil hlavou, co zase mělo tohle znamenat, kdo to byl, proč v tom byl, proč hned umřel... No a v půlce nás hodí do strašlivě špatné halucinogenní scény, která Leemu osvětlí vše a najednou chytí jasnou stopu! Ale řekl bych, že závěrečná část už byla docela dobrá.
Akční scény jsou docela špatné, a film díky nim vypadá o dost zastaraleji, než je. K tomu pomáhá i anamorfický proces, použitý pro natáčení, kdy se postavy a objekty občas na krajích záběru deformují. Asi jako v prvních českých širokoúhlých filmech. To, že Lee je Indián, v podstatě vede jen k tomu, že ho padouši nazývají "redass" a víc z toho není. Akorát tu má jedinkrát opodstatněně paruku a ojediněle nemá knírek. A ještě bych zmínil naprosto hroznou hudbu, psychedelický rock se k westernu prostě nehodí. A Lee sám nazpíval dvě písničky! A jako zpěvák by se určitě neuživil. 6/10
a.k.a. The Guns of April Morning
Režie: Alexander Singer
Hrají: Lee Van Cleef, Carroll Baker, Stuart Whitman, Percy Herbert, Elisa Montés, Tony Vogel, Charly Bravo, Dan van Husen, José Bódalo, Ricardo Palacios, Jess Hahn, Milo Quesada
Hudba: Dolores Claman
Velká Británie / Španělsko 1971

Žádné komentáře:

Okomentovat