sobota 30. října 2021

OIK'S HAUNTED PALACE část 6

Frankenstein už je tu v tomhle speciálu potřetí, ovšem tentokrát zase jinak.

YOUNG FRANKENSTEIN (1974)

Humor Mela Brookse úplně nevyznávám. Spaceballs se mi napodruhé moc nelíbily, Žhavá sedla jsem sice po letech trochu vzal na milost, ale pořád je tam hodně hlušiny. Tady se to ale celkem povedlo. Možná za tím je spolupráce na scénáři s Genem Wilderem. Možná to, že se povedlo vytvořit atmosféru universalovských hororů takřka dokonale. Možná hvězdným obsazením.

Mladý Frankenstein paroduje všechny původní universalovské Frankensteiny tím, že se do Transylvánie (kde je jediné nádraží a z nějakého důvodu se tam mluví německy) vrací vnuk původního vědce. Ten napřed pokusy svého předka odmítá a distancuje se od něj i jinou výslovností svého jména, ale po setkání se záhadnými pomocníky, které má k ruce (šilhavý Igor s přemisťujícím se hrbem, krásná Inga, děsivá bába Bücherová, po vyslovení jejíhož jména se plaší koně) je v noci oosednut duchem svého děda a pustí se do zopakování jeho činu. Netrvá dlouho a sestrojí monstrum, které se ale nechová podle očekávání...

Na jednu stranu jsem se u toho hodně zasmál. Na tu druhou je tohle spíš hororová komedie než přímo parodie, protože tu atmosféru se podařilo vytvořit takřka až příliš věrně. Kdyby se z toho vynechaly vtipy, dalo by se to brát vážně jako další film ze série o Frankensteinovi. Na to, že to má být parodie, a tudíž postavené na hlavu, jako by si Brooks s Wilderem vzpomněli až na konci, ten je postavený na hlavu. Předtím nás rozesmějí spíš drobnější vtípky a nenápadnější gagy, ale scény oživení nebo některé scény s monstrem vyvolávají docela napětí. Drobky typu policista s dřevěnou mechanickou rukou nebo muzikálové číslo jako by z toho všeho vystupují.

Gene Wilder si hlavní roli pro sebe napsal a hraje ji dobře, kdo je pro mě ale naprostým králem filmu, je Marty Feldman, který je naprosto boží. Teri Garr skvěle přihrává v roli nadšené naivní asistentky, stejně jako Cloris Leachman v roli upjaté Frau Bücher. Monstrum hraje impozantní Peter Boyle, roli nadržené snobské snoubenky nemohl Brooks svěřit nikomu jinému než Madeline Kahnové, a jako překvapení se v roli slepého mnicha objeví Gene Hackman, namaskovaný skoro k nepoznání. 

Co dál vyzdvihnout, výbornou atmosferickou hudbu, skvělé kulisy, kameru, všechno to do puntíku vypadá jako universalovské horory 30. a 40. let. Škoda snad jen několika pubertálních vtipů, které si Brooks tentokrát mohl odpustit. Na absolutní hodnocení to není, ale 8/10 si Mladý Frankenstein zaslouží určitě.
a.k.a. Mladý Frankenstein
Režie: Mel Brooks
Hrají: Gene Wilder, Marty Feldman, Peter Boyle, Cloris Leachman, Teri Garr, Kenneth Mars, Richard Haydn, Gene Hackman
Hudba: John Morris
USA 1974

2 komentáře:

  1. Díky za článek. Doporučuju český dabing - Gene Wildera výborně dabuje Oldřich Kaiser.

    OdpovědětVymazat
  2. S ním jsem na to koukal, nejvíc se mi ale líbil Postránecký jako Feldman.

    OdpovědětVymazat