středa 18. srpna 2021

FANTOMAS CONTRE SCOTLAND YARD (1966)

V mém pokoji je oběšenec!

Jean Marais tu tentokrát hraje dokonce čtyři role, ale vlastně tu prostorem přichází zkrátka. Protože tohle už se celé točí kolem Louise de Funese a jeho halucinací na skotském hradě.

Třetí díl jsem právě kvůli tomuhle neměl nikdy rád. On totiž moc nedává smysl. Jasně, Fantomasův plán na vybírání daně z práva na život je skvělý, a půl filmu se točí kolem něj, potud v pořádku. Jenže když Juve, Fandor a Helena přijedou na hrad, nedělají nic, než vyvolávají duchy, a Funes nachází jednu mrtvolu za druhou ve svém pokoji. Role Fandora a Heleny jsou ve většině filmu tak omezené, že je mohli úplně škrtnout a nahradit je tím detektivem ze Scotland Yardu. Takže dvě třetiny filmu buď sledujeme Fantomase, jak v nových a nových maskách vymáhá svou daň a zabíjí ty, kteří neuposlechnou, nebo vyšilujícího Funese. Žádný plán k polapení Fantomase. Nic. Pak se akorát vše trochu zvrtne při honu na lišku, jehož většinu bohužel tvoří snahy Funese chytit sedícího koně. A proč tu ani ten Funesův humor moc nefunguje? Protože Jacques Dynam není dobrý nahravač. Je tak strašně nevýrazný, že vtipy od komika nijak moc nefungují.

Navíc i sám Marais na nějakou dobu zmizí z plátna, protože Fandor je křoví, dva převleky už Fantomas vystřídal a nyní je v převleku za lorda McRashleye, kde ho hraje jeho vlastní představitel, Jean-Roger Caussimon. Fandor se může do něčeho zapojit až na konci, ale to je vlastně pozdě.

Samozřejmě, že to není katastrofa, a existují i mnohem horší filmy s Funesem (třeba Hibernatus). Ale oproti předchozím dvěma dílům tenhle tak nějak působí jako chudý příbuzný. 6,5/10
a.k.a. Fantomas kontra Scotland Yard
Režie: André Hunebelle
Hrají: Jean Marais, Louis de Funes, Mylene Demongeot, Jacques Dynam, Jean-Roger Caussimon, Robert Dalban, Francoise Christophe, Rita Renoir, Guy Delorme, Henri Attal, Dominique Zardi
Hudba: Michel Magne
Francie/Itálie 1966

Žádné komentáře:

Okomentovat