pondělí 21. června 2021

DR.STRANGELOVE OR: HOW I LEARNED TO STOP WORRYING AND LOVE THE BOMB (1964)

Začínáme týden s Georgem C. Scottem, a rovnou s jeho asi nejslavnějším filmem.

Mám odjakživa odpor k přechvalovaným věcem. Jakmile mi někdo nejen doporučuje, ale hned cpe do ksichtu, že někdo nebo něco je geniální, a kdo si myslí jinak, tak nemá právo na život,  tak mi to je odporné a vyhýbám se tomu. Platí to i o některých filmových režisérech, a asi nejvíc prodavači popkornu a cukrové vaty Spielbergovi a potom Stanley Kubrickovi. Tak dlouho jsem četl a poslouchal, že to byl génius a nejlepší režisér všech dob, a bla bla bla, že jsem dodnes viděl jen jeden jeho film. Ten první, Zabíjení. Což se mi nelíbilo. A o té doby se Kubrickům, Spielbergům, Nolanům a dalším vyhýbám jako čert kříži.

Dr. Strangelove je ale, přece jenom, vlastně ovládaný spíš svojí hereckou hvězdou. To, že Peter Sellers není v úplně každé scéně, je vlastně dáno spíše nedopatřením, protože neměl hrát jen tři, ale dokonce čtyři role. A teď je otázka, v které z nich je nejlepší? Jako uhlazený britský oficír, užasle sledující, jak se tvrďácký generál vybarvuje jako magor? Jako uměřený americký prezident? Nebo jako extravagantní dr. Strangelove se svými nacistickými tiky? Třetí role je divácky nejvděčnější, ale výborný je ve všech třech - v roli plukovníka jsem se chvílemi i bál, jak to s ním dopadne, v roli prezidenta je úplně stejně přesvědčivý.

To, že filmu kraluje Sellers ve trojroli neznamená, že by ostatní herci zaostávali. George C. Scott hraje další vděčnou postavu tupého, agresivního, paranoidního generála, a ve scénách v Pentagonu na sebe strhává největší pozornost on, pokud se tedy zrovna neobjeví Strangelove. Stejně tak Sterling Hayden je ve své roli perfektní, z jeho magora jde pro změnu strach. No a pak tu máme pasáže ze stíhačky, kde Sellerse ze zdravotních důvodů vystřídal Slim Pickens, který mě překvapil tím, jak uměřeně hraje.

Motiv studené války přerůstající ve skutečnou se zvláště v 60. a pak v 80. letech ve filmech objevoval hodně, ale i když pominu Bonda, kde to bylo vždycky pekelně naivní, i tak si nevzpomenu na lepší film, který by ji reflektoval. V době krátce po Karibské i Berlínské krizi, počínající války ve Vietnamu, arabsko-izraelských konfliktů, musela tato směšně apokalyptická vize působit zvláště silně. Diváci také určitě mohli v některých postavách poznat jejich skutečné předobrazy - inspirací pro Strangelovea byl například Werner von Braun, původně nacistický konstruktér V2, později americký konstruktér letů do kosmu. 9/10
a.k.a. Dr. Divnoláska, aneb jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu
Režie: Stanley Kubrick
Hrají: Peter Sellers, George C. Scott, Sterling Hayden, Keenan Wynn, Slim Pickens, James Earl Jones, Peter Bull
Hudba: Laurie Johnson
USA / Velká Británie 1964

2 komentáře:

  1. Ve stejný rok vzniknul i velmi podobný snímek https://www.csfd.cz/film/6193-selhani-vylouceno/prehled/

    OdpovědětVymazat