pátek 28. května 2021

40 GRADI ALL'OMBRA SU LENZUOLO (1976) - POVÍDKA LA CAVALLONA

 
Tomase Miliana člověk vídá hlavně jako revolucionáře, zločince nebo policistu. Chtěl jsem zkusit nějakou úplně odlišnou roli, a oko mi padlo na tohle - Milian jako brýlatý pošuk. Sexy komediím, zvláště italským, se vyhýbám, ale prakticky důvod, proč jsem si tohle vybral, je délka - nechtěl jsem se dívat na celý film, a povídkou s Milianem tohle začíná, a má to jen dvacet minut. Navíc je v tom Edwige. No ale...
To, že to uteče rychle, je plus, ale asi to největší. Jinak to ztělesňuje všechno, co na těchhle filmech nesnáším - muži jako ohavná uslintaná individua, ženy jako objekt jejich sexuálního zájmu a nic víc. Martino tu jde tak do extrému, že nabízí několik scén, kde se Fenech prochází po náměstí, všichni na ni čumí, a sledujeme detaily jejího poprsí a zadečku v těsných šatech. Jestli existuje něco jako sebeironický šovinismus, tak to vypadá asi takhle. Fenech tu v podstatě nedělá už vůbec nic, než erotický objekt, věčně na kameru vystavuje alespoň svoje nohy, avšak ukáže úplně všechno... No a muži jsou buď obludy typu Salvatore Baccara, nebo zakrslíci, jako je tady namaskovaný Milian s divným účesem, obrovskými brýlemi a předkusem.

Příběh na začátku působí zmateně, ale brzo se vyjasní - Fenech hraje nejhezčí ženskou v malém městě, a Milian stydlivého úchyla, který jí volá a vykládá jí své erotické fantazie. Problém je, že Fenech se to začne zamlouvat a dokonce požádá Miliana o schůzku. SPOILER PRO TY, KTEŘÍ SE NA FILM NECHTĚJÍ DÍVAT: Dostaví se tam a užije si, aby vyšlo najevo, že Milian tam nepřišel a Edwige omylem ojela někoho jiného. KONEC SPOILERU

K smíchu to není prakticky vůbec. Laciný humor z laciného prostředí. Erotická složka funguje hlavně díky Edwige, možná, že s jinou herečkou by ani tohle nefungovalo. Milian je tu spíš trapný, ale není to jeho vina, a dobře, že takových rolí nehrál víc.

V dalších čtyřech povídkách vystupují Barbara Bouchet a Enrico Montesano, Alberto Lionello a Giovanna Ralli, Marty Feldman a Dayle Haddon a v závěrečné Sydne Rome a Aldo Maccione. Možná, ale fakt jenom možná, bych se někdy podíval na části s Feldmanem a Bouchetovou, ale jen kvůli nim. Americká verze má odlišný sestřih, začíná povídkou s Bouchetovou a Milian s Edwige se objeví až někdy za půlkou. Nevím proč. Co se týče hodnocení, povídce bych dal tak 4,5/10, a to všechny body sklízí za půvab Edwige Fenech, zde bohužel zneužívaný.
a.k.a. Sex s úsměvem, Sex With a Smile
Režie: Sergio Martino
Hrají: Edwige Fenech, Tomas Milian, Salvatore Baccaro
Hudba: Guido a Maurizio de Angelis
Itálie 1976

Žádné komentáře:

Okomentovat