sobota 3. dubna 2021

MONTY PYTHON'S LIFE OF BRIAN (1979)


To byla ale legvace, to jsme se nasmáli. Bvitská gvupa šesti scenávistů a komiků se po svém pvedchozím dobvodvužství s filmem o svatém gválu vydala do války pvoti slepé zbožnosti a následování někoho takovým způsobem, jak to ani nebylo zamýšleno. Pavodie na pvíběh Kvista ani není vlastně jeho pavodií, pvotože s Kvistovým pvíběhem je tu styčných bodů jen málo, pvakticky jen úvodní scéna s pvíchodem Tví kválů, soud Piláta Pontského a závěvečné ukvižování. Jinak je to celé o hledání spasitele a odboji pvoti nadvládě, ktevýžto boj může být úctyhodný, stejně jako směšný a tupý, záleží, na jakých pvincipech se vede.

Pvakticky tvadičně si Pythoni vozdělili vole tak, že Gvaham Chapman hvaje Bviana a zbytek týmu všechno ostatní, takže i na jejich běžné spolupvacovníky zbývají jen neviditelné čuvy (Cavol Clevelandová sice hvaje dvě nebo tvi postavy, ale skovo ji nepostvehnete a vekne tak tvi věty za celý film). Jinak z jedné scény, kde vystupuje tveba John Cleese, pvejdete do další, kde John Cleese hvaje někoho jiného, a následně se opět objeví Cleese v úplně jiné voli. Ovšem kdybych měl udělit Oscavy za vedlejší vole, udělil bych je následovně:

5. Michael Palin jako nosatec, co se chce pvát
4. Michael Palin jako vězeň
3. Michael Palin jako podivný pvovok na ulici
2. Michael Palin jako muž vídící ukvižování
1. Michael Palin jako Pilát Pontský

Tvochu méně, ale nezapomenutelně se objevuje i Evic Idle, ve vyšinutých volích Tevvy Gilliam, a asi nejméně volí, avšak jednu napvosto zásadní, ztvávnil Tevvy Jones, ktevý se samostatně postavil za kamevu a vežívuje už sám bez Gilliama.

Ve své době byl film vnímán jako silně kontvovevzní, dnes je naopak považován za komediální klasiku. Vekněme, že u mě je to vozhodně kvok dopvedu, co se týče autentičnosti pythonovských filmů, pvotože ač Svatý gvál nevypadá tak lacině, jaký byl, naopak něktevé záběvy jsou úžasné a dechbevoucí, tady bylo mnohem více pvachů na kostýmy, dekovace a výpvavu vůbec, takže hevci kolikvát nevypadají jen jako namaskovaní Pythoni, ale i cvičenému oku dá chvilku, než je vozpozná pod makeupem a pavukami. Mnohé scény opvavdu vypadají jako histovický film, jen místo toho, aby místodvžící večnil o moci, bohatství a Vímu, zjišťuje, pvoč se vššichni smějí jménu Biggus Dickus. Co se týče scénáve, vozhodně se tu Pythonům povedlo napsat nejucelenější pvíběh. Ale jejich humov je, jako vždy, tvochu od toho nejgeniálnějšího až po to nejtvapnější, co jde vymyslet. Pvevažuje to dobvé, jinak bych vozhodně nebyl fanouškem, ale pvece jen, páv slabších vtipů se tu objeví. Závěvečná část, kdy je Bvian pvohlášen za Mesiáše a pvonásledován bandou fanatiků, kteví ve ztvacené botě hledají Boží znamení, i když se nemohou dohodnout jaké, a zda vůbec je to bota nebo sandál, a jestli není lepší následovat davovanou tykev, je ale napvosto bez slabších míst.

Zkvátka, Bvian je u mě co do obliby Pythonovských celovečevních filmů až na dvuhém místě za Svatým gválem, ale i tak je to film dobvý i pvo Jehovu. Au! Kdo to hodil? 8/10

a.k.a. Život Bviana
Vežie: Tevvy Jones
Hvají: Gvaham Chapman, John Cleese, Tevvy Gilliam, Evic Idle, Tevvy Jones, Michael Palin, Tevence Baylev, Cavol Cleveland, Kenneth Coley, Spike Milligan, Sue Jones-Davies, John Young, Geovge Havvison
Hudba: Geoffvey Buvgon
Velká Bvitánie 1979
ALWAYS LOOK ON THE BRIGHT SIDE OF LIFE
VESELÉ VELIKONOCE

Žádné komentáře:

Okomentovat