pondělí 1. února 2021

DIE SKLAVENKARAWANE (1958)


Poklad na Stříbrném jezeře možná pro někoho překvapivě nebyl první zfilmovanou Mayovkou. Paradoxní mi připadá, že byl první zfilmovanou westernovou Mayovkou. První filmy podle Maye se začaly točit už na přelomu 10. a 20. let, ale z plánované série se natočily tři, neuspěly a zmizely. Škoda, možná by bylo zajímavé vidět Bélu Lugosiho jako postavu z Mayovky. Již zvukový film Ve stínu pádišáha se promítal i u nás, ale také neuspěl. Třetím pokusem tak byly dva filmy z konce 50. let, které ale taky selhaly.

Je asi jasné, proč. Karavana otroků se celkově mezi filmovými mayovkami asi řadí do té lepší půlky, z orientálních příběhů je zatím druhá po Žutovi. Nechybí jí atraktivní prostředí (Španělsko tentokrát nahrazuje Egypt), zavilí padouši, krásná hrdinka, spousta dobrodružství a akce, humor, pro někoho možná v nesnesitelné míře. Scénář působí naprosto uvěřitelně mayovsky. Karavanu otroků jsem nečetl, ale věřím, že tohle se v ní skutečně odehrává.

Ale naprosto tu chybí sympatičtí hrdinové a hudba, která by zaujala. Karu ben Nemsího hraje herec Viktor Staal, který vypadá, jako by před chvílí sundal uniformu SS. Nesympatický suchý chlápek. Představitel Halefa je zase protivný a trapný. Zbytek obsazení je tak zajímavější než hlavní duo. Kvůli vydatné koprodukci se Španělskem, které si připravilo vlastní verzi (tu jsem viděl) tu máme spoustu herců, kteří se nejen vrátili v mayovkách se 60. let, ale hlavně je známe z italských westernů. Fernando Sancho tu hraje kupodivu německého profesora, komickou figuru a společníka lorda Lindsaye. A lord Lindsay... zlatí Dieter Borsche a Chris Howland z pozdějších filmů, ti mě dokázali pobavit. Pak tu máme Antonia Casase jako emíra, Ángela Alvareze jako jeho zhýralého zástupce či José Manuela Martína jako kulhavého padoucha.

Chyběl mi u toho dabing. Němčina ani španělština mi nezná zrovna libozvučně - Deutsch musste ich lernen, weil ich Geschichte in diesem Land studierte, ale španělsky neumím kváknout (kromě amiga, gringa, muchachos a dalších westernových slov). Škoda, že to nevzali už za minulého režimu, klidně s obsazením z klasických mayovek - s Rážem a Hrubým by se i zdejší Kara a Halef dali snést lépe.

Hele, jestli na to narazíte, určitě se mrkněte. Připravte se na to, že vlivem nevhodného soundtracku film zní jako ještě starší, než je, připravte se na pár ne zrovna vtipných scén s místními komiky. Víte, který film ze šedesátek mi to hodně připomínalo? Poklad Inků. Asi to bude i osobou režiséra a scenáristy Marischky. Mimochodem měl jako scenárista na svědomí i Žuta, nejlepší mayovku bez Vinnetoua. 7/10

a.k.a. Karavana otroků, Caravana de esclavos
Režie: Georg Marischka, Ramon Torrado
Hrají: Viktor Staal, Georg Thomalla, Theo Lingen, Rafael Luis Calvo, Mara Cruz, José Guardiola, Fernando Sancho, Antonio Casas, José Manuel Martín, Ángel Alvarez, Barta Barri
Hudba: Emilio Lehmberg
Podle románu Karla Maye
SRN / Španělsko 1958

Žádné komentáře:

Okomentovat