pátek 13. listopadu 2020

SETTE PISTOLE PER I MACGREGOR (1966)


Ať žije whisky, ať žije Skotsko!
Další z těch spaghetti westernů, které si neumějí vybrat, jestli jsou bláznivou komedií, nebo vážným špageťákem. Jak je na scéně titulní bláznivá partička sedmi skotských bratrů, o humor není nouze. Pravda, lidový a laciný humor, ale humor to je. Jak je na scéně banda vedená Santillanou, kterého kupodivu nehraje Fernando Sancho, ale Leo Anchóriz, můžeme se dočkat brutálního násilí. Sancho, přestože hraje jen člena bandy, se ale chová, jako by šéfem byl on, avšak žádný konflikt se Santillanou se nekoná. A to vám mám taky za zlé, milí scenáristi. Proč obyčejného člena bandy oslovovat excelence, proč má svého sluhu a nosí lepší hadry než šéf, a ten to trpí?

Jinak když už jsme u Fernanda Sancha, ve scéně s vlakem málem přišel o život. Ve filmu je vidět, jak na poslední chvíli na střeše vlaku uhne před sloupkem mostu.

Hlanvího z bratrů hraje Robert Woods, zde uvedený jen jako Wood, ale chvíli trvá, než se z bratrů jakožto nepřehledné masy vyčlení pár vyčnívajících bratří. Takže kromě Woodse coby jejich vůdse... ehm, vůdce je asi nejvýraznější Nazzareno Zamperla s harmonikou a Alberto Dell'Acqua (uvedený jako Albert Waterman!) jako nejmladší z bratrů. A pak je tu bratr, který se, dost marně, zamiluje do dívky ve městě. Další dva bratři jsou křoví, a poslední, kněz, je hned na začátku ponechán zraněný doma, takže se ve zbytku filmu neobjevuje!

Woodse tu narezavěli, aby vypadal jako Skot, a celkově se z něj snažili udělat dvojníka Clinta Eastwooda. Dokonce v jedné scéně nosí velice podobné pončo! Jinak Woods je tu nezajímavý a toporný, stejně jako hlavní hrdinka, hraná producentovou manželkou Agatou Flori. Woods odmítl hrát v pokračování, pokud v něm měla být ona - a producent se místo hvězdy rozhodl pro svou ženu. Čímž asi zachránil svoje manželství, ale asi moc nepomohl filmu.

Jinak díky španělsko-italské koprodukci film vůbec nevypadá marně, kameramanem byl Ulloa, takže technicky v pořádku, jen ten scénář je prostě pitomý. Sice se pořád něco děje, ale ve výsledku to není moc zajímavé. Víme, že se nikomu z bratrů nic nemůže stát, a zlo bude potrestáno. Kdo tedy drží pozornost diváka, je jednoznačně Ennio Morricone, jehož soundtrack je opět naprosto sedící a přesný. Jinak, on jediný z tvůrců zůstal v titulcích bez poangličtění jména. 6/10

a.k.a. Seven Guns for the MacGregors
Režie: Franco Giraldi
Hrají: Robert Woods, Agata Flori, Leo Anchóriz, Fernando Sancho, Manuel Zarzo, Nazzareno Zamperla, Alberto Dell'Acqua, Perla Cristal, Paolo Magalotti, Julio Perez Tabernero, George Rigaud, Ana Maria Noé, Margareta Horowitz, Francisco Tensi, Saturno Cerra, Cris Huerta, Antonio Molino Rojo, Victor Israel, Antonio Iranzo
Scénář: Fernando di Leo, Vincenzo dell'Aquila, David Moreno, Duccio Tessari
Hudba: Ennio Morricone
Itálie/Španělsko 1966

Žádné komentáře:

Okomentovat