sobota 3. října 2020

VÝPRAVY DO ZTRACENÝCH SVĚTŮ


Pamatujete na Zlaté údolí? Sbírku starých komiksů, včetně Rychlých šípů, povídek a podobně. Vyšlel tam i komiks Výprava Toma Bartona, který vycházel v časopisu Vpřed v letech 1946-1947, stáli za ním František Běhounek a Václav Junek. Kdysi jsem to sem dával v poměrně nevelkých skenech. Roku 2001 vyšla Výprava v kvalitnějším tisku v podobné edici Závod o Měsíc. Vydavatelství Leprez tehdy slibovalo vydání pokračování, které nikdy nevyšlo, ale než stihlo vyjít, zkrachovalo.

Takže když současné Nakladatelství Josef Vybíral, které se soustředí na tyto pamětnické a sběratelské záležitosti (kromě komiksů vydává hlavně verneovky v předražených sběratelských vydáních), oznámilo, že vydá Výpravu včetně onoho druhého dílu, těšil jsem se jako malej kluk. Ten komiks mi vždycky připadal neukončený, což byl, takže jsem byl zvědav, jak Běhounek pokračoval.

Jenomže... ten druhý díl vůbec nenapsal František Běhounek...

Věřil jsem, že se snad v jeho pozůstalosti našlo libreto, nebo snad jen povídka, naivně jsem dokonce doufal, že i bylo Junkem nakresleno. Když jsem viděl na stránkách vydavatele ukázky, pochopil jsem, že tak daleko přípravy nedošly. Po přečtení pokračování i doslovu se ptám - došly vůbec někam?

Půvidní Výprama má nějakých 37 epizod, ve kterých sledujeme atomové letadlo Tornado a jeho posádku, která dopluje do "ztraceného světa" plného předpotopních živočichů. To dalo motiv celému souboru, protože následují tři výpravy do Doylova Ztraceného světa, ale nepředbíhejme.Vyprofilují se nám hlavní čtyři postavy, sám Barton, který je však spíše v pozadí, a technici John Kadlec, Joe Kulička a Vašek Vyskočil zvaný popleta, jejichž příhody, zvláště Kuličky, děj sleduje. První díl končí znovuspojením výpravy a slibuje pokračování.

To ale bylo pro knihu vytvořeno nově, na pouhých dvanácti stranách, které zklamou. Příběh je překotně uzavřen, předpotopní živočichové, kterých je první díl plný, takřka zmizí, a důraz je kladen především na Indiány, kteří se zjeví bůh ví odkud, další bělošské ztroskotance, mezi nimiž je i nová hlavní postava, blond dívka, která se skamarádí s třemi techniky, a zrádný Walt Master, který se mihl už v prvním dílu. Příběh je rychle uzavřen a konec, i když i tady je náznak možného pokračování. Nevzniklo to v Běhounkově hlavě, scénář vytvořila Ivana Peroutková, která se podílela ještě na dalším komiksu z knihy.

Zklamala mě i kresba Jiřího Petráčka, který pro knihu vytvořil všechny novinky. Oproti Junkovi působí moderněji, ale zároveň dost starosvětsky, a oproti němu i fádně, strnule a bezvýrazně.

Následuje trojice komiksů Vlastislava Tomana o Doylově Ztraceném světě. První dva vyšly kdysi v ABC, známe je z jejich Velké knihy komiksů. První výprava, kreslená Jiřím Veškrnou, je napínavá a zajímavá, Druhou výpravu kreslil profesionálnější a západnější František Kobík, ale scénář už je z Tomanovy hlavy a tento příběh se mi nikdy nelíbil. Je z éry ABC poučené z krizového vývoje, takže uvědoměle kritizuje kapitalismus a imperialismus. Třetí výprava je novinka a kreslil ji opět Petráček. Tohle by ale fungovalo lépe jako psaná povídka, což Toman také udělal. Vyprávěním pacienta, který tvrdí, že našel Doylův Ztracený svět, mi komiks připomněl jiný Tomanův ábíčkovský komiks, Tvrz.

A následuje další "objev," opět trochu falešný. Jaroslav Foglar se kdesi zmínil o přípravách komiksu Expedice Borneo. Po letech byla nalezena povídka, z které opět Ivana Peroutková připravila scénář, nakreslený jakýmsi Oskarem, což opět není nikdo jiný, než Jiří Petráček. Čtyři strany, na kterých se toho zase tak moc neděje. Rád bych si přečetl původní povídku, to by určitě fungovalo mnohem lépe.

Následuje doslov rozebírající předlohu pro Ztracený svět, jeho vznik, filmové adaptace, epigony, i vliv na nás, komiksy na podobný motiv a podobně. Do tohoto doslovu je vřazen ještě třístránkový komiks Zlaté město, který asi ve výsledku bude po původním Bartonovi tím nejlepším, co je v knize k nalezení.

Je dobře, že tahle kniha vyšla. Prakticky největším zklamáním je slíbené pokračování Toma Bartona, Tomanovy Výpravy, až na tu třetí, jsem už znal. Expedice Borneo neslibovala nic moc a ani nic moc nenabízí - mezi spřízněnými foglarovskými komiksy je asi na stejné úrovni jako Lov na netvora či K pramenům neznámé řeky a o něco lepší než Nyam nejlepší z dobrých. Nejsem si jist, jestli kniha může zaujmout mladé či dětské čtenáře, ale fanouškům a sběratelům určitě radost udělá.

Tak si říkám, že bych rád Výpravu Toma Bartona viděl ve filmu! Ale toho se nikdy na 100 % nedočkám...

Žádné komentáře:

Okomentovat