úterý 28. července 2020

EL PROSCRITO DEL RIO COLORADO (1965)

Diletantský španělský western připomínající spíše epizodu Esmeraldy, který o dva roky později Italové uvedli pod názvem Django - killer per onore. S Djangem to samozřejmě má společného tak asi to, že se v tom střílí z koltu. Jinak bída.
Hlavní hrdina, vzhledově někde mezi Lexem Barkerem a Jiřím Krampolem, je chlapík bez bázně, bez hany, bez touhy, bez zájmu. On v tom filmu vlastně ani nic nechce, netočí se to kolem něj, jen tak dějem, který stejně neexistuje, proplouvá. Dva náznaky zápletky tu jsou, jednak mexická banda, která terorizuje okolí, jednak snaha bývalého bandity, nyní policisty o to, aby se stal váženým srávcem pořádku a zároveň si vzal bohatou a krásnou vdovu z vlivného urozeného rodu. Jenže všechny postavy jsou ztělesněním neschopnosti cokoli udělat. Bandité se jen válí v saloonu, ale jen párkrát odněkud zaútočí. Policista není schopen ani s nimi něco udělat, ani sám jednat o svém sňatku, takže všude za sebe posílá Krampola. Ženy jsou sice mexicky vášnivé a temperamentní, ale kromě obviňování každého z vraždy nejsou schopny ani se rozhodnout, co vlastně chtějí. Což je teda poměrně realistické... ;P Atd. atd. atd. Děj je nezajímavý a fádní, všechno, co někam může vést, je pohřbeno.
Po technické stránce film taky nijak nevyniká, spíš naopak. Přestřelky i bitky, objevující se náhle kvůli blbostem, jsou tak neskutečně nudně natočené, že jsem u nich zíval. Prostě, tohle vážně nemůžu nikomu doporučit. V jednom kuse se kecá a nic se neděje. 2/10
a.k.a. Django - killer per onore, Django the Honorable Killer, Django the Condemned, Outlaw of the Red River
Režie: Maury Dexter
Hrají: George Montgomery, Elisa Montés, José Nieto, Jesús Tordesillas, Miguel del Castillo
Hudba: Manuel Parada
Španělsko / Itálie 1965

Žádné komentáře:

Okomentovat