neděle 14. června 2020

VIVI O PREFERIBILMENTE MORTI (1969)

A druhý film našeho speciálu.
Jedenáctý Gemmův western a na tři roky poslední, což dost možná napovídá, jaké kvality tento film má. Gemmovi jako by se zalíbil námět jeho předchozího filmu ...e per tetto un cielo di stelle a rozhodl se udělat podobný film znovu, ale tentokrát s kamarádem boxerem Ninem Benvenutim v roli toho naštvaného a neochotného z dvojice zde bratrů. K tomu se spojil s Ducciem Tessarim, režisérem Ringů... a stvořili film dost pod svou úroveň.
Na filmu je vidět, že většinu rozpočtu spolkly scény s autem a vlakem a na víc nezbylo. Všechno vypadá šíleně lacině, navíc se točilo v zimě, což u špaget nijak extra nemusím. Dost možná se ve Španělsku přece jen točilo, ale rozhodně to tak nevypadá, spíše jako zimní Itálie, navíc občas se v záběrech objevují moderní stavby celkem nechtěně. A zasazení na počátek 20. století s autem a ve studiu vytvořenými kulisami města na východě tomu taky moc nepomohly. Tak nějak to vypadá jako televizní inscenace.
Děj je jen slepencem epizodek, trochu připomínajícím pozdějšího a o mnoho lepšího Malého unaveného Joe. Dvojici Gemma - Benvenuti to na plátně zdaleka nešlape tolik, jako Hillovi a Spencerovi, ale třeba i s Adorfem nebo Eastmanem to Gemmovi šlo lépe. Film je navíc zcela jednoznačně komedie, což by nevadilo, kdyby tu bylo čemu se smát, ne jen že se vše odlehčí a uberou se mrtvoly a zmizí veškerá vážnost. V jednu chvíli mi zápletka s unesenou dcerkou silně připomněla českou pohádku Josefa Lady O chudém královstvíčku, která je však asi tak o tisíc procent zábavnější a vtipnější. Prakticky jsem se celý film dost nudil, a až konec s přepadením vlaku to trochu oživil.
Ve vedlejších rolí se objevuje dost především španělských herců. Najdeme tu Antonia Casase jako spojence obou bratrů, Crise Huertu jako hlavního padoucha, který bratry neustále okrádá, nebo George Rigauda jako bohatého bankéře,a  k tomu pár dalších známých, Dana van Husena, Luise Barboo a další. Hlavní ženskou roli hraje půvabná, ale silně protivná Sydne Rome, která si tu střihla i koupací scénu.
Hudba je dost otravná rozjuchaná country, takže taky nic moc.Zkrátka, až na Texe a pána temnot už jsem s Gemmou viděl všechny westerny, úplně všechny z klasického období, a tenhle je z nich jednoznačně nejslabší. Neměl jsem v tomto speciálu šťastnou ruku, neměl... 4,5/10
a.k.a. Alive or Preferably Dead, Monty and Ted
Režie: Duccio Tessari
Hrají: Giuliano Gemma, Nino Benvenuti, Antonio Casas, Cris Huerta, Sydne Rome, George Rigaud, Dan Van Husen, Luis Barboo, Simon Arriaga
Hudba: Gianni Ferrio
Itálie / Španělsko 1969

14 komentářů:

  1. Já jsem teda čekal recenzi Corleone (Gemma jako mafián! No, neber to:) nebo Prefetto di ferro. Tohle je typ filmu, kde ti opravdu musí sednout humor. Jinak pěkná recenze,

    OdpovědětVymazat
  2. Železný šéf byl skutečně původně v plánu, ale nějak mi plány poslední dobou ani trochu nevycházejí a musel jsem vzít zavděk něčím, co je na youtube...

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, jedna noticka - zjistil jsem, že je v post-produkci sequel(!) Milano Calibro 9 s názvem Calibro 9. Na imdb už to má stránku, tak se můžeš podívat na synopsi. A v obsazení je jedno překvapení. A ne, nedělám si srandu.

    OdpovědětVymazat
  4. O tom jsem myslím, už četl, to už chystají dlouho, takže nějak ani nepředpokládám, že to vznikne. Bouchetová s tím byla spojená od začátku.
    Jinak dodatečně, po nevím jaké době, díky za recenzi toho filmu, o kterém jsi tuhle psal do komentářů. V poslední době mám honičku a nestíhám odpovídat skoro na nic, pokud neodpovím hned, asi už si nevzpomenu.

    OdpovědětVymazat
  5. V pohodě. Holt když není čas, tak není čas. Jinak z toho filmu si pamatuju už jenom to, že většina materiálu byla asi natočena za pár dní. A režisér nebyl Bava, aby s tím něco udělal.
    P.S. Teď jsem si vzpomněl - na nocturno.it jsem četl rozhovor s Edwige Fenech (v italštině). Sice ne celý, lae dvě zajímavosti:
    a) po jednom natáčení byl Fulci Edwige tak okuzlen, že jí posílal dopisy a dárky:)
    b) samotná Edwige na sebe práskla, že měla pro Ivana Rassiomova velkou slabost :) (manžel ho asi neměl v lásce)
    Vím, jsou to drby, ale přišli zvlášť u Fulciho vtipný (zvlášť, když zjistím, jak ho nesnášel Hilton).

    OdpovědětVymazat
  6. To jsem myslím taky četl. To s Rassimovem si nepamatuju, zamilovaného Fulciho ano. Je to ten rozhovor, kde vypráví i o spolupráci s Fondou na Posledním útoku? Už nevím, co tam říkala o Lenzim.
    Nedávno jsem četl jiný rozhovor, přeložený do angličtiny, ale že bych si, kromě soukromí, vybavil, co tam říká zajímavého, to moc ne. Ale zkusím ho najít.
    Zajímavě o Fulcim vypráví Zora Kesslerová v dokumentu, co o ní asi dva roky zpátky natočili čeští amatéři.

    OdpovědětVymazat
  7. Vida, našel.
    https://pochepictures.com/horrormovies/2019/05/21/edwige-fenech-the-giallo-hottie/

    OdpovědětVymazat
  8. Ten rozhovor v angličtině je jenom přeložený a pokrácený rozhovor z nocturno.it.
    Jo, je to ten rozhovor. Lenziho moc nezmiňuje, spíše povídá o svém setkání s Henrym Fondou.
    No a Rassimovi mluví tak, že to z toho vyplývá (k tomu přidám tuhle fotku - moc vystrašeně tam nevypadá: https://www.arte.tv/sites/olivierpere/2013/08/16/lalliance-invisible-de-sergio-martino/image_tech_a_0341162118/). Ale hlavně mluví o tom, že byla ona, Hilton, Rassimov a Martino a spol. jedna velká parta (ad Sergio - na spoustě anglických stránkách mají neustále potřebu naznačovat, jak se Sergio ucházel neúspěšně o Edwige. Pokud jde o vtip, tak dost blbej).
    A docela mě překvapilo, že byla kamarádka Miliana. Zvláštní - já měl vždy pocit, že skoro každýho kolegu akorát naštval.
    Ad Fulci - mluví tam o něm jako o poměrně dost nepochopeném člověku.
    Omlouvám se za trochu bulváru, ale některé informace mi přišli zajímavé.
    P.S. A Hiltonův odchoz z Uruguaye poměrně dost připomíná odchod Nelsonova otce ze Simpsonů (to není v tomhle rozhovoru, ale v jiném - jen sem si na to vzpomněl).
    P.S. Ach jo, to je zase traktát-

    OdpovědětVymazat
  9. AHa. Já tuhle četl ještě něco delšího v AJ, ale nepovedlo se mi to najít... Nebo to bylo v italštině? Fakt už nevím. Každopádně dlouho byl na netu jen ten rozhovor z roku 1970, takže je fajn, že jsou konečně i jiné rozhovory.
    Z těch rozhovorů to vypadá, že měla s každým dobré vztahy, a jediný, na khoo trochu nadává, je její exmanžel kvůli názvm, co jejím filmům dával :D A upřímně, kdo, a zvlášť chlap, by to chtěl mít u Edwige špatný? Kdyby hrála s Kinskim, taky by se vůči ní asi nechoval jako hovado. Jinak ještě si vybavím jednoho herce, který byl s Milianem dokonce blízký přítel - Ray Lovelock.
    O Sergiově vztahu k Edwige jsem nikde nečetl, a ani mi to neschází... Co se týče Rassimova, ta fotka nevypovídá o ničem, může být z nějaké zkoušky, nepovedeného záběru, těžko říct, ale kdyby v tu chvíli pod Rassimovem ležel Hilton, taky by se mohl klidně tvářit nějak takhle. :D
    Nepamatuju si, jak odešel Nelsonův táta v Simpsonech :(

    OdpovědětVymazat
  10. Nelsonovův táta jednoho dne šel pro cigára (Hilton pro knížku) a už se nevrátil (Hilton okamžitě sedl na letadlo).
    Lovelock je zároveň taky kámoš Edwige.
    Já vím, že ta fotka nemusí nic vypovídat (ale sorry, nevěřím, že by se Hilton takhle tvářil :D), ale člověka to napadne zvlášť v souvislosti s frází "faccia meravigliosa". Jasně, taky to nemusí nic znamenat, ale takovouhle frázi fakt neočekávám u neutrálního popisu chlapa (to spíše bella faccia) :D.
    No ex manžel ty názvy fakt moc nevychytal (Anna, quel particolare piacere? Fakt?). Navíc mám furt pocit, že to byl blbec. Naprosto neopodstatněný, vím, ale pořád se ve mně pere:D.
    Mimochodem, o Cassinellim taky mluví chvilku (hráli spolu ve filmu, kde hraje Ježíše! Must see!). Hlavně teda o tom, že pokaždé, když šel na plac, tak se extrémně zhoršilo počasí.

    OdpovědětVymazat
  11. Rozhovor jsem si znovu přečetl. Nemám pocot, že by v něm Fenech priznavala nějakou zvláštní slabost k Rassimovovi, ale možná mi to Google trochu zplostil. Ty názvy jsou po doslovnem překladu celkem síla (Dlouhonohá Johanka zneuctena se ctí, Neukojitelná vdova děkuje všem, kdo ji ukojili, Ubalda je ale kus, celá nahá a celá žhavá), zvláště tomu filmu Anna to dost ublížilo. Ale nejen to, na něm je vidět, že Edwige ho jediná brala vážně a snažila se předvést, že umí víc, než se svlékat. Producent a režisér tuto snahu zazdili. Pocit, že to byl blbec... No, nevím :D Žárlivost? :D Je fakt, že nebyl jediný, kdo těžil ve filmech z půvabu své ženy - viz Carlo Ponti, Franco Cristaldi, Dario Sabatello a další producebti, kteří vyráběli filmy tak, aby diváci přišli na příslib aspoň trochu odhalené manželky. Teda u Sabatella nevím, jestli někdo chodil na Agatu Flori, tu producent jen vehementně prosazoval do všech svých filmů. Takže to v Itálii byl spíš standard.
    Netušil jsem, že v Il ladrone hraje Ježíše Cassinelli, ale do erotické komedie už nejdu, ať si vypadá sebelépe a má sebelepší soundtrack od Morriconeho.
    Je teda jeden film od Stena, kde jsou parodie na Osvícení a jiné dobové hity, nevypadá to, že tam jde tolik o kozy jako jinde, ale stejně se tomu asi vyhnu.
    Jinak jestli jsi po tom rozhovoru zatoužil podívat se kvůli Fulcimu na La pretora, znovu opakuji, nedělej to :D

    OdpovědětVymazat
  12. No, ohledně Rassimova a Fenech se asi neshodneme. Já a žárlivost? No... možný je všechno :D. A jasně, že nebyl jedinej. Ale proboha - když ho o to prosí, tak ať jí s tím nesvlékáním v některých filmech a podporou dramatických projektů vyhoví. Ale jo, v Itálii to byl standart (např. Woods při natáčení westernu o MacGregorech dostal za partnerku holku producenta. Tak ho štvalo, že neumí střílet, že se na pokračování vykašlal - protože tam byla ona).
    Na mě to nepůsobilo podle popisu úplně jako erotická komedie. Trochu je, ale myslím, že tam jde o něco jiného. A ne, neboj, ne La pretora se koukat nebudu.
    P.S. Jinak mě napadlo, že je škoda, že Rassimov hrál v giallech jen podezřelé týpky (jednou z vyjímek je Spasmo. Rozhodně doporučuji, na jeho roli si stojí za to počkat. Ale pozor, najdi si delší verzi, ne, co je na youtube). V jeho podání by podezřelý nebo zamilovaný manžel vypadal zajímavě, měl na to (taky ho chtěl Fellini, ale to nedopadlo)

    OdpovědětVymazat
  13. S tím Woodsem to je právě případ Sabatello a Flori.
    Jo, Rassimov většinou jako zloduch, snad jen v některých kriminálkách a westernech hrál hrdiny. Když i Pistilli hrál nepodezřelé policisty, mohl klidně i Rassimov.

    OdpovědětVymazat
  14. Když jsme tu od Gemmy definitivně odbočili k Fenech, tak jsem našel video, které mi třikrát smazali z yt pro údajně pornografický obsah. Tak jsem potenciálně závadné záběry nahradil, teď už se tam snad jen mihne jedna bradavka tak snad tohle už vydrží... https://www.youtube.com/watch?v=599aUG1x2LM

    OdpovědětVymazat