středa 25. března 2020

YANKEE (1966)

Režisér Tinto Brass a screenshoty dostupné na netu tomuto spaghetti westernu dělají předzvěst bizarního zážitku, něčeho, co se jen tak nevidí. Není to pravda, je to Pro hrst dolarů v bleděmodrém. Už asi po sto padesáté.
Záhadný cizinec přijede do nepřátelské země ovládané mocným Conchem. Snaží se s ním dohodnout kšeft, ale Concho ho zradí. Cizinec se proto obrátí proti němu a stane se jeho noční můrou, natolik, že už Concha nezajímá prakticky nic, než jak cizince zničit.
Viděli jsme to mockrát, tu humorněji, tu vážněji, tu drsněji, tu nudněji. Tohle je verze, která je sice zábavná, ale spíš k ukrácení dlouhé chvíle (třeba v karanténě). Jeden z problémů je, že režisér se sice snaží o neotřelé záběry, ale používá je bez rozmyslu a mnohdy kontraproduktivně. Není proč držet palce hrdinovi, kterého neznáte, protože i přes všechny ty ultrablízké detaily je nám vzdálen. V podstatě si ho nemůžete pořádně prohlédnout, protože z něj vidíte tu ucho, tu oko, tu klobouk, málokdy celou tvář. Tvář, která měla v tomto případě přesvědčit hned na první pohled - jenže Philippe Leroy by potřeboval prostor, aby nás přesvědčil, že je tím drsným hrdinou, kterého baví riskovat. Tohle prostě chtělo nejlíp Franca Nera, v horším případě Anthonyho Steffena, ale někoho, na koho se člověk podívá a ví.
Oproti tomu Adolfo Celi je tady dobrej. Nevím, jestli je to tím knírem, nebo kostýmem, v kterém vypadá ještě mohutněji než jindy, ale jako šéf bandy mi tady seděl dobře.
Jinak je vidět, že peněz tvůrci moc neměli, film vypadá dost chudě, evidentně byl točen někdy na podzim a často při západu či východu slunce, což ale vypadá dost efektně. Pak je tu pár těch scén, které zaujmou na screenshotech, ale ve filmu tak nějak nevyzněly.Především je to ohnivé kolo předznamenané vhozením štíra do ohnivého kruhu, což ale bylo z verze, kterou jsem sledoval na youtube, vystřiženo.
Ze známějších tváří jsou tu většinou Španělé. Ale už potřetí za sebou tu je Osiride Pevarello, tentokrát ale oheň neplive, což by se sem hodilo.
Moc se mi nelíbí ani hudba, kterou tvůrci verze, již jsem viděl, ještě "vylepšili" přidáním nějakých nových country stop. Proč???
Takže je to film, který se asi chtěl lišit, ale ve výsledku hodně dluží prvním dvěma leonovkám. Pobaví, ale to je tak všechno. 6,5/10
Režie: Tinto Brass
Hrají: Philippe Leroy, Adolfo Celi, Mirella Martin, Jacques Herlin, Victor Israel, Francisco Sanz, Osiride Pevarello
Hudba: Nini Rosso
Itálie/Španělsko 1966

Žádné komentáře:

Okomentovat