sobota 7. března 2020

L'ORO DEI BRAVADOS (1970)

Pokus o spaghetti western na způsob těch filmů s Georgem Hiltonem, kde se muži a žena přetahují o schované bohatství, jenomže s mnohem menším rozpočtem, než by filmu slušel. Od tvůrců tohoto filmu jsem už viděl pozdější film Lo chiamavano King, který byl hrozný, tudíž jsem se tohoto celkem obával. No, ani zdaleka to není taková bída, i když svoje velké mouchy film má.
Co je na něm ale fajn je to, že se nesnaží být co nejdrsnější, ne jako v Kingovi, kde byla hlavní ženská postava několikrát znásilněna a padoucha hrál Kinski. Tenhle film pořádného padoucha vlastně nemá, a má jen několik vyčůraných postav, které se přetahují o ukradené armádní zlato. Dva otrapové, Doc (Giorgio Ardisson) a falešný Mexičan Chapagua (Bobby La Pointe) za války schovali bedny se zlatými ingoty, přičemž každý zná jen polovinu cesty za pokladem. Po válce se Doc při hledání zlata dostane do městečka v pohraničí, kde se setká s krásnou Moirou (Linda Veras), která z něj jeho polovinu vymámí. Chapagua ale hledá Doca taky, takže se ve městečku sejdou všichni, a kdo bude u zlata první?
Děj je sice spletitý, ale nedostatečně rozepsaný, takže obsahuje všechno, co sužuje tyto levné westerny. Kromě nekvalitní režie tu máme třeba dlouhé proslovy, které nemají nic než natahovat děj, zvukové dovysvětlovačky, protože se některé scény nenatočily, dlouhé ježdění, zbytečnou bitku dvou bezejmenných svalovců, čtyřminutovou scénu, jak Mexičani přecházejí hranice, která v ději nemá žádné opodstatnění. Akce je blbě natočená, naštěstí jí není zrovna málo. Peněz bylo méně než dost, takže se točilo někde u Říma, kostýmy jsou ze skladu (Rik Battaglia nosí kostým Farleyho Grangera z Pravé a levé ruky ďábla!), hudby dodal Luis Enriquez Bacalov (jak bylo v této době bohužel jeho zvykem) jen polovinu. Tudíž uslyšíme skladby z The Greatest Robbery in the West, Djanga, Ceny moci i Sugar Colta. Na druhou stranu nové skladby jsou skvělé, a zvláště jedna je tak úžasná, že skoro až ospravedlňuje tu zmíněnou čtyřminutovou scénu.
Giorgio Ardisson je celkem ošklivý a nesympatický, ale zase ne tolik, aby mi vyloženě vadil. Představitel Chapaguy je průměrný, Linda Veras oslní krásou, ale herečka to nebyla. Zajímavé je, že ji v angličtině dabuje stejná dabérka, jako v Sabatovi. Aspoň myslím. Hrají tu i Piero Lulli a Rik Battaglia, ale oba jen v menších rolích. Marco Zuanelli je tu jako vždy až moc, Osiride Pevarello se předvede i jako plivač ohně! Rick Boyd jen na chvilku v typické roli potížisty.
L'oro dei bravados není samozřejmě dobrý film, ale rozhodně byl lepší, než jsem čekal. Ani tam nebyly žádné scény převzaté odjinud, to je taky plus. Chvílemi je zábavnější, chvílemi celkem nuda, slušel by mu větší rozpočet a lepší herci. 5,5/10
a.k.a. Chapagua's Gold, Gold of the Bravados, Gold of the Heroes
Režie: Giancarlo Romitelli
Hrají: Giorgio Ardisson, Linda Veras, Bobby La Pointe, Piero Lulli, Rik Battaglia, Marco Zuanelli, Federico Boido, Osiride Pevarello, Paolo Magalotti, Goffredo Unger
Hudba: Luis Enriquez Bacalov
Itálie / Francie 1970

Žádné komentáře:

Okomentovat