pondělí 16. března 2020

4 FOR TEXAS (1963)

Týden s Ursulou Andress nezačínáme úplně šťastně.
Začátek se mi líbil, a dost. Dostavník v poušti, na něj útočící bandité pod vedením Charlese Bronsona, následná přetahovaná o sto tisíc mezi Sinatrou a Martinem. Jenže následně jako by si tvůrci uvědomili, kdo jsou hvězdy filmu, a tak děj přesouvají do prostředí boháčů v jednom texaském městě, kde podlý bankéř Victor Buono okrádá nejen místní, Frank Sinatra, žijící na vysoké noze s obtloustlou Anitou Ekbergovou, okrádá Buona, a proto se ho tento s pomocí Bronsona snaží zbavit, a přijíždí sem Martin, který začne Sinatrovi ne úplně vlastní vinou dělat konkurenci. A je to nuda, kterou už z šedi nezajímavosti vytáhne jenom sporadicky se objevující Bronson.
Frank Sinatra sice naštěstí nezpívá, ale je šíleně nesympatický, jeho postava je vlastně zloduch, ale film se tváří, jako bychom mu měli držet palce. Takže sympatičtěji z toho tentokrát vychází Martin. Anita Ekberg je odsunuta naštěstí docela do pozadí, Ursula Andress, když už se ale objeví, se stává závažím, které ještě jakž takž ucházející komedii táhne dolů. Což není docela její vina, to samé by se stalo, hrát to kdokoli jiný - její postava je vychytralá sexy mrcha, která si půlku následující stopáže Martina omotává kolem prstu. Zdlouhavě - a to ještě vystřihli některé scény, v nichž se obě herečky ukázaly nahé. Vlastně naštěstí.
Robert Aldrich holt netočil jen drsné chlapácké filmy, ale i filmy pro jejich drahé polovičky. Co na tom, že si ve vedlejších rolích nechal svoje obvyklé vedlejší herce (kromě Bronsona je tu i Richard Jaeckel, Victor Buono, Nick Dennis a v miniroli na začátku Jack Elam), většinou jen statují a v popředí se odehrávají nezajímavé potyčky mezi nehrajícím Sinatrou, usměvavým Martinem, divně nalíčeným Buonem a sexy Andressovou. Nejhorší scénou filmu je ovšem výstup trojice komiků Three Stooges, který sem vůbec nepatří a je neskutečně trapný.
Bronson neBronson, Andressová neAndressová, tomuhle se prostě obloukem vyhněte, leda byste měli pro Sinatru a Martina slabost. Já ne. 5/10
a.k.a. Čtyři z Texasu
Režie: Robert Aldrich
Hrají: Frank Sinatra, Dean Martin, Anita Ekberg, Ursula Andress, Charles Bronson, Victor Buono, Nick Dennis, Edric Connor, Richard Jaeckel, Jack Elam
Hudba: Nelson Riddle
USA 1963

Žádné komentáře:

Okomentovat