pondělí 27. ledna 2020

OUR MAN FLINT (1966)

A specální týden odstartujeme s prvním filmem, kterým je tato bondovská parodie.
Derek Flint je větší machr než James Bond. Zdá se vám Bond snobský, samolibý, bezcitný a příliš dokonalý? Ještě jste neviděli Flinta, který Bonda v naprosto všem strčí do kapsy. Má Bond příliš mnoho žen? Flint žije se čtyřmi najednou! Má James Bond moc neuvěřitelných hračiček? Flint má všehoschopný zapalovač! Má Bond občas až nadpřirozené schopnosti? Flint si dokáže zastavit sám srdce!
Hlavní humor filmu ale končí v tom přehánění bondovských prvků. Ne, že by se občas některý vtip nepovedl, ale některé jsou zabité rutinní režií. Na čem pak film dokáže stát je především výkon Jamese Coburna, který sehraje vše zmíněné tak, že mu chtě nechtě musíte držet palce a obdivovat ho. Už proto, že narozdíl od Conneryho hrál většinu akčních scén sám. Však ho trénoval Bruce Lee.
Dějově je to samozřejmě pitomost, což se ale dá očekávat. Opět tu je padoušská organizace, která chce ovládnout svět, a kterou dokáže zastavit jediný agent. Organizace je asi nejzajímavější pnutím uvnitř, kdy padouši mají každý jiný názor na to, co dělat. Máme tu tak tři vědce, kteří jsou přesvědčeni, že dělají dobro, tvrďáka podobného Lexi Barkerovi, který chce vše řešit násilím, a krásku, která čím dál více podléhá Flintovi. Což je záplětka ne nepodobná Goldfingerovi, ale zároveň tu je pár věcí, které mi připomněly až pozdější Žiješ jenom dvakrát. Což je, jak si zpětně uvědomuju, film, ve kterém by přítomnost Flinta dávala asi větší smysl než přítomnost Bonda.
Z dalšího obsazení určitě stojí za zmínku Lee J. Cobb v roli šéfa špionů, který má s Flintem dávné spory, dále padouch jménem Hans Gruber (now I have a  machine gun, hohoho!), dvojník Seana Conneryho v roli agenta 0008 (dokonce tu máme i knihy o tomto agentovi!) a zástup krasavic ve vedlejších rolích.
Flint většinu svého trvání baví, ale mohl být daleko lepší. Jsou momenty, kdy zapomíná, že NENÍ bondovka, ale parodie, a pak je slabší než originál. Díky Coburnovi ale pobaví víc než většina jiných bondovských klonů 60. let. Třeba Matt Helm s Deanem Martinem. 7/10
PS. Dabing ČT z počátku 90. let je zajímavý obsazením poměrně málo dabujících herců do vedlejších rolí (Markéta Hrubešová, Jiří Hálek, Josef Velda) a především tím, že Coburna namluvil perfektní Boris Rösner.
a.k.a. Our Man Flint
Režie: Daniel Mann
Hrají: James Coburn, Lee J. Cobb, Gila Golan, Edward Mulhare, Benson Fong
Hudba: Jerry Goldsmith
USA 1966

5 komentářů:

  1. Tak Rosner měl skvělý hlas na drsňáky. Herec rovněž skvělý, který však z nějákého důvodu nehrál ve filmech (to by mě zajímalo proč).
    Jinak díky za recenzi a zajímavý nápad na speciály. Moje přání je Gemma.
    P. S. Žiješ jenom dvakrát je taková blbost, že se divím, jak mohla vůbec být chápána jako zábavný popkorňák a ne rovnou jako parodie.

    OdpovědětVymazat
  2. Tím Gemmou jsem myslel příští speciál - omlouvám se za zmatky.
    Jinak druhý film Coburnem by mohl být Železný kříž.

    OdpovědětVymazat
  3. No kromě Chobotnic a Černých baronů toho pro kina moc nenahrál. Taky myslím, že je to škoda.
    Když se podívám, kdo ten film napsal, říkám si, jestli to myslel vůbec aspoň trochu vážně. Jinak neznám předlohu, takže nevím, do jaké míry z ní film vychází. Na druhou stranu mě tou absurditou tahle bondovka seděla asi nejvíc - proti tomu Thunderball nebo Dr. No se braly hrozně vážně.
    Gemma je dobrý nápad. Zbývá mi s ním vidět jeden western, takže bych to viděl asi na nějaký newesternový film. Během Vánoc jsem si chtěl dát menší opáčko některých jeho filmů, ale viděl jsem jen Pistoli pro Ringa. Na příště bych ale asi viděl spíš Charltona Hestona, abych se sakra konečně podíval na tu Planetu opic. Gemmu si píšu do zálohy.
    Čekal jsem, že první tip s Coburnem bude Železný kříž :D

    OdpovědětVymazat
  4. Předloha je naprosto jiná - jde o pomstu na Blofeldovi a je o Bondovi, který nemá chuť žít. Kniha je zajímavá a překvapivě dost propracovaná (co se týká některých témat a charakterů - ale vážná literatura to ještě není), ale samozřejmě s poněkud rasistickým (ne však nezajímavým - zní to divně, ale četbou pochopíš) popisem Japonska (jde spíše o podtony).
    Jinak film scénáristou možná byl zamýšlen jako parodie (která mi přišla už moc přehnaná). A to víc se divím, že to producenti nestopli.
    Tak ty jsi s Coburnem viděl hodně kousků kromě Železného kříže a Peckinhapovi si přišel na chuť, tak jsem si řekl proč ne:).
    Tak Planeta opic je klasika...kterou jsem taky neviděl:) (jinak mě zajímá co vybereš za druhý film s Hestonem)
    To mě zajímá, jaký western s Gemmou si neviděl
    P.S. OT - viděl jsem skoro dvouhodinovou verzi I lunghi giorni della vendetta a nemůžu si pomoc - v tom filmu nelogické chování (až možná na jednu výjimku) není. A taky je to zajímavý film, kde (podle mě) vyvstává spor o možnostech dosažení spravedlnosti - lze to své-mocí nebo i dodržováním zákonů?
    P.S. 2 - Troll návrh na osobnosti - Alberto dell' Acqua :D

    OdpovědětVymazat
  5. Zrovna tuhle knihu nemám, ale mam asi jen tři, tak se není co divit. Ale mám obě socialistická vydání Goldfingera. :D
    Sám beru jako ostudu, že jsem ještě neviděli Železný kříž celý, ale asi budu potřebovat zvláštní náladu.
    S Gemmou jsem nakonec neviděl dva - kromě Alive or preferably dead zapomínám na Texe a pána temnot. Long days of vengeance jsem viděl jen ve zkrácené verzi, a kromě páky mezi noži si nepamatuju už nic.
    Druhý film s hestonem? Možná Zemětřesení, možná Midway (kde je i Coburn), možná Soylent Gren, možná Odpočítávání smrti, které mám na originalce, možná Omega Man, možná nějaký western... Nevím. Co mi přijde pod ruku.
    Alberto asi fakt ne :D To bych mohl udělat taky tyden s Nellem Pazzafinim nebo Giovannim Cianfrigliou a zařadit filmy, kde se jen mihnou.

    OdpovědětVymazat