sobota 18. ledna 2020

L'INVINCIBILE SUPERMAN (1968)

Nenechte se zmást názvem, protože tohle je druhý Superargo! Pamatujete na toho prvního? Pochybující superhrdina v červeném wrestlerském oblečku s maskou, který přemohl zločinného Diabolicuse a jeho plán na přetavení uranu ve zlato. Tentokrát má jinou práci - někdo unáší zápasníky a vytváří z nich nepřemožitelné robotické hromotluky! Superargo ale tentokrát není sám - v mezičase studoval východní filozofii, meditaci a stal se z něj senzibil, který je schopen myšlenkami roztříštit vázu či řetěz (aby jiný za chvilku přetrhl ručně), čte cizí myšlenky a dokonce levituje! A na cestu za pravdou se s ním vydává i jeho indický učitel, kterého hraje... Aldo Sambrell!
Eurospy je zajímavá kategorie italských žánrovek, ale asi už teď jedna z mých oblíbenějších. Tyto filmy nejsou tak vizuálně vymazlené jako některé spaghetti westerny nebo gialla, ani tak drsné jako spaghetti westerny nebo poliziesca, ale jsou zábavné, nabité celkem dobrou náladou 60. let, hodí se i pro mládež (povětšinou) a není to taková nuda jako peplum. Navíc po kulturistech a béčkových hvězdách amerických westernových seriálů nabídly hlavní role i věčným otloukánkům - Superargo nemusí mít tak obrovské bicepsy, takže ho může hrát sice namakaný, ale ne tak vzhledný Giovanni Cianfriglia, a navíc tu mohou hrát kladné role i věční zloduši - Argoman měl indického sluhu Eduarda Fajarda, Superargo má indického učitele Aldo Sambrella.
Dějově je to opět pitomost, ale dost zábavná. Superargo je sympaťák, padouchem je tu Guy Madison, máme tu sexy Dianu Lorys a pohlednou Luisu Barratto, hromadu akce, stylovou hudbu, skákání ze země do třetího patra, bažinu zcela zasypanou listím zjevivší se zcela náhle uprostřed lesa, a samozřejmě směšně vypadající hordu robotů. Bavilo mě to víc než předchozí díl, a vlastně je mi líto, že další už nebyly. Moje hodnocení berte s rezervou jako hodnocení filmu, který objektivně není dobrý, ale subjektivně jsem se u něj i přes jeho naivitu dost pobavil, a ani jednou se nenaštval. Vlastně jen na červenou dostupnou kopii. 7/10
a.k.a. Superargo and the Faceless Giants, Il re dei criminali
Režie: Paolo Bianchini
Hrají: Giovanni Cianfriglia, Aldo Sambrell, Guy Madison, Diana Lorys, Luisa Barratto, Emilio Messina
Hudba: Berto Pisano
Itálie / Španělsko 1968

Žádné komentáře:

Okomentovat