neděle 12. ledna 2020

DAS VERMÄCHTNIS DES INKA (1966)

Tak jsem konečně viděl všechny Mayovky z 60. let. A Poklad Inků určitě patří do té lepší půlky. Sice v něm není ani Lex Barker, ani Pierre Brice, odehrává se v naprosto netradičním prostředí, ale vůbec to neškodí, i tak nám to připomíná Vinnetouovskou klasiku - opět tu máme Indiány, kteří chtějí pobít všechny bělochy a mladého náčelníka, který chce mír, bílého hrdinu, Indiány uctívaného který se snaží mír zajistit, bandity, kteří z rozbrojů těží a nejde jim o nic než o indiánské zlato.
Hrdinou je tentokrát Carlos, Pán jaguárů, v podání Guye Madisona, který je v téhle roli celkem fajn. Nemá charisma Lexe Barkera, ale rozhodně není tak otravný jako Granger, ani tak nevýrazný jako Rod Cameron. Indiánský následník Haukaropora je sice proti Vinnetouovi hodně nevýrazný, postava připomíná spíše Tujungu či Tašunku nebo který z nich to byl Vinnetouovým adoptivním synem, ale na něm děj nestaví. Místo Sama a Castlepoola tu pak máme německého paleontologa a jeho kamaráda překupníka, a k nim nemluvného smrdutého Dona Parmezána v podání Chrise Howlanda - bude to asi hlavně dabingem, díky němuž jsem těmhle komikům nepřál krutou smrt, jež jim tu ostatně několikrát hrozí. Zvláště díky Miloši Kopeckému. 
V čem má ale film naprostou kliku, jsou padouši. Zvláště postava Gambusina v podání Francisca Rabala (a ještě s výborným dabingem Soběslava Sejka) je jedním z nejlepších mayovských padouchů vůbec, s nímž by se Cornel štítil mít cokoli společného, Forrester by před ním utekl, a tak jediný, kdo by se vedle něj nebál postavit, a kdo mu i tady přihrává, je Rik Battaglia, tentokrát v roli toreadora a konspirátora v jedné osobě. Zvláštní, slyšet hlas Vladimíra Ráže z úst Battaglii - ale sedělo to! Nejvíc jsem ale přál krutý konec pomstychtivému manipulátorovi Ancianovi.
K tomu připočtěme krásné lokace nejen Španělska a Bulharska, ale i pravého Machu Picchu, pár skutečně napínavých scén, a máme Mayovku, která sice nedosahuje působivosti Pokladu na Stříbrném jezeře a tří dílů Vinnetoua, ale přesahuje zábavnost prakticky všech ostatních. Škoda je taky pár zjevně vystříhaných scén, zvláště verze, která běžela v televizi, je v jedné scéně dost ošklivě vystříhána, nevím proč. V DVD kopii, co koluje, sice je komplet, ale v té taky oproti TV leccos chybí... Snad by to šlo dát dohromady. Škoda, že je tento film oproti zbylé šestnáctce opomíjen, v televizi ho oprášili až pár let zpátky a na DVD nevyšel. 7,5/10
a.k.a. Poklad Inků
Režie: Georg Marischka
Hrají: Guy Madison, Francisco Rabal, William Rothlein, Rik Battaglia, Carlo Tamberlani, Geula Nuni, Raf Baldassare, Heinz Erhardt, Walter Giller, Chris Howland, Fernando Rey
Hudba: Angelo Francesco Lavagnino
Na motivy knihy Karla Maye
Západní Německo / Itálie / Španělsko / Bulharsko, 1966

Žádné komentáře:

Okomentovat