sobota 26. ledna 2019

MASH (1970)

Dva puberťáci přijedou na letní tábor, chlastají, šukají a sem tam někoho odoperují. To je asi tak všechno, co tenhle film nabízí, přičemž je ani nevidíme pořádně chlastat, ani šukat, ani operovat. Jenom střípky příběhů z prima pobytu v daleké zemi, kde hodnosti nic neznamenají, válka v podstatě neexistuje, a pokud se někdo snaží uplatnit autoritu, stačí ho poslat do hajzlu.
Já jsem to nechtěl srovnávat se seriálem, jenže musím. Už proto, že libovolná epizoda seriálu, která má dvacet minut, zejména ty, kde se píší dopisy, řekne mnohem víc než celý dvouhodinový film. O postavách, o kterých tady nevíme nic. Jak Hawkeye, tak Trapper, tak Duke Forrest (který ze seriálu vypadl) jsou mezi sebou zaměnitelní. V podstatě je rozeznáme jen podle brýlí (Hawkeye) a kníra (Trapper). Hot Lips tu má maličký prostor, během kterého se ukáže jen jako tupá armádožroutka a nymfomanka, nijak víc. Frank Burns v podání Roberta Duvalla tu má taky jen maličký prostor, zvláště když SPOILER je už v polovině filmu poslán domů ve svěrací kazajce KONEC SPOILERU. Radar tu nedělá nic než že o vteřinu napřed před Henrym říká totéž, otec Mulcahy je neviditelný, Henry vlastně taky, akorát je tu kapku rozhodnější než v seriálu. Přitom obsazení není špatné. Kdyby tak třeba Duvall dostal možnost hrát Franka v některých seriálových momentech! Ne, tady si jen přeříkává Bibli.
Seriál během dvaceti minut i víc řekne o válce. Kde sakra bylo to protiválečné poselství, o kterém všichni na čsfd, kterým se film líbil a seriál považují za plochou komerční zábavu, pořád melou? Asi dvakrát se tam zmíní, že jsou tři míle od fronty, ale to je všechno. Nepřítele není vidět. Ani slyšet. Žádné přívaly zraněných, operační scény působí klidně, jako běžný den v nemocnici. Jedna postava v jednu chvíli dokola prohlašuje "zkurvená vojna", ale ani netušíte proč. Vždyť Hawkeyemu a Trapperovi všechno naprosto v klidu projde. Generál Hammond se tu dokonce, oproti seriálu, vybavuje v klídku se skleničkou s Hawkeyem a spol., místo aby, jako v seriálu, naslouchal spíše Burnsovi a Houlihanové. Válka je pohodička. Vlastně ani nevadí ta vzdálenost od domova, neustálé ohrožení, neustálé setkávání se smrtí.
Bylo pár epizodek, které mě celkem bavily. Třeba postava zubaře, který si myslel, že je impotent a homosexuál, tak se rozhodl spáchat sebevraždu, přičemž mu všichni ostatní obřadně "pomohli". Celkem legrační bylo, jak Margaret vlastně přišla k svojí přezdívce Hot Lips. Zbytek celkem nic moc. Jenže celý závěr filmu zabere fotbalový zápas a v tu chvíli už má člověk naprosto pocit, že jde o letní tábor pionýrů. Seriál je prostě asi o 100% lepší než film, a to i ve svých slabších momentech. Není to obsazením, kdyby Donald Sutherland, Elliott Gould, Robert Duvall či Sally Kellermanová dostali příležitost hrát to, co hráli Alan Alda, Wayne Rogers, Larry Linville a Loretta Switová v seriálu, bylo by to fajn. Při pohledu na film mě napadá, že je zvláštní, že zrovna tohle se stalo seriálem, ale za to asi může dobové protiválečně naladěné obecenstvo a levicová kritika, kterým asi stačilo, že se ve válečném filmu nehraje na hrdinství a zobrazuje se válka trochu jinak, než bylo zvykem u Johna Wayna. Mně to nestačí. 5/10
PS. Dabing vznikl ještě před seriálem, přezdívky jsou přeloženy poněkud divně. Z Hawkeyeho není "Hóky" ale Koumes, Trapper je zde Lamač, Šťabajzna je Hrma /pochybuju, že by nějaká žena prohlásila "líbej moji hrmu" jako Margaret zde, ale co já vím, já žena nejsem/, Svalovec (Spearchucker) je zde Špílmachr.
PPS. Z filmu do seriálu ve svých rolích pronikli jen Gary Burghoff jako Radar a v pár dílech G. Wood jako generál Hammond, ale také Timothy Brown, který tu hraje jinou roli, ale v seriálu převzal roli Svalovce místo Freda Williamsona.
PPS. Ono to dostalo Oscara za nejlepší scénář?!
Režie: Robert Altman
Hrají: Donald Sutherland, Elliott Gould, Tom Skerritt, Sally Kellerman, Roger Bowen, Robert Duvall, Fred WIlliamson, Jo Ann Pflug, Gary Burghoff, René Auberjonois, David Arkin, Michael Murphy, G. Wood, Timothy Brown,  Bud Cort, John Fujioka
Hudba: Johnny Mandel
Podle knihy Richarda Hookera
USA 1970

2 komentáře:

  1. Jako malej jsem to jednou viděl na Nově. Seriál jsem zbožňoval a tak jsem se těšil na film a bylo to velké zklamání. Nejlepší z toho je tak akorát titulní píseň. Ze seriálem neporovnatelné.

    OdpovědětVymazat
  2. Já si ani nepamatuju, jestli to vůbec běželo, když jsem na seriál prvně koukal já. Asi jo, ale nejspíš v nějakou blbou hodinu, kdy jsem byl ve škole nebo už spal nebo tak něco, jinak bych to určitě viděl už tenkrát.
    No nic, seriál je tu na spravení chuti vždycky ;)

    OdpovědětVymazat