středa 2. ledna 2019

COMMANDO NINJA (2018)

Možná jste viděli Kung Fury. Fanouškovský film natočený za peníze z Kickstarteru o neporazitelném kung fu bojovníkovi, který musí v osmdesátých letech porazit Hitlera a jeho nacisty za pomoci triceratopse, Hackermana, Vikingů a Davida Haselhoffa v roli auta. Kung Fury je sice sranda, která působí silně osmdesátkově (byť filtr navozující atmosféru staré VHS připomíná spíše špatně překryté 3D), ale zároveň ve svých třiceti minutách stíhá být přeplácaný a nabitý až příliš nevkusně trapnými vtípky vrcholícími zženštilým Hitlerem a Thorem milujícím svoje bicepsy. Tank you!
Na tohle jsem viděl trailer už někdy loni, ale pak jsem na to zapomněl. Teď se to vynořilo komplet na youtube, nahrané přímo režisérem, a dokonce s českým rychlodabingem, který dělal skutečný amatérský překladatel přelomu 80. a 90. let. A něco vám řeknu... Kam se hrabe Kung Fury. Ten si na osmdesátky jen hrál. Z tohohle filmu přímo dýchají. Pokud znáte osmdesátkové filmy, objevíte na každém rohu další a další narážku, od Predátora přes Ramba až po Sám doma (!), a ještě je to celý film neutuchající zábava. Dokonce i akce se povedla a zdaleka z ní neřve "animovali jsme to na počítači" jako z Kung Fury. I intro s pláží, aerobic kazetou s Arnoldem a videohrou z Vietnamu je snad ještě víc osmdesátkové než osmdesátky samy. Přidejte vtipné postavy odkazující na klasické hrdiny a získávající si sympatie samy o sobě, byť zdejší hrdina samozřejmě nemůže kromě svalů měřit s Arnoldem, Slyem nebo Chuckem nic.
Škoda je pár věcí. Zaprvé v druhé půlce tomu nakrátko dojde dech a humor. Rychle ubíhající film najednou silně zpomalí a přestane bavit. Zadruhé škoda viditelně digitální krve, ale na druhou stranu je třeba ocenit viditelné figuríny ve scénách vybuchujících hlav apod. Potetovaná kunda lezoucí z bazénu taky působí spíš jako 2018 než 1986. A konečně je škoda, že je to tak krátký. Tohle bych vydržel celých 100 minut, oproti Kung Fury, kterému už na konci po těch 25 minutách přece jen došel dech. Commando Ninjovi taky, ale zase ho částečně ještě stihne nabrat. Fakt si to na youtube vyhledejte a zhlédněte, díky dokonalému rychlodabingu se také dozvíte, jak vypadá země po vítězství socdemáků. Že film američtější než Amerika a osmdesátkovější než osmdesátky natočili Francouzi roku 2018 je jen třešničkou na dortu. 8,5/10
Režie: Benjamin Combes
Hrají: Eric Carlesi, Philippe Allier, Stéphane Asensio, Olivier Dobremel, Charlotte Poncin, Thyra Hann Phonephet, Cécile Fargues, Anaëlle Rincent
Hudba: Thomas Cappeau
Francie 198... 2018

2 komentáře:

  1. Až mě překvapilo, jak moc se ti to líbilo. Mě ten propad ve druhým poločase mrzel přece jenom víc než tebe, ale to je u mě určitě daný taky tím, že už se v něm neodvíjí děj podle - z pohledu na věc "dal/měl dáti" - nejlepšího bijáku všech dob, Komanda. Při srovnání s tím dortem pejska a kočičky (Kung Fury) se stoprocentně potvrzuje to, co se o humoru obecně tvrdí, čili že nejdůležitější je na něm, jak se načasuje. A ten rychlodabing (i samotnej překlad) ve 21. století prostě nemá obdoby.
    A ještě se sluší dodat, že ten film není vhodnej pro děti, ženy, muže, transexuální roboty, nindži, Kanaďany, Pražáky, diktátory malejch zemí a komoušský raptory. Pokud ovšem kterejkoli z týhle skupiny má zároveň rád osmdesátky, tak se z toho dozajista blahem posere. Možná, že dřív k sobě lidi nebyli tolerantnější než teď, ale určitě byli tolerantnější k umění - a Commando Ninja rozhodně kumšt je, kór za ty prachy. To už by ale patřilo spíš pod jinej tvůj nedávnej článek.

    OdpovědětVymazat
  2. Kung Fury mimo jiné vychází i z videoher. Vizuál je tedy v pohodě. Plus je tam spousta nápadů. Oproti tomu je Commando Ninja jen slepenec nějakých pěti filmů bez vlastního vkladu. A co je nejhorší, tak to vůbec nepůsobí autenticky. Osmdesátky tam vlastně jsou snad jen v několika špatných rekvizitách. Je to extrémně odfláknuté. Osmdesátkové retro je fajn právě v těch detailech. Tady naprosto chybí. Nic tam nepůsobí jako rok 1986. A dost by mne zajímalo, ze kterého roku je to video.
    Postě velký špatný. Nedoporučuji nikomu.

    OdpovědětVymazat