neděle 9. prosince 2018

BUD SPENCER AND TERENCE HILL GREATEST HITS 1-6

Tento článek jsem napsal před více než třemi lety a z nějakého důvodu jsem ho nevydal. Nevím, co jsem ještě chtěl doplnit. Snad leda vlastní výběr, ale ten můžu přidat jindy. Každopádně potom, co jsem některé CD z jiného výběru, ale s podobným obalem viděl v obchodě, jsem si na tenhle koncept vzpomněl. Takže to vydávám až teď před Vánoci.
Tenhle výběr melodií, skladeb a písní z různých filmů s Budem Spencerem a Terencem Hillem, popř. sólo, znám samozřejmě už dlouho. Ale nedávno jsem to znova poslouchal a říkal jsem si, že bych to mohl trochu probrat. Udělat takovou edici je samozřejmě prima, na druhou stranu, to, jak je zmršená, je nepopsatelné. Většina skladeb je v původní verzi, ale mnohé jsou nahrané znovu se syntetizéry, a do některých  byly z nějakého důvodu aspoň přimíchány automatické bicí.
Jinak takových výběrů je víc než dost, některé dodnes jdou koupit v obchodech.

CD 1
Tohle si probereme podrobněji, protože tahle deska je z celého kompletu jednoznačně nejslabší. Většinu skladeb totiž obsahuje ne v původní verzi, ale v mnohem horší předělávce.
Flying through the air - píseň z Dvou machrů mezi nebem a peklem, bohužel nová synťáková nahrávka s automatickými bicími.
Bulldozer - tahle vypadá na jednu z mála původních verzí na téhle desce
My name is Zulu - nějaká synťáková věc, která se Spencerem a Hillem snad ani nic společného nemá
Just a Good Boy - skladba z Buldozera, taky asi původní verze
Why is Everyone so mad - synťáková verze songu z volného pokračování Také andělé jedí fazole - už jen s Gemmou, bez Spencera. Píseň ale zazněla aspoň v Dvou poldech z rádia.
Starshine Rainbow - závěrečná píseň ze seriálu Big Man. Původní verze.
Santa Maria - to se S+H nemá taky co do činění. Synťáková hrůza.
Dune Buggy - odnesla to stejně jako Flying through the air
Big Star - to tuším zaznělo v jednom ze Šerifů a mimozemšťanů. Takový typický waltz. Nic extra.
Whistles and Bells - další věc ze Šerifa a mimozemšťana, dětinská melodie hrající při bitkách
Angels and Beans - a opět synťákem zmršená píseň ze Spencerovky
Rocky Joe - to taky s těmi dvěma nemá co dělat, je to znělka z nějakého anime
Verde - a tohle je snad taky z nějakého vážného filmu. Nová synťáková verze.
Co bych oželel - co tam nepatří, předělávky a Starshine Rainbow, Big Star a Whistles and Bells. Počítám, že by mi zůstaly jenom ty dvě skladby z Buldozera :)

CD 2
Tady už jsou naštěstí jenom věci z filmů Spencera a Hilla a naštěstí jenom původní verze. Najdeme tu skladby z Pravé a levé ruky ďábla, To zvládnem, amigo!, Trumfového esa, Policajta v Africe, Armády pěti mužů a Hrochů v Africe. De Angelisové tu jsou tedy v menšině, jen dvě skladby. Trochu zvláštní je zařazení dvou skladeb s názvem Freedom na jednu desku, ale každá je z jiného filmu a od jiného skladatele. Co se týče písně Grau Grau Grau, je použita verze zpívaná samotným Spencerem.
Co bych oželel - možná něco z Trumfového esa, je tam snad půlka soundtracku. A pak jednu z Rizzatiho skladeb z Hrochů v Africe.

CD 3
Hned první skladba zarazí, protože i Trinity stand tall z Malého unaveného Joe je tu v nové (a příšerné) verzi. Nová verze postihla i skladbu Mañana z Dvou misionářů. Jinak je ale všechno původní. Dál tu jsou věci z Mé jméno je Nikdo, Policajta drábem (verze hraná na španělku, tu hranou na elektrickou kytaru z filmu v nějaké lepší kvalitě ne a ne najít, díky teda Kubasovi, který mi to kdysi poslal aspoň trochu podomácku upravené), Buddy míří na Západ, Boot Hill a Proč žít a proč umírat. Převažuje tedy Morricone (6 skladeb z 14), minule převažoval Rustichelli.
Co bych oželel - obě předělávky, Ah ah ah z Boot Hill, dvě skladby z Buddyho (Estasi... a Alleluja...). 
 
CD 4
Jen devět skladeb, ale i sem se přimíchaly novoty. U In that trouble again z Jdi na to si tím nejsem jistej, zato ústřední skladba z Chytráka a dvou společníků byla zrychlena a doplněna o automatické bicí, což je dost nechutné. Jinak skladby z Jdi na to, Banánového Joe, Chytráka a dvou společníků, Milionového brouka, Sudé a liché, dvojky Šerifa a mimozemšťana a Bombera. Od každého kromě Jdi na to jen po jedné skladbě.
Co bych oželel - remix Chytráka a asi i něco z Jdi na to. Jo a disko ze Sudé a liché a Bombera :)

CD 5
Tady je zase jeden remix, tentokrát singlovka z Policajta v Hongkongu, opět zrychlená s přimíchanými bicími. Taky hrozný. Jinak snad všechno v pořádku. Na úvod hip hop z Extralarge, následně tři skladby z Dvojníků, pak ten Policajt v Hongkongu, písnička z Ať žije Django (kupodivu italsky), skladba z Blba a blbce, tři další z Aladdinovy lampy a na závěr píseň z Ďáblova pokušení.
Co bych oželel - spíš co bych zachoval. Snad jenom to Ať žije Django. Zbytek neposlouchám.

CD 6
A na poslední desce konečně všechno zase původní. Na úvod dvě skladby z Kdo najde přítele, najde poklad, pak tři z Mstitele Trinity, titulní skladba z Dnes já, zítra ty!, Superpolicajti z Miami, nepochopitelně oddělená znělka z prvního Šerifa a mimozemšťana, dvě skladby z Pravdy a lži, písnička z Podivného dědictví, a na závěr titulní skladba ze Dvou poldů.
Co bych oželel - dvě ze tří z Mstitele Trinity (nechal bych titulní píseň), Pravdu a lež a Superpolicajty z Miami. Jinak bych to nechal.

1 komentář:

  1. Ten Rocky Joe je z anime Ashita no Joe. Mimochodem, hlavní postava z toho anime se stala pop-kulturním fenoménem v Japonsku a ovlivnila podobu mužských hrdinů v bojovém shonen (pro chlapce mladší 18 let) anime. A ne, neviděl jsem to, ale už se dlouho na to chystám:).

    OdpovědětVymazat