sobota 17. listopadu 2018

DOVE SI SPARA DI PIU (1967)

Pěkně nasnímaný, ale jinak průměrný film, který paradoxně vychází z klasiky Williama Shakespeara. Romeem je tu začínající spaghetti westernová star Peter Lee Lawrence, zde uvedený jako Arthur Grant, Julií jeho budoucí žena, rovněž začínající, v době natáčení pouze šestnáctiletá Cristina Galbó. Hru jsem neviděl, četl jsem jen začátek, takže další postavy nedokážu přiřadit a ani nevím, nakolik se adaptace hry drží. Řekl bych ale, že jen velice velice volně.
Protože předpokládám, že tohle Shakespeare nevymyslel:
Přestřelku, v které Mexičani vyhazují do vzduchu nálože zahrabané pod zemí.
Montekové trumfující se ve střílení na korouhev - včetně matky.
Romeo coby lupič dostavníků.
Páka nad ostrými hřebíky, v které se utkají Luciano Catenacci a Paul Naschy!
No a pro změnu tohle asi vymyslel, ale scenáristi to upravili do poměrně divných souvislostí:
Lupič a vrah s hákem místo ruky, který Johnnyho učí střílet.
Šerif Piero Lulli, který je spojencem padoucha Martella, Juliina bratra, protože kdysi po sobě stříleli a ani jeden se netrefil. Pověrčivý Lulli je proto Martellovi oddaný na život a na smrt!
No a sám Martell tu hraje dalšího ze svých vraždících psychopatů.
Prostitutka, která se zamiluje do Johnnyho, a pak se chová jedině tak, aby zamotala děj. A četla Shakespeara.
Než jsem film viděl, znal jsem jen námět a úvodní melodii, takže jsem měl pocit, že půjde o nějakou přeromantičtělou selanku. Proto mě celkem překvapilo, jak moc je film násilný a krvavý. Mrtvol zbrocených krví je tu víc než dost, a dokonce to není ta naoranžovělá krev běžně používaná v téhle době. To je ale to poslední, co zaujme. Lawrence je nevýrazný, Lulli kupodivu celkem taky, takže jediné dvě postavy, které mě trochu zajímaly, byly Galbó, která se ale objeví až v polovině, a Martell. Mimochodem podle návodu tohoto filmu pokud chcete, aby vás žena milovala, musíte ji zmlátit. Hm. Luis Induni tentokrát ne jako šerif, ale jako hlava klanu Mountersů (= Monteků) - Capuleti se tu jmenují Camposové. A Julie se jmenuje po italsku Giulietta... 6/10
La páka del hombre lobo
a.k.a. Fury of Johnny Kid, Ultimate Gunfighter, Ride for a Massacre, Love, Hate and Vengeance 
Režie: Gianni Puccini
Hrají: Peter Lee Lawrence, Cristina Galbó, Pietro Martellanza, Piero Lulli, Andrés Mejuto, Ángel Álvarez, Luis Induni, Rufino Inglés, Maria Cuadra, Ana Maria Noé, Paolo Magalotti, Luciano Catenacci, Paul Naschy
Hudba: Gino Peguri
Itálie / Španělsko 1967

2 komentáře:

  1. To vypadá skutečně zajímavě.

    OdpovědětVymazat
  2. Ale jestli kvůli Naschymu, tak ten je v tom fakt jen chviličku. Konec je hodně originální, ale nebudu spoilovat.
    Taky varuju před českými amatérskými titulky, které nedávají smysl. Jako by to někdo vzal přes google a pak jen smazal slova, která se do češtiny nepřeložila.

    OdpovědětVymazat