čtvrtek 15. listopadu 2018

ASSASSINATION (1987)

Po falešném Bronsonovi jsem si musel spravit chuť tím pravým. Napřed v klasice, Breakheartském průsmyku, s Charliem v nejlepší formě, dávno před plastikou a se spoustou hvězdných kolegů, a potom jsem zkusil tohle. Nic moc jsem nečekal, takže nakonec jsem byl řekněme příjemně překvapen, ale zhruba tak, že to nebyla tak strašná nuda, jak jsem se obával.
Bronson tu hraje šéfa ochranky nové první dámy, kterou nehraje nikdo jiný než Jill Ireland. Jill nebyla dobrá herečka a tady je obzvlášť protivná jak činže. Sotva první dáma nastoupí,hned se ji někdo pokusí zabít. Nikdo kromě Bronsona to ale nehodlá brát vážně - první dáma především proto, že Bronsona nesnáší, zřejmě jen proto, že je muž.
V první polovině byste tak nejradši Irelandovou s chutí zabili sami. Tvůrci se snažili vytvořit příběh ve stylu třeba Eastwoodova Železného stisku nebo Bronsonova vlastního Murphyho zákona, tedy muž a žena, kteří se napřed ennávidí, aby je pak okolnosti daly dohromady. Problém je, že s Jill to prostě nefunguje. Zatímco Bronson se celkem snaží, Irelandová to prostě nebyla schopná zahrát. Dál moc nefungují nepříliš přesvědčiví padouši. Takže první polovina je celkem prměrná až podprůměrná. Pak se ale vlivem okolností dají na útěk před atentátníky sami Bronson a Irelandová a začne to celkem šlapat.
Jinak tu uvidíme Bronsona s bazukou i uzi, Bronsona střílejícího padoucha z třiceticentimetrové vzdálenosti útočnou puškou i derringerem, Bronsona vyhazujícího padoucha z okna výškové budovy (prodejci encyklopedií nesmějí chybět), Bronsona ujíždějícího na motorce a Bronsona sváděného mladou Číňankou. To vše za doprovodu archivní hudby, takže hned úvodní skladba pochází z Chuckovy Invaze U.S.A. Golan a Globus prostě potřebovali na Supermana IV ušetřit každý halíř. Každopádně nejde o nic, co byste s Bronsonem vidět museli, mezi jeho Cannonovkami se to ale řadí vedle dvojky a trojky Přání smrti ještě k těm lepším. 5,5/10
Škoda, že není červená se žlutým vrškem
A takhle dopadl již 687. prodejce encyklopedií ve filmu s Bronsonem
Je čas..
a.k.a. Úkladná vražda
Režie: Peter R. Hunt
Hrají: Charles Bronson, Jill Ireland, Stephen Elliott, Jan Gan Boyd, William Prince, Randy Brooks
Hudba: Valentine McCallum, Robert O. Ragland (+ Jay Chattaway)
Produkce: Menahem Golan, Yoram Globus, Pancho Kohner
USA 1987

Žádné komentáře:

Okomentovat